Επικαλούμενη ανώτατα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, η κυριακάτικη Welt κάνει λόγο για πρόταση του Βερολίνου προς την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τη χρηματοδότηση των εξόδων των αναγνωρισμένων προσφύγων που θα επαναπροωθούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της DW, η γερμανική κυβέρνηση έχει προτείνει στην Ελλάδα να αναλάβει τα έξοδα για τη διαμονή των προσφύγων που επιστρέφουν από τη Γερμανία . Εκτός από την περίθαλψη τους το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να πληρώσει και τα έξοδα στέγασής τους σε ξενοδοχεία.
Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν αναγνωριστεί στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και στη συνέχεια έφυγαν από εκεί για να έρθουν στη Γερμανία. Ο αριθμός τους κυμαίνεται γύρω στα 1.000 άτομα κάθε μήνα.
Βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται εντός της ΕΕ και να διαμένουν ως και 90 ημέρες το εξάμηνο σε ένα άλλο κράτος-μέλος από αυτό που είναι δηλωμένοι. Επειδή πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν στη Γερμανία δεν γίνονται δεκτές. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχές δεν μπορούν να τους επαναπροωθήσουν.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, γερμανικά δικαστήρια έχουν επανειλημμένα απαγορεύσει την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα, επειδή κινδυνεύουν να μην έχουν επαρκή περίθαλψη ή ακόμη και να μείνουν άστεγοι. Η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει πάντως αυτές τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με επίσημα γερμανικά στοιχεία από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα έχουν επαναπροωθηθεί μόνο τέσσερις πρόσφυγες από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Δισεκατομμύρια για πρόσφυγες στην Ελλάδα
Η πρόταση του Βερολίνου να αναλάβει τα έξοδα αυτών που μεταφέρονται ξανά στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, ένα ακόμη μέτρο στήριξης σε διμερές επίπεδο. Από τον Απρίλιο του 2020, η Γερμανία δέχθηκε στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων 2.765 πρόσφυγες από την Ελλάδα, δηλαδή περισσότερους απ’ όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μαζί.
Εκτός αυτού το Βερολίνο παρέχει πρακτική βοήθεια για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, για παράδειγμα με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Τεχνικής Βοήθειας (THW) σε έργα που γίνονται στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Σχεδόν τα δύο τρίτα των υπαλλήλων που στέλνει η ΕΕ για να βοηθήσουν στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου είναι Γερμανοί.
Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται ότι από το 2016 μέχρι σήμερα ή Ελλάδα έχει λάβει από διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία πάνω από 3,3 δισ. ευρώ για τη στέγαση και περίθαλψη των προσφύγων, όπως και για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Σε κανένα άλλο κράτος δεν έχουν δοθεί περισσότερα (ανά κεφαλή) χρήματα για τους πρόσφυγες. Κύριος χρηματοδότης αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι η Γερμανία.
cnn.gr