Εντός 15ημέρου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) Πελοποννήσου μεταξύ της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτό ανέφερε την Πέμπτη ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, στο περιθώριο ξενάγησης δημοσιογράφων στο εργοτάξιο του ΣΔΙΤ Ηπείρου.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λήξει μια υπόθεση που «σέρνεται» εδώ και μια επταετία και έχει κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ευρωπρόστιμα καθώς συνεχιζόταν η πρακτική της διαχείρισης των απορριμμάτων με τη γνωστή μέθοδο της απόθεσης σε ανεξέλεγκτες χωματερές.
Οι εγκαταστάσεις του νέου ΣΔΙΤ θα περιλαμβάνουν τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα και στη Σπάρτη καθώς και δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Κόρινθο και Άργος. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων έχει οριστεί στους 150.000 τόνους ετησίως και μέγιστη ποσότητα 200.000 τόνους ανά έτος. Πρόκειται για λύση η οποία πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, αναμένεται ότι θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων ανά δήμο. Κι αυτό γιατί οι αποστάσεις που θα καλούνται να διανύσουν τα απορριμματοφόρα για να ξεφορτώσουν δεν θα είναι μεγάλες, με συνέπεια να υπάρχει οικονομία σε καύσιμα και εργατοώρες. θα είναι πολύ μικρότερες, επομένως θα υπάρχει οικονομία καυσίμων, χρόνου, εργατοωρών. Το κόστος εισόδου των απορριμμάτων (gate fee), κατά μέσο όρο, θα είναι 68 ευρώ. Ο ανώτατος χρόνος διάρκειας της σύμβασης δεν θα ξεπερνά τα 28 χρόνια.
Παράλληλα, ο κ, Πιτσιόρλας ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν και άλλα ΣΔΙΤ, μεταξύ των οποίων και για τα απορρίμματα, με πιο ώριμο το έργο του ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των σκουπιδιών στη Ρόδο, το οποίο σύντομα θα εγκριθεί από την υπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ).
Το σχέδιο του δήμου του νησιού περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εγκατάστασης στα βόρεια της Ρόδου, με μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και κομποστοποίησης, δύο σταθμούς μεταφόρτωσης και επέκταση του χρόνου ζωής του υπάρχοντος ΧΥΤΥ για 20 χρόνια.
in.gr