«Προς την επίτευξη ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας για την ελληνική γεωργία»

Άρθρο Νεοκλή Κρητικού

Γράφει ο Νεοκλής Δ. Κρητικός

βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας

Αν. Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας

Η ανθεκτική γεωργία είναι ένα σύστημα γεωργίας, που στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας των αγροτικών συστημάτων ν’ αντέχουν και ανακάμπτουν από διάφορες πιέσεις και διαταραχές, όπως η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικές διακυμάνσεις και οι κοινωνικές αλλαγές.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η χρήση καινοτομίας και γνώσης.

Η ανθεκτική γεωργία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γεωργία στον 21ο αιώνα, καθότι μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, στη μείωση της φτώχειας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, στις πρακτικές της ανθεκτικής γεωργίας.

Οι καλές πρακτικές για την ανθεκτική γεωργία προσφέρουν στους γεωργούς σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού, ενισχύοντας την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους. Επιπλέον, η εφαρμογή τεχνικών όπως η αμειψισπορά και η χρήση οργανικών λιπασμάτων μειώνει την ανάγκη για ακριβά συνθετικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ενώ η βελτίωση της υγείας του εδάφους μειώνει την ανάγκη για άρδευση και άλλες εισροές.

Οι νέες τεχνολογίες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ανθεκτική γεωργία,

προσφέροντας πολλαπλά οφέλη, όπως μείωση του κόστους και της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, βελτίωση της ενεργειακής αυτονομίας και ανθεκτικότητας, προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και της κυκλικής οικονομίας, ενίσχυση της καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας.

Η τεχνολογία της αφαλάτωσης: Η περίπτωση της Λακωνίας

Η τεχνολογία της αφαλάτωσης μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη λύση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της μείωσης της στάθμης του υδάτινου ορίζοντα σε περιοχές όπου παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της τεχνολογίας αυτής, πριν την υιοθετήσουμε ως μοναδική λύση.

Ως πλεονεκτήματα καταγράφονται η αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας νερού, η ανεξαρτησία από τις βροχοπτώσεις, η βελτίωση της ποιότητας του νερού, η εφαρμογή σε περιοχές με έλλειψη γλυκού νερού.

Παλαιότερα τα μειονεκτήματα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας της αφαλάτωσης ήταν το υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την απόρριψη της άλμης στο θαλάσσιο περιβάλλον και η ενεργειακή κατανάλωση. Σήμερα, τα μειονεκτήματα αυτά έχουν ξεπεραστεί με νέες δομές και λειτουργικά συστήματα που καθιστούν απόλυτα βιώσιμη οικονομικά την κατασκευή και τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, ενώ υπάρχουν καλές πρακτικές διαχείρισης της παραγόμενης άλμης.

Συμπερασματικά, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία των μονάδων αφαλάτωσης μειώνει στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τεχνολογίας.