Πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”: Δεύτερη ευκαιρία για τους δανειολήπτες

Ποιους θα αφορά

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου,
Μία ακόμα ευκαιρία θα έχουν δανειολήπτες που δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” για να τύχουν κρατικής επιδότησης της δόσης του δανείου τους με εγγύηση την πρώτη κατοικία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει να δώσει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους, αλλά και σε επαγγελματίες που απασχολούνται κυρίως σε μία σειρά από εποχικά επαγγέλματα και το εισόδημά τους έχει πληγεί σημαντικά λόγω της πανδημίας, όχι μόνο κατά το β’ τρίμηνο του έτους, όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση, αλλά και τους υπόλοιπους μήνες, εάν το επιθυμούν, έως και τη λήξη της προθεσμίας, να υποβάλουν αίτηση με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα.
Οι τελικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα υπάρχει μία καλή εκτίμηση σχετικά με τον αριθμό των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο υφιστάμενο πρόγραμμα, το οποίο καταγράφει σημαντική ζήτηση, καθώς έχει συγκεντρώσει μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας περισσότερες από 32.000 αιτήσεις. Η αρχική σκέψη είναι ο δεύτερος γύρος αιτήσεων για το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”, που θα αφορά σαφώς πολύ μικρό αριθμό δικαιούχων, να ξεκινήσει προς το τέλος Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί με ταχύτατες διαδικασίες, χωρίς καθυστερήσεις. Η προώθηση του προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς λειτουργεί ως ανάχωμα στη δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων. Άλλωστε, το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” υποστηρίζει το σύνολο των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
Αιτήσεις και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούν να υποβάλουν:
Φυσικά πρόσωπα – άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη.
Φυσικά πρόσωπα – εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί ή παρουσίασαν σημαντική μείωση μέσου μηνιαίου μισθού κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας (Μάρτιος – Απρίλιος 2020) συγκριτικά με το χρονικό διάστημα πριν από την πανδημία (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) ως εξής: εάν ο μισθός πριν από την πανδημία ανερχόταν σε ποσό έως 1.000 ευρώ και έχει επέλθει μείωση του ίση ή μεγαλύτερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων, εάν ο μισθός πριν από την πανδημία ανερχόταν σε ποσό από 1.000,1 ευρώ μέχρι και 2.000 ευρώ και έχει επέλθει μείωση του ίση ή μεγαλύτερη των 20 ποσοστιαίων μονάδων, εάν ο μισθός πριν από την πανδημία ανερχόταν σε ποσό άνω των 2.000 ευρώ και έχει επέλθει μείωσή του ίση ή μεγαλύτερη των 30 ποσοστιαίων μονάδων.
Ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα με ατομική επιχείρηση σε κλάδους που έχουν πληγεί ή παρουσίασαν σημαντική μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, με μείωση ΦΠΑ άνω του 20%, κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα 1 έτος πριν από την πανδημία (δηλαδή το β’ τρίμηνο του 2019).
Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης, ήτοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο, κατόπιν κρατικής εντολής.
Εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά με κρατική εντολή ή/και έχουν λάβει ενίσχυση.
Το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” θα έχει διάρκεια εννέα μηνών και η επιδότηση των δόσεων θα κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετεί κανονικά, αν παρουσιάζει καθυστέρηση ή έχει καταγγελθεί.
Κριτήρια αποτελούν η αξία της πρώτης κατοικίας, το ποσό του ανεξόφλητου δανείου, το οικογενειακό εισόδημα, το σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας. Τα κριτήρια διαφέρουν ανάλογα με το αν το δάνειο είναι “πράσινο”, “κόκκινο” ή καταγγελμένο. Για τους συνεπείς δανειολήπτες η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% για το δεύτερο και στο 70% για το τρίτο τρίμηνο, ενώ το ανώτατο όριο της επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.
Για τους δανειολήπτες με “κόκκινα” δάνεια, η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και σε 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης φθάνει τα 500 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κάποια μορφή ρύθμισης με την τράπεζα, προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και σε 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.

enikonomia