Στην τιμή των 3,45 ευρώ το κιλό πούλησε όλα τα περσινά αποθέματα ελαιολάδου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκεάς Λακωνίας.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκέας, «καταφέρμε να πουλήσουμε όλα τα περσινά αποθέματα του συνεταιρισμού. Σε 10 – 15 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της νέας παραγωγής».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων – Πακίων, κ. Τάκης Ντανάκας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «από 7 έως 10 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η φετινή παραγωγή ελαιοκάρπου. Φέτος είναι μια όψιμη χρονιά. Ακόμη και στα αγουρέλαια έχει καθυστερήσει η παραγωγή».
Να θυμίσουμε πάντως ότι πρώτη τιμή για τα φετινά αγουρέλαια που πούλησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας ήταν στα 4,20 ευρώ το κιλό.
Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή αγουρέλαιων συμφέρει όταν η τιμή πώλησης είναι διπλάσια του κανονικού ελαιολάδου. Όσον αφορά τη νέα συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου στην Κρήτη. Στοιχεία για τα περσινά αποθέματα στην Κρήτη δεν υπάρχουν. Οι παραγωγοί πάντως δεν έχουν ελαιόλαδα, αυτοί που μπορεί να έχουν είναι οι έμποροι και τα λιοτρίβια.
Φέτος η ξηρασία ήταν μεγάλη και αναμένεται να υπάρξει επηρεάσει την παραγωγή στα ξερικά δέντρα. Οι τελευταίες βροχές βοήθησαν τις ελιές. Όμως η υγρασία ευνοεί τις δακοπροσβολές, ενώ ψεκασμοί (δολωματικοί και κάλυψης) δεν επιτρέπονται».
Στη Μεσσηνία η συγκομιδή Κορωνέικης αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, «αυτή την εποχή οι πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές έχουν ευρύματα πληθυσμών δάκου στις παγίδες. Όμως εκτιμώ ότι δε θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην παραγωγή.
Μετά από τρια χρόνια που δεν έπιασαν καλές τιμές οι ελαιοπαραγωγοί φέτος εκτιμώ ότι θα κινηθούν σε καλά επίπεδα οι τιμές για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα. Η φετινή παραγωγή όμως αναμένεται να είναι μειωμένη. Προβλέπω ότι οι τιμές θα κινηθούν από 3,30 έως 3,40 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι 3,50. Το όποιο όφελος όμως για τον παραγωγό θα εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στο κόστος».