Πόσα χρήματα θα πάρουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές;

Η Ελλάδα θα στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 21 πρόσωπα. Τι προβλέπεται για μισθούς, επιδόματα και σύνταξη - Αναλυτικά όλα τα στοιχεία.

ευρωεκλογές ολοκληρώθηκαν και η Ελλάδα θα στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 21 πρόσωπα (7 από ΝΔ, 4 από ΣΥΡΙΖΑ, 3 από ΠΑΣΟΚ, 2 από ΚΚΕ, 2 από Ελληνική Λύση, 1 από Πλεύση Ελευθερίας, 1 από Νίκη και 1 από Φωνή Λογικής). «Πρωταθλητής» στις ψήφους αναδείχθηκε ο Γιώργος Αυτιάς, ο οποίος κατέχει την πρώτη θέση σε σταυρούς.

Ευρωπαϊκές κάλπες / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ

Ειδικότερα, από την Πειραιώς εκλέγονται οι εξής: Γιώργος Αυτιάς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Φρέντης Μπελέρης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελεονώρα Μελέτη και Δημήτρης Τσιόδρας ενώ για λογαριασμό της Κουμουνδούρου, αναλαμβάνουν οι: Κώστας Αρβανίτης, Νίκος Φαραντούρης, Νίκος Παππάς και Έλενα Κουντουρά.

Η Χαριλάου Τρικούπη στέλνει τους: Νίκο Παπανδρέου, Γιάννη Μανιάτη και Αθανάσιο (Σάκη) Αρναούτογλου. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου θα εκπροσωπήσουν οι: Φράγκος Εμανουήλ και Γαλάτω Αλεξανδράκη. Επίσης, οι Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος και Κωνσταντίνος Παπαδάκης θα ηγηθούν του Περισσού, ενώ ο Νίκος Αναδιώτης και η Μαρία Ζαχαριά, θα δηλώσουν το «παρών» για τα κόμματα του Δημήτρη Νατσιού και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αντίστοιχα. Τέλος, το κόμμα της θα εκπροσωπήσει η Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Τι μισθό, επιδόματα και σύνταξη παίρνουν οι ευρωβουλευτές

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου, η πάγια μηνιαία αποζημίωση ενός ευρωβουλευτή είναι 10.075,18 ευρώ μεικτά, δηλαδή, 7.853,18 καθαρά, μετά την αφαίρεση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών της ΕΕ, αν και το τελικό καθαρό ποσό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εθνικότητά του, καθώς τα κράτη μέλη ενδέχεται να επιβάλλουν πρόσθετες χρεώσεις.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 4.950 ευρώ που, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ένα κατ’ αποκοπή ποσό για την κάλυψη των εξόδων ενοικίασης γραφείων στις χώρες που έχουν εκλεγεί, καθώς και εξοπλισμού και προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, είδη γραφείου, κινητά τηλέφωνα και συμβόλαια τηλεφώνου και διαδικτύου.

Βεβαίως, εάν οι ευρωβουλευτές παρακολουθήσουν λιγότερες από τις μισές συνόδους της Ολομέλειας σε ένα κοινοβουλευτικό έτος (Σεπτέμβριος έως Αύγουστος) χωρίς αιτιολόγηση, λαμβάνουν το μισό του ποσού. Αυτό σημαίνει ότι, συνολικά τα μηνιαία εισοδήματα για έναν ευρωβουλευτή είναι 12.800 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες αποζημιώσεις καθώς και τα έξοδα για ταξίδια και μετακινήσεις. Αναλυτικότερα:

1) Οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ -που καλύπτει διαμονή, γεύματα και συναφή έξοδα- κάθε μέρα που βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για επίσημες εργασίες. Για να το λάβουν πρέπει να υπογράψουν πρακτικό παρουσίας.

2) Τις ημέρες ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, εάν ένας βουλευτής χάσει περισσότερες από τις μισές ψηφοφορίες με ονομαστική κλήση, το επίδομα αυτό μειώνεται στο μισό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλύπτει τα έξοδα ταξιδιού, ώστε οι ευρωβουλευτές να μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες συνεδριάσεις, όπως συνεδριάσεις Ολομέλειας, κοινοβουλευτικές επιτροπές και εκείνες των πολιτικών ομάδων και συγκεκριμένα:

– Στους ευρωβουλευτές επιστρέφεται το πραγματικό κόστος των εισιτηρίων για να παρακολουθήσουν συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται κυρίως στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

– Τα ανώτατα όρια καθορίζονται στα αεροπορικά εισιτήρια της κατηγορίας business, στο εισιτήριο τρένου πρώτης θέσης ή 0,58 ευρώ ανά χιλιόμετρο για ταξίδια με αυτοκίνητο, έως 1.000 χιλιόμετρα κατ’ ανώτατο όριο.

– Όταν οι ευρωβουλευτές ταξιδεύουν εκτός του χώρου εργασίας για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για παράδειγμα σε αποστολές διερεύνησης επιτροπών, τα έξοδα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της επιτροπής ή της αντιπροσωπείας που τη διοργανώνει.

– Όταν πρόκειται για ταξίδια που οργανώνονται σε ατομική βάση για την εκτέλεση επίσημων λειτουργιών, όπως η συμμετοχή σε συνέδριο ή επίσκεψη εργασίας, το Κοινοβούλιο είναι αυτό που επιστρέφει τα έξοδα, αν και με ετήσια ανώτατα όρια.

– Εάν το ταξίδι πραγματοποιείται εντός του κράτους μέλους όπου έχει επιλεγεί, το ποσό έχει μέγιστο ετήσιο ποσό που εξαρτάται από τη χώρα, αλλά εάν είναι στο εξωτερικό, το μέγιστο είναι σταθερό: 4.886 ευρώ ετησίως.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα σύνταξης από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη ανέρχεται στο 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν υπερβαίνει το 70% του μισθού συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το επικουρικό συνταξιοδοτικό καθεστώς που θεσπίστηκε για τους ευρωβουλευτές το 1989 έπαψε να δέχεται νέα μέλη του από τον Ιούλιο του 2009 και εγκαταλείπεται σταδιακά.

insider.gr