Υλικά
8 χοντρόφλουδα πορτοκάλια
2 κιλά ζάχαρη
4 κ τσ νερό
2 βανίλιες
χυμό από 1 λεμόνι
κλωνάρι αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
Τρόπος παρασκευής
1. Πλένετε τα πορτοκάλια και τρίβετε ελαφρά, στον ψιλό τρίφτη, την εξωτερική φλούδα. Τα βάζετε σε κατσαρόλα έτσι ολόκληρα με νερό που να τα σκεπάζει, για 4 φορές αλλάζοντας πάντα το νερό με κρύο, για 7′ κάθε φορά που παίρνει βράση.
2. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Κόβετε το καθένα σε 8 κομμάτια αφαιρώντας όλες τις λευκές ίνες και τα κουκούτσια. Ετοιμάζετε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό, βράζοντας σε σιγανή φωτιά για 10′.
3. Ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του πορτοκαλιού, βράζοντας για 10′ ακόμη. Σβήνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα την κατσαρόλα και αφήνετε όλη τη νύχτα.
4. Ξαναβράζετε το πρωϊ μέχρι να δέσει το σιρόπι και να κάνει μικρές φουσκαλίτσες στην επιφάνεια. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το χυμό και τις βανίλιες και αφήνετε να κρυώσει σκεπασμένο με την πετσέτα. Γεμίζετε τα αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και διατηρείτε σε δροσερό μέρος.