Πόλος έλξης διεθνών μεσιτικών γραφείων η Ελλάδα

Μερίδιο από την όλο και μεγαλύτερη «πίτα» της ελληνικής αγοράς πολυτελών κατοικιών αναμένεται να διεκδικήσει ο γαλλικός όμιλος Barnes International Realty, ένας από τους πέντε μεγαλύτερους παγκοσμίως στον συγκεκριμένο κλάδο. Εντός της εβδομάδας, η εταιρεία ανακοίνωσε την έναρξη της παρουσίας της στην ελληνική αγορά, με την ίδρυση της Barnes Greece, υπό την ηγεσία της κ. Κατερίνας Μητσοτάκη, η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία στην αγορά ακινήτων, συστήνοντας και διευθύνοντας την εταιρεία ακινήτων Real Est8. Η Barnes διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 60 πόλεις παγκοσμίως, με ένα δίκτυο το οποίο απαρτίζεται από 85 γραφεία. Διαχειρίζεται, δε, πάνω από 36.000 ακίνητα προς πώληση. Το 2017, η αξία των αγοραπωλησιών που πραγματοποίησε ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, μέσω της Barnes Greece, η εταιρεία διαθέτει παρουσία σε επιλεγμένες περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και της Αθήνας.

Η είσοδος της Barnes International Realty αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της όλο και μεγαλύτερης διείσδυσης της ελληνικής αγοράς πολυτελών εξοχικών κατοικιών στο διεθνές στερέωμα, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ιδίως κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας (2016-2017). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, σύμφωνα με φορείς της αγοράς, σε δύο βασικούς λόγους: Αφενός μεν στη σταδιακή αποκατάσταση του κλίματος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και την απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αφετέρου δε στη συνειδητοποίηση των ξένων υποψήφιων αγοραστών, ότι οι τιμές των πολυτελών εξοχικών κατοικιών της χώρας είναι πολύ ελκυστικότερες, σε σχέση με άλλους δημοφιλείς προορισμούς, χωρίς τα προσφερόμενα ακίνητα να υστερούν σε ποιοτικές προδιαγραφές.

Το αντίθετο μάλιστα, καθώς όπως τονίζουν στελέχη του κλάδου, όπως ο κ. Κωνσταντίνος Σιδερής, αναλυτής της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property, με παρουσία και στην Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις τα ελληνικά ακίνητα της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι πολυτελέστερα και σε πολύ πιο προνομιακές τοποθεσίες, συγκριτικά με τα αντίστοιχου κόστους ακίνητα του εξωτερικού.

Ασφαλώς, η Barnes International δεν αποτελεί τη μοναδική διεθνή εταιρεία του κλάδου που αναπτύσσει παρουσία στην Ελλάδα. Η Christies International Real Estate συνεργάζεται επί σειράν ετών με την «Πλουμής – Σωτηρόπουλος», ένα από τα πλέον καταξιωμένα γραφεία στον χώρο των πολυτελών ακινήτων, τόσο κατοικιών όσο κι επαγγελματικών (γραφεία, καταστήματα). Σε διεθνές επίπεδο, η Christies συνεργάζεται με πάνω από 138 γραφεία σε 46 χώρες παγκοσμίως, με την αξία των ετήσιων πωλήσεων ακινήτων να ανέρχεται σε 95 δισ. ευρώ το 2016. Αντίστοιχα, σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά διαθέτει, μέσω της «Σαββαΐδης & Συνεργάτες» και η Sotheby’s International Realty. Η εταιρεία διαθέτει δίκτυο 850 γραφείων σε 65 χώρες, με έναν ετήσιο όγκο πωλήσεων της τάξεως των 80 δισ. ευρώ.

«Κανάλι» πρόσβασης στο διεθνές πελατολόγιο

Η παρουσία των διεθνών μεσιτικών ομίλων πολυτελών ακινήτων έχει διευκολύνει την προώθηση των ακινήτων της χώρας σε ένα διεθνές πελατολόγιο, το οποίο διαφορετικά θα δυσκολευόταν να αποκτήσει πρόσβαση στην ελληνική αγορά. Με τον τρόπο αυτό, το ενδιαφέρον που υφίσταται για τον προορισμό «Ελλάδα» μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη, καθώς υπάρχουν τα απαιτούμενα «κανάλια πρόσβασης» σε αυτόν, όπως συμβαίνει με άλλα δημοφιλή θέρετρα της Μεσογείου.

Οταν μάλιστα διενεργηθούν και οι απαιτούμενες συγκρίσεις μεταξύ των επιμέρους χωρών, γίνονται εμφανέστερα τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνουν τα ακίνητα στην Ελλάδα, τουλάχιστον για τους ξένους επενδυτές. Ειδικότερα, στην κατηγορία των εξοχικών κατοικιών και με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειονότητα των πωλούμενων ακινήτων βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου, οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ χαμηλές, έως και αμελητέες. Ως εκ τούτου, σε βίλες αξίας εκατ. ευρώ αντιστοιχεί ΕΝΦΙΑ λίγων εκατοντάδων ευρώ, της τάξεως των 200-600 ευρώ και σπανιότερα 1.000 ευρώ. Αντίστοιχων προδιαγραφών ακίνητα στην Αθήνα, και σε περιοχές όπως το Π. Ψυχικό, το Προεδρικό Μέγαρο ή το Κολωνάκι, καλούνται να πληρώσουν ετήσιο φόρο κατοχής αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς επιβαρύνονται και με τον συμπληρωματικό φόρο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στο εξωτερικό, όπου τα εξοχικά ακίνητα πληρώνουν σημαντικούς φόρους κατοχής.

Τα παραπάνω μεταφράζονται πλέον και σε αριθμούς. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του δεκαμήνου του 2017 (Ιανουάριος – Οκτώβριος), οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 77%. Κατά το σύνολο του 2016, οι σχετικές επενδύσεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 45,3% σε 270 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2015, όταν καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 36%. Εν ολίγοις, αν διατηρηθεί ο υφιστάμενος ρυθμός αύξησης, ο οποίος σημειωτέον βαίνει διαρκώς αυξανόμενος κατά τη διάρκεια του 2017, εκτιμάται ότι στην ελληνική αγορά ακινήτων θα έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα δε με στελέχη του κλάδου, αν δεν υπήρχαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, που λειτουργούν αποθαρρυντικά για μερίδα ενδιαφερόμενων αγοραστών/επενδυτών, είναι πιθανό τα μεγέθη αυτά να ήταν ακόμα υψηλότερα, καθώς η ζήτηση κινείται σε πολύ υψηλό επίπεδο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Καθημερινή