Πλήθων | Με προβλήματα ξεκινάει η σχολική χρονιά στη Λακωνία

Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου με εκπροσώπους συλλόγων γονέων και κηδεμόνων

Τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα αποτέλεσαν αντικείμενο της κοινής συνάντησης του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων» με εκπροσώπους από τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της πλειοψηφίας των σχολικών μονάδων του Δήμου Σπάρτης (καθολικά των πολυθέσιων σχολικών μονάδων της πόλης), που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 στα γραφεία του Συλλόγου στη Σπάρτη. Ειδικότερα συζητήθηκαν:

  • Οι συγχωνεύσεις – συμπτύξεις τμημάτων που πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και στον Νομό Λακωνίας, με τις οποίες δημιουργούνται πολυπληθή τμήματα 24 – 25 μαθητών/τριών και οι επιπτώσεις που επιφέρει η πολιτική αυτή στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Μια απόφαση με εξαιρετικά σοβαρές παιδαγωγικές επιπτώσεις, που έλαβε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εν μέσω καλοκαιριού, καταστρατηγώντας τον προγραμματισμό των Σχολείων, αδιαφορώντας για τις περιπτώσεις ειδικών μαθησιακών αναγκών που επέβαλαν τον διαχωρισμό των τμημάτων. Κι εκτός των παιδαγωγικών επιπτώσεων, μαθητές/τριες που εγγράφονται ή μετεγγράφονται στις σχολικές μονάδες που έγιναν υποχρεωτικές συγχωνεύσεις υποχρεώνονται σε μετεγγραφή σε όμορη σχολική μονάδα, όπως συνέβη σε σχολική μονάδα της πόλης της Σπάρτης, παρότι υπάρχει και διαθέσιμη αίθουσα και οργανικά τοποθετημένος μόνιμος εκπαιδευτικός που κρίθηκε υπεράριθμος.
  • Τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία ξεκινά η σχολική χρονιά μετά την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για κατάργηση Σχολικών Επιτροπών ως Νομικών Προσώπων των δήμων και οι επιπτώσεις στη χρηματοδότηση και -κατ’ επέκταση- στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Τονίστηκε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο στους περιφερειακούς δήμους, με λιγότερες από 100 σχολικές μονάδες στην ευθύνη τους, όπως ο Δήμος Σπάρτης, γεγονός που από μόνο του αποτελεί διάκριση και κατηγοριοποίηση στην εκπαίδευση. Αναδείχθηκε επίσης το γεγονός ότι η ασάφεια που υπάρχει στο νέο καθεστώς χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων και το γραφειοκρατικό, δυσλειτουργικό σύστημα χρηματοδότησης μέσω των οικονομικών υπηρεσιών των δήμων, έχει ως συνέπεια να ξεκινά η νέα σχολική χρονιά χωρίς να είναι εφικτή η κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ενημερώθηκαν για το πλαίσιο δράσεων και παρεμβάσεων που έχουν αποφασίσει τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. του Νομού Λακωνίας, Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», Λακωνικής και Μολάων «Γιάννης Ρίτσος», που θα αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες αλλά και τις αντιδράσεις που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας και τις Ενώσεις Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων σε όλη σχεδόν τη χώρα, κυρίως για το θέμα των συγχωνεύσεων – συμπτύξεων τμημάτων. Κατά τη συζήτηση εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών του νομού. Τέλος, ανέλαβαν να μεταφέρουν το περιεχόμενο της συνάντησης στα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που εκπροσώπησαν, προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, για να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα, που έρχονται να προστεθούν στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας.

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου