Την Τρίτη και Τετάρτη 30-31 Νοεμβρίου 2018, στην πόλη Μούρθια της Ισπανίας έγινε η δεύτερη συνεδρίαση της κοινοπραξίας του Ευρωπαϊκού έργου «INHERIT – Sustainable tourism strategies to conserve and valorise the Μediterranean coastal and Maritime natural heritage», με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg-Mediterranean, και έχει τετραετή διάρκεια (2018-2022).
Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε αναλυτικά η πρόοδος υλοποίησης του έργου. Η πρώτη μέρα της συνάντησης φιλοξενήθηκε στο Περιφερειακό Πάρκο της Μούρθια, Sierra Espuna, ένα πάρκο που πρόκειται να ενταχθεί στις περιοχές INHERITURA που θα προκύψουν από το έργο INHERIT. Οι εταίροι του έργου ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους του Πάρκου και ενημερώθηκαν για τις ιδιαιτερότητες του και τις προσπάθειες που γίνονται για την διατήρηση και προστασία του.
Στο έργο INHERIT συμμετέχουν 14 ακόμα οργανισμοί από διαφορετικά κράτη της Μεσογείου:
Υπουργείο Τουρισμού – Κροατία
Περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια – Ιταλία
Περιφέρεια της Μούρθια, Γενική Διοίκηση Φυσικού Περιβάλλοντος, Γραφείο Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος – Ισπανία
Περιφέρεια της Aπουλίας, Τμήμα Τουρισμού, Οικονομίας του Πολιτισμού και Περιφερειακής Αξιοποίησης – Ιταλία,
Διαμερισματικό Συμβούλιο του Ερώ – Γαλλία
Δήμος της Ίζολα, Δημόσια υπηρεσία για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη έργων – Σλοβενία
Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου – Κύπρος
Ίδρυμα γα την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τον Διάλογο στη Μάλτα – Μάλτα
Διεθνής Ένωση για τα Μεσογειακά Δάση – Γαλλία
Ίδρυμα Seneca, Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας της Περιφέρειας της Μούρθια – Ισπανία
Πανεπιστήμιο Πατρών – Ελλάδα
Ινστιτούτο Γεωργίας και Τουρισμού – Κροατία
Πάρκα Διναρίδες, Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών των Δειναρικών Άλπεων – Μαυροβούνιο
Ένωση για την Διαφύλαξη της Κληρονομιάς της Μέρτολα – Πορτογαλία
Το έργο INHERIT στοχεύει στην προστασία της παράκτιας και θαλάσσιας φυσικής κληρονομιάς από τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού και στην αξιοποίησή τους μέσω μιας νέας στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης που εστιάζει:
A. Στη δημιουργία προτύπων περιοχών INHERITURA όπου τα μέτρα προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και οι πολιτικές τουριστικής ανάπτυξης θα αποφασίζονται και εφαρμόζονται μέσω μιας ανιούσας (bottom-up) διαδικασίας με τη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων και κάθε ομάδας ενδιαφέροντος.
B. Στη διαμεσογειακή συνεργασία για την δημιουργία θεματικών τουριστικών πακέτων που θα αναδεικνύουν και θα συνδέουν τις περιοχές INHERITURA έτσι ώστε η φυσική κληρονομιά να γίνει το εργαλείο για την πράσινη ανάπτυξη του τουρισμού στη Μεσόγειο και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές της.
Στην δεύτερη συνάντηση η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσωπήθηκε από το στέλεχος της μονάδας ΜΟΔ κα Ιωάννα Λαμπροπούλου η οποία διαβίβασε το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη.