Με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση επιστημόνων, που θα ήθελαν να εξειδικευτούν σε αντικείμενα του ελαιοκομικού τομέα λειτουργεί, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Τεχνολογία και Ποιότητα Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιόλαδου» στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Πρόκειται για το πρώτο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα που αφορά την ελιά και το λάδι. Όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Τμήματος, Γιώργος Ζακυνθινός, «οι γείτονες χώρες, που είναι και ανταγωνιστικές, έχουν εδώ και πολλά χρόνια δημιουργήσει μεταπτυχιακές σπουδές, αξιοποιώντας το επιστημονικό προσωπικό και ενσωματώνοντάς τες σε υποδομές επιχειρήσεων παραγωγικού ή εμπορικού χαρακτήρα. Είναι σημαντικό να λειτουργήσει σωστά το πρόγραμμα, γιατί χρειαζόμαστε ένα πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και την πληροφόρηση».
Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η σχολή, οι πιο σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, η οποία παράγει το 65% της συνολικής παραγωγής, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Η περισσότερο βραβευμένη ελληνική ποικιλία ελιάς είναι η Κορωνέικη.
Ο καθηγητής, αναφερόμενος στο έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει αυτήν τη στιγμή από πτυχιούχους Τμημάτων ΑΕΙ για ειδίκευση στο στοχευμένο αυτό γνωστικό αντικείμενο, επισημαίνει ότι «η αναγκαιότητα για εξειδικευμένα στελέχη είναι σημαντική και θα έπρεπε να είχε καλυφθεί από χρόνια, για ένα νσημαντικό κλάδο του αγροτοδιατροφικού τομέα όπως είναι το ελαιόλαδο και η ελιά. Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας στελεχών για την υποστήριξη αυτής της υπεροχής, ώστε να προβληθεί η ανταγωνιστικότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Επίσης, οι σύγχρονες εξελίξεις, σε επιστημονικό επίπεδο, του ελαιοκομικού τομέα, χρήζουν δημοσιότητας, και τα λειτουργικά προβλήματα των επιχειρήσεων απαιτούν λύσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάρκεια του προγράμματος είναι τρία εξάμηνα και θα ξεκινήσει το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019.