Πατρινό Καρναβάλι 2019 – Συνέντευξη τύπου

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα για την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2019, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου «Καρναβάλι Πάτρας», Νίκος Χρυσοβιτσάνος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Σταύρος Τσακίρης.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, ανέφερε τα εξής: «Το Σάββατο 19 Γενάρη ξεκινά η μεγάλη λαϊκή γιορτή, το Πατρινό Καρναβάλι. Είναι χαρά μας να παραβρεθεί στη γιορτή αυτή όλος ο πατραϊκός λαός και να νιώσει ότι η ζωή δεν είναι τιμωρία, αλλά χαρά που πρέπει να τη γευτούμε».
Τόνισε ότι «δεν είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι εργαζόμενοι και έμποροι, την ώρα που θα γίνεται η έναρξη του Καρναβαλιού, να μην μπορούν να είναι παρόντες. Δυστυχώς, η Περιφέρεια και ο Εμπορικός Σύλλογος αποφάσισαν, ο πατραϊκός λαός και οι επισκέπτες μας, αντί να παρακολουθήσουν την έναρξη και να διασκεδάσουν, να ψωνίζουν στα ανοιχτά εμπορικά καταστήματα.
Δεν είναι τιμητικό μια εκδήλωση χαράς και γιορτής, να χρησιμοποιείται ως ευκαιρία για ψώνια στα ανοιχτά καταστήματα. Νομίζω ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να το σκεφτούν οι εμπνευστές αυτής της επιλογής και να ανακαλέσουν την απόφασή τους γιατί αυτή η χαρά πρέπει να αγκαλιάσει όλους μας. Να μην υπάρχει καμία κοινωνική κατηγορία που να απουσιάζει. Και οι εργαζόμενοι να είναι εκεί με τις οικογένειές τους, και οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι έμποροι. Δεν είναι δίκαιο και ανθρώπινο σε μια εκδήλωση που κάνουμε, άλλοι να χαίρονται και άλλοι να δουλεύουν».

Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου «Καρναβάλι Πάτρας, ανέφερε τα εξής:
Το άλλο Σάββατο 19 Ιανουαρίου ξεκινάνε οι εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού 2019. Το θέμα του φετινού καρναβαλιού όπως είναι γνωστό σε όλους, είναι «Το Καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις» και είναι μια ιδέα προέρχεται από το group 94. Το θέμα το αποφάσισε το Δ.Σ. από τον Ιούνιο κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης. Η τελετή έναρξης με βάση το θέμα του πατρινού καρναβαλιού, δομήθηκε πάνω στην ιδέα «Μάθε ποιος το έφτιαξε».
Με βάση αυτό το θέμα προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τις εκδηλώσεις του φετινού καρναβαλιού, έχοντας στο επίκεντρο τους ίδιους δημιουργούς, που δεν είναι άλλοι από τους τεχνίτες των καρναβαλικών αρμάτων, τα καρναβαλικά πληρώματα, το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης. Αυτή η προσέγγιση που κάνουμε ως δημοτική αρχή, πηγάζει από την θέση μας να υπερασπιζόμαστε και να βοηθάμε όσο περνάει από το χέρι μας, τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Πολύ περισσότερο να υπερασπιστούμε το πατρινό καρναβάλι ως την πιο μαζική εκδήλωση της Πάτρας αλλά και της χώρας, κόντρα στην εμπορευματοποίηση και την “φθήνια”.
Η σκέψη μας, για να διαλέξουμε το θέμα συνδυάζεται με το γεγονός ότι ο χώρος, που πρόκειται να φτιαχτεί στα σφαγεία σε λίγους μήνες από τώρα μπαίνει σε φάση υλοποίησης. Ένας χώρος που φιλοδοξεί να βάλει και νέες δυνάμεις στο καρναβάλι. Να αναδείξει νέους καλλιτέχνες, νέους ανθρώπους, που έχουν το μεράκι να δείξουν κάτι καινούργιο. Αυτή είναι η φιλοσοφία του χώρου, γιατί πέρα από το μουσείο, θα κατασκευαστούν εργαστήρια, που επίκεντρο θα έχουν το καρναβάλι και το καραγκιόζη.
Δεν ανακαλύπτουμε απλά και μόνο την ιστορία μας, προσπαθούμε να συμβάλουμε ώστε να ορισμένα δρώμενα, να εναλλάσσονται, ώστε να μην κουράζουν και να προκαλούν ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον σαφώς δεν πρέπει να μένει μόνο στον θεατή, αλλά και στον δημιουργό, δίνοντας κίνητρα να συμμετέχει. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, που μπορούν να ανανεώσουν το καρναβάλι.
Παράλληλα συνεργαζόμαστε με τα καρναβαλικά γκρουπ, για την διεξαγωγή της τελετής έναρξης και τον κρυμμένο θησαυρό γίνεται προσπάθεια να γίνουν και άλλα δρώμενα. Προχωράμε την προσπάθειά μας να συνεργαστούμε και με άλλους φορείς της πόλης και να γίνουν από κοινού καρναβαλικές δράσεις. Τέτοιοι είναι πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων επαγγελματικοί φορείς κ.λπ.
Γνωρίζεται ότι, ως Δημοτική Αρχή, παραλάβαμε ένα μεγάλο χρέος το οποίο μας έβαζε εμπόδια στη λειτουργία της κοινωφελούς και στην διεξαγωγή των εκδηλώσεων. Σήμερα τα βήματα που έχουν γίνει, έχουνε αποτελέσματα και από τα 4.000.000 ευρώ χρέος, που παραλάβαμε είναι στο 1.300.000 ευρώ. Αυτό έγινε χάρη στην δουλειά και στην αποφασιστικότητα, που έδειξαν οι εργαζόμενοι.
Είναι σαφές στους δύο μήνες που έχουμε μπροστά μας, για τις φετινές εκδηλώσεις, θα έχουμε χρόνο να τα πούμε αναλυτικά για το πρόγραμμα. Θα σταθούμε σήμερα επιγραμματικά σε ορισμένα σημεία.
Στο καρναβαλικό εργαστήριο, ετοιμάζονται δύο εντυπωσιακά άρματα του βασιλιά καρνάβαλου και της βασίλισσας. Ιδιαίτερα το άρμα της βασίλισσας εκτός από κίνηση θα έχει ειδικά εφέ. Ετοιμάζεται μετά από πολλά χρόνια άνθινο άρμα, θέλοντας να τιμήσουμε την ιστορία του καρναβαλιού.
Γίνεται προσπάθεια με τα πληρώματα να αλλάξουμε τον χαρακτήρα της έκθεσης στολών και την να την μετατρέψουμε σε καρναβαλική έκθεση. Σκοπός είναι να παρουσιαστούν οι στολές των γκρουπ, δημιουργίες ανεξάρτητων κατασκευαστών ή και πληρωμάτων, που θέλουν να τις εκθέσουν. Αυτές μπορεί να είναι μακέτες αρμάτων, μάσκες, αφίσες, που μας έχουν γίνει προτάσεις κατά καιρούς.
Την Τσικνοπέμπτη, οργανώνουμε γλέντι στο Νότιο Πάρκο, έχοντας στο μυαλό μας ότι το ρεμπέτικο είναι η ιστορία της πόλης μας και είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πατρινό καρναβάλι. Επιλέξαμε να αφιερώσουμε αυτή τη συναυλία σε μια από τις μορφές που σημάδεψαν το ρεμπέτικο αλλά και την πόλη μας, τον Μπάμπη Γκολέ.
Παράλληλα από το πρωί θα παίζουν στις γειτονιές της πόλης, πέντε συγκροτήματα από άλλες πόλεις της Ελλάδας, με χάλκινα όργανα τα οποία θα συνοδεύουν τα χορευτικά του Δήμου. Το βράδυ προχωράμε σε δρώμενο με θέμα το γάμο του καραγκιόζη, έχοντας στο μυαλό μας ότι ο καραγκιόζης είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πόλης και του καρναβαλιού.
Για το τελευταίο τριήμερο θα φιλοξενήσουμε στην πόλη μας κινέζικο σχήμα, που θα είναι στην Πάτρα από την Πέμπτη μέχρι την Καθαρή Δευτέρα. Αυτό που θα κάνουν είναι να παρουσιάσουν τον κινέζικο δράκο. Πέρα από την παρουσία τους στις δύο μεγάλες παρελάσεις το Σάββατο και την Κυριακή, γίνεται προσπάθεια την Παρασκευή να παρουσιαστεί το δρώμενο σε γειτονιά της Πάτρας.
Προετοιμάζεται μια Τελετή Έναρξης αξιοποιώντας όλες τις δομές του Δήμου και των οργανισμών του, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα ανάδειξης σε καλλιτεχνικά σχήματα της Πάτρας και σε πατρινούς καλλιτέχνες.
Με την επιμέλεια και την σκηνοθετική ματιά του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου μας , τον κ. Σταύρο Τσακίρη, οργανώθηκε ένα θέαμα το οποίο θα ξεδιπλωθεί σε δύο σκηνές, με πρωταγωνιστές τους κατασκευαστές των αρμάτων, τα μέλη των πληρωμάτων που εμπνεύστηκαν τις στολές τους και τους συνθέτες που το “τραγούδησαν” και με την παρουσία τους στην θα ζωντανέψουν τις αναμνήσεις.
Θα συμμετέχουν οι: Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης”, Ορχήστρα Πνευστών «Ο Πατρεύς», Νίνα Λοτσάρη, Βασιλική Καραγιάννη, Τάσος Μαραγκός, Bloco Swingueira, Oulaloum Street Show Band. Το δρώμενο της εκδήλωσης θα το πλαισιώσουν τα καρναβαλικά γκρουπ και τα χορευτικά του Δήμου. Παρουσιάστρια της εκδήλωσης θα είναι η Νατάσα Τραγουστή.

Τέλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας επεσήμανε τα εξής μεταξύ άλλων: «Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Τα μεγάλα μνημεία παίρνουν το όνομα αυτών που τα παρήγγειλαν. Τα μεγάλα έργα παίρνουν το όνομά τους από τον αρχιτέκτονά τους.
Η τιμή όμως ανήκει σε αυτούς, που τα έχτισαν, σε αυτούς που τα κατασκεύασαν.
Φέτος την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού την αφηγούνται οι κατασκευαστές των αρμάτων, οι ράφτρες των κοστουμιών, τα μέλη των πληρωμάτων που εμπνεύστηκαν τις στολές και οι συνθέτες που το “τραγούδησαν” και με την παρουσία τους στην σημερινή βραδιά ζωντανεύουν τις αναμνήσεις.
Οι κατασκευαστές του Καρναβαλικού Εργαστηρίου αποτελούν μια παγκόσμια μοναδική περίπτωση και δεν είναι ούτε απλοί ζωγράφοι ούτε γλύπτες. Μέσα σε 45 λεπτά προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε όλους τους ανθρώπους που φτιάχνουν το Καρναβάλι. Όχι σαν ένα Μουσείο ή μια σχολαστική απαρίθμηση όχι σαν ποιότητες ή μη ποιότητες. Το Καρναβάλι γεννιέται από τον μόχθο όλων. Το θέμα της τελετής, είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν και όχι οι δομές. Και αυτούς τιμούμε».

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΥ ΛΑΒΑΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Οι δράσεις στις 19 Γενάρη, θα αρχίσουν από το πρωί με το μουσικό άρμα και τον τελάλη να δίνουν γιορτινή ατμόσφαιρα μεταφέροντας το χαρούμενο μήνυμα της έναρξης.
Στις 11.30 το πρωί με αφετηρία την πλατεία Τριών Συμμάχων θα ξεκινήσει πομπή καρναβαλιστών, και μελών του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, με κατεύθυνση το Δημαρχείο της Πάτρας, ακολουθώντας τη διαδρομή: Πλατεία Τριών Συμμάχων- πεζόδρομος Αγίου Νικολάου- Μαιζώνος- κάτω μέρος πλατείας Γεωργίου- Μαιζώνος- Δημαρχείο. και θέτοντας το κέντρο της πόλης σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Παράλληλα η εντυπωσιακή ομάδα κρουστών Swingueira από τις 12 το μεσημέρι θα ξεσηκώσει το κέντρο της πόλης δίνοντας το ρυθμό και στις 13.00 θα καταλήξει στο Δημαρχείο, όπου θα ενωθεί με την πομπή των καρναβαλιστών. Στο Δημαρχείο θα γίνει η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη υπό τους αποκριάτικους παιανισμούς της Δημοτικής Μουσικής και με το αναλλοίωτο γλυκό έθιμο του σοκολατοπόλεμου σε πλήρη εξέλιξη από τους συλλόγους των σοκολατοριχτών: «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίχτες». Στην παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου τη δική της ξεχωριστή πινελιά θα αποτυπώσει η Χορωδία του Συλλόγου των Λευκάδιων Πάτρας «Η Φανερωμένη», που θα παρουσιάσει κάποια παραδοσιακά τραγούδια-καντάδες της Αποκριάς δημιουργώντας την κατάλληλη αυθεντική ατμόσφαιρα αλλοτινών εποχών. Το λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2019 θα παραμείνει στο Δημαρχείο μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων, στις 10 Μαρτίου σηματοδοτώντας τη μεγάλη γιορτή της καρναβαλικής πρωτεύουσας.