Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη χθεσινή του συνεδρίαση ( Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022) αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία την πρόταση που κατέθεσε η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» και υπερψήφισε μια πολύ σημαντική απόφαση για το «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας». Η απόφαση υπερψηφίστηκε με τις ψήφους των συμβούλων της παράταξης του Περιφερειάρχη και της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»
Η σημαντική απόφαση είναι η εξής:
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ «ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου:
1. Εκφράζει την ικανοποίηση του για την υπ’ αριθμό 1149/2022 απόφαση ΣτΕ υπέρ του προσφεύγοντα «Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών ελαιοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η απόφαση αυτή ακυρώνει την Υ.Α. 331/20735(Ευάγγελου Αποστόλου) και υπερθεματίζει την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης της ευρωπαϊκής νομολογίας υπέρ της προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων και πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και της προστασίας ομάδων παραγωγών παραδοσιακών ευρωπαϊκών τροφίμων εξαιρετικής ποιότητας. 2. Επικυρώνει την απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου Δεκεμβρίου 2020, όπου μεταξύ άλλων ζητούσε «να καταργηθεί η ρύθμιση Αποστόλου και να επεκταθεί η ζώνη ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας σε όλη τη νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Νότια Ηλεία)». 3. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έχοντας αποκλειστικό στόχο την ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΉ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΑΣ , την ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΛΙΑΣ ΠΟΠ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΩΝ και έχοντας πλήρη επίγνωση όλων των στρεβλώσεων και προβλημάτων που δημιουργήθηκαν γύρω από το ιστορικό μας προϊόν Ελιά Καλαμάτας Απαιτεί :
1. Ο υπουργός ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης που να ακυρώνει την προηγούμενη ρύθμιση Αποστόλου και να καταργεί το εφεύρημα ότι η ελιά Καλαμάτας είναι συνώνυμο της ελιάς Καλαμών.
2. Κοινοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης στην αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε από 1/1/2023 να ενημερωθεί ο Ευρωπαϊκός κατάλογος ποικιλιών ( FRUMATIS ) και να αποσυρθεί ο όρος Καλαμάτα ως
συνώνυμο της Καλαμών.
3. Σε εφαρμογή της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου , του Δεκεμβρίου του 2020 ,η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει , στηρίζει και χρηματοδοτεί την επιστημονική επιτροπή που συγκροτούν οι φορείς ( ΣΥΜΕΠΟΠ ,Η Ένωση Μεσσηνίας και η ΣΕ Λακωνίας κλπ) από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και εξωτερικούς συνεργάτες για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας και σκοπιμότητας της επέκτασης του ΠΟΠ στην Νότια Πελοπόννησο. Η τεκμηρίωση είναι δυνατή διότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις , όπως κοινά δεδομένα της καλλιέργειας, κοινές πρακτικές και κοινοί ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των όμορων περιοχών. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη υπογραφεί και σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των συλλογικών φορέων της Μεσσηνίας και συντονιστικής επιτροπής Λακωνίας και ήδη το εγχείρημα έχει την υποστήριξη εκατοντάδων παραγωγών της Λακωνίας που συγκεντρώνουν όγκο παραγωγής περί τους 20.000 τόνους. Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την γεωγραφική και ποσοτική βάση του ΠΟΠ , δεδομένου ότι στη Νότια Πελοπόννησο συγκεντρώνεται περίπου το 50% της Εθνικής παραγωγής της ελιάς Καλαμών. Εντός της ζώνης αυτής (νότια Πελοπόννησος) μπορούν να έρθουν και να εγκατασταθούν όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να δουλέψουν με την ΠΟΠ. Αυτό σημαίνει όμως , σεβασμό στις προδιαγραφές της και ελέγχους . Όσοι αναζητούν να έχουν ‘’ελευθερία κινήσεων ’’ μπορούν να κάνουν άλλες επιλογές.
4.Τον εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση των προδιαγραφών «Ελιά Καλαμάτας» ΠΟΠ σε συμφωνία με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις στην παραγωγή τροφίμων και καταναλωτικές συνήθεις, στοιχεία που δημιουργούν νέο καθεστώς «παράδοσης». Η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση εξαγωγών αμιγώς ελληνικών ελιών Καλαμών προστατευόμενης ονομασίας, στην ικανοποιητική και δίκαιη αμοιβή των ελαιοπαραγωγών και μεταποιητών και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής μας οικονομίας.
5. Την υποβολή του φακέλου της επέκτασης του ΠΟΠ στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ και κινητοποίηση της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για την έγκριση του αιτήματος. Υπονόμευση και τρικλοποδιές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.
6.Ως ένδειξη καλής θέλησης και αναγνώρισης της σύγχυσης και της αναστάτωσης που έχουμε προκαλέσει ως χώρα, με συνεννόηση και συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε προβλεφθεί μεταβατική περίοδος πχ διάρκειας ενός έτους στη χρήση του όρου KALAMATA OLIVES ώστε να απορροφήσει η αγορά εμπορικούς κραδασμούς και αντιδράσεις για πιθανές υπογεγραμμένες συμφωνίες.
7.Η παραγωγή από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μπορεί και πρέπει να αναζητήσει την εμπορική της τύχη με την σήμανση Ελληνικές Ελιές Καλαμών ( GREEK KALAMON OLIVES ) . Είναι στην ευχέρεια των συλλογικών φορέων των περιοχών αυτών και των εκεί
επιχειρήσεων να συνεργαστούν στην προβολή και προώθηση του προϊόντος τους. Προς τούτο μπορούν να αξιοποιήσουν εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Υπάρχει ανάλογη πολύτιμη εμπειρία από το παρελθόν. Ακόμα μπορούν να διεκδικήσουν και να επιτύχουν πιστοποιήσεις και αναγνωρίσεις που θα διευκολύνουν την είσοδό τους στις αγορές.