Θέλουμε πραγματικά ….. μια Ελληνίδα ή έναν Έλληνα ακόμα? Ας τους στρώσουμε το χαλί για να έρθουν!
Πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο με τίτλο: Μεταρρυθμίσεις στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, που αφορά την τεκνοποίηση με εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν συνδυάζονται με πολιτικές λύσης του δημογραφικού προβλήματος, αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας και διευκόλυνσης της δημιουργίας οικογένειας από νέα ζευγάρια. Λείπει μια σοσιαλδημοκρατική θεώρηση των πραγμάτων που να λαμβάνει υπόψη της, τη δημιουργία κοινωνικών συνθηκών για να κάνει ο νέος οικογένεια!
Έχουμε ανάγκη την μια Ελληνίδα και τον έναν Έλληνα παραπάνω! Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ο πληθυσμός της Ελλάδας κατά την απογραφή του 2021 (10.432.481 κάτοικοι) βρέθηκε μειωμένος κατά 3.5% σε σχέση με το πληθυσμό του 2011 (10.816.286 κάτοικοι). Για την μείωση αυτή ευθύνεται η υπογεννητικότητα και η φυγή των νέων στο εξωτερικό. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Βαδίζουμε ολοταχώς στην γήρανση του πληθυσμού και στην ερημοποίηση των χωριών. Λείπουν οι νέοι! Ποιος άραγε θα ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) στην επαρχία, από τη στιγμή που τα χωριά ερημώνουν και οι αγρότες – κτηνοτρόφοι – αλιείς μεγαλώνουν ηλικιακά και κάποια στιγμή θα αποσυρθούν; Σε λίγο θα μας λείψουν βασικά αγαθά, όπως γάλα, φρούτα, κρέας και θα καταφεύγουμε σε εισαγωγές σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι σήμερα! Πως θα επιβιώσει το ασφαλιστικό σύστημα, όταν δεν υπάρχουν νέοι να δουλέψουν και να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές; Δεν θα αργήσει η στιγμή όπου το κράτος δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις! Ποιος θα στηρίξει τα σύνορα, όταν ο πληθυσμός στις ακριτικές περιοχές μειώνεται δραματικά; Αυτά απειλούν την εθνική μας ανεξαρτησία και την άμυνα της χώρας μας! Ποια μέριμνα έχουμε λάβει έτσι ώστε οι νέοι μας, που έχουν φύγει στο εξωτερικό να ξαναγυρίσουν πίσω, αφού εκεί πληρώνονται καλύτερα, εκεί μπορούν να φτιάξουν σπίτι πιο εύκολα και μπορούν να προκόψουν με λιγότερο κόπο;
Άρα λοιπόν, είναι σημαντικό να περάσει ένα νομοσχέδιο που να ρυθμίζει την διαδικασία τεκνοποίησης με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αφού χιλιάδες ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Αντιλαμβανόμαστε την επιθυμία των γονέων να αποκτήσουν παιδιά! Είμαστε στο πλευρό τους! Αλλά μήπως παράλληλα πρέπει να δούμε γιατί υπάρχει υπογονιμότητα και αν συντρέχουν κοινωνικοί λόγοι, να του εξαλείψουμε; Γιατί ένα 20-30% των νέων ζευγαριών δεν συλλαμβάνει φυσιολογικά; Μήπως φταίνε οι λανθασμένες πολιτικές; Η προσπάθεια τεκνοποίησης σε μεγάλη ηλικία, η εργασιακή ανασφάλεια, η χρήση κινητών τηλεφώνων σχεδόν από όλους, είναι σίγουρα ανασταλτικοί παράγοντες!
Ήταν ευκαιρία με αυτό το νομοσχέδιο να θεσπιστεί η ενημέρωση των νέων για τα θέματα αναπαραγωγής σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης. Να μάθουν οι νέοι από το σχολείο και το πανεπιστήμιο ότι οι δυνατότητες φυσιολογικής αναπαραγωγής έχουν συγκεκριμένα όρια ηλικίας. Είναι ανάγκη να μάθουν οι νεαρές γυναίκες ότι στην ηλικία των 30 ετών το 30% των ωαρίων τους παρουσιάζει χρωμοσωμικές ανωμαλίες, στην ηλικία των 40 ετών το 60% των ωαρίων παρουσιάζουν ανωμαλίες και στην ηλικία των 44 ετών το 90% των ωαρίων έχουν ανωμαλίες. Συνεπώς δεν θα πρέπει οι νέοι να μεταθέτουν το ζήτημα δημιουργίας οικογένειας για αρκετά αργότερα, διότι κάποια στιγμή δεν θα μπορούν να κάνουν παιδιά. Οι περισσότεροι νέοι δεν το έχουν χωνέψει αυτό! Έχει ιδιαίτερη σημασία να αντιληφθούν οι νέοι ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν τους συνεχιστές τους, θα πρέπει να δημιουργήσουν την ζωή! Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ένθερμα την ενημέρωση των νέων με δράσεις ή μαθήματα στο σχολείο και το πανεπιστήμιο, προς την κατεύθυνση αυτή!
Σκεφτήκαμε ποια είναι η επίδραση του άγχους στην υπογονιμότητα; Οι νέοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας και αρκετοί δεν έχουν σταθερή εργασία! Πως νιώθει ο συμβασιούχος όταν η σύμβασή του λήγει σε ένα τρίμηνο; Δυσκολεύεται να αποδώσει στην δουλειά του, γιατί συνέχεια σκέφτεται ότι σε λίγο κινδυνεύει να χάσει την εργασία του! Λίγο πριν τη λήξη της σύμβασης αγχώνεται σκεπτόμενος πως θα επιβιώσει. Που να σκεφτεί αυτός ο άνθρωπος να κάνει οικογένεια; Έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι το άγχος και η αβεβαιότητα συμβάλλουν σημαντικά στην υπογονιμότητα! Η σταθερή εργασία είναι ένα βήμα για να βοηθήσουμε τους νέους να απαλλαγούν από την εργασιακή αβεβαιότητα και το άγχος και σε αυτό στοχεύει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Επομένως λύνεις την εργασιακή ανασφάλεια και ταυτόχρονα βελτιώνεις την ψυχολογική κατάσταση των νέων! Χτυπάς το κακό από εκεί που ξεκινάει!
Συνάμα έπρεπε στο νομοσχέδιο να υπάρχουν διατάξεις που να ενισχύουν την έρευνα σχετικά με την επίδραση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων με την υπογονιμότητα! Είναι τυχαίο που έχει αυξηθεί κατακόρυφα η υπογονιμότητα στους άνδρες; Στα πακέτα των τσιγάρων έγραψαν ότι ο καπνός προκαλεί στειρότητα, μήπως ήρθε η ώρα να γίνει το ίδιο και με τα κινητά τηλέφωνα; Υποστηρίζεται ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων, ιδιαίτερα όταν τα τοποθετούμε στην τσέπη του παντελονιού, λόγω της υπερθερμίας της περιοχής, προκαλούν ελάττωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και σημαντική ελάττωση της κινητικότητας τους! Τα γνωρίζουν αυτά τα παιδιά που ακόμα και από την ηλικία των 10-12 ετών χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο και το κουβαλούν επάνω τους; Αυτό είναι μέριμνα, να ακολουθήσουμε τεκμηριωμένες πολιτικές ενημέρωσης, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να πει ότι δεν γνώριζε, ότι δεν ήξερε!
Στην Ελλάδα υπάρχουν 11 δημόσια νοσοκομεία (5 στην Αθήνα και από 1 σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο και Αλεξανδρούπολη) όπου παρέχονται υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής! Απουσιάζουν δημόσια κέντρα από μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα περισσότερος κόσμος από την επαρχία να καταφεύγει σε ιδιωτικά κέντρα. Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν 2500-5000 ευρώ, αλλά θέλουν να γίνουν γονείς; Δυστυχώς για αυτούς δεν υπάρχει μέριμνα! Όπου φτωχός και η μοίρα του! Θα έπρεπε το παρόν νομοσχέδιο να σέβεται το δημόσιο σύστημα υγείας (διότι σε δύσκολους καιρούς αυτό κρατάει την κοινωνία όρθια) και να βάζει τα θεμέλια για την δημιουργία τέτοιων κέντρων και σε άλλες μεγάλες επαρχιακές πόλεις! Αυτό απουσιάζει! Ένα ζευγάρι από την επαρχία θα πρέπει να καταφύγει σε κέντρο της Αθήνας για εξωσωματική γονιμοποίηση και εφόσον έχει τα χρήματα! Επομένως δεν υπάρχει ίση πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες από όλους του πολίτες και ανοίγει ακόμα μία πόρτα για την κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα.
Με την αύξηση μάλιστα του ορίου ηλικίας από τα 50 στα 54 έτη ως ανώτερο έτος ηλικίας γυναίκας που μπορεί να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, επιτελείται η προσέλκυση αλλοδαπών πολιτών που ενδιαφέρονται να προσφύγουν στα ιδιωτικά κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα, αφού το όριο των 54 ετών είναι από τα μεγαλύτερα όρια στην Ευρώπη. Λίγες Ελληνίδες σε αυτή την ηλικία θα επιχειρούσαν να τεκνοποιήσουν αφού γνωρίζουν ότι μια κύηση σε τέτοια ηλικία ενέχει αυξημένους κινδύνους για τη γυναίκα, της οποίας η ζωή και η υγεία πρέπει να προστατεύονται. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να κάνει ότι θέλει στη ζωή του, όποτε θέλει να τεκνοποιήσει, αλλά θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που να διασφαλίζουν την υγεία της εγκύου και του εμβρύου! Επίσης, χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψη τι είναι ωφέλιμο για το παιδί, καθώς το να μεγαλώνει με πολύ μεγάλους ηλικιακά γονείς, δεν αποτελεί ιδανική κατάσταση από πολλές απόψεις. Συνεπώς η συγκεκριμένη ρύθμιση εξυπηρετεί περισσότερο τις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (δεδομένου ότι η επιτυχής εξωσωματική γονιμοποίηση μετά την ηλικία των 45 ετών είναι μόλις 1%-5% χρησιμοποιώντας η γυναίκα τα δικά της ωάρια) και την προσέλκυση ξένων πολιτών, που θα επωφεληθούν από την ευνοϊκή νομοθεσία της χώρας μας, χρησιμοποιώντας ωάρια από δότριες άλλες γυναίκες. Άρα το νομοσχέδιο δίνει την εντύπωση ότι στήθηκε προχείρως και χωρίς επαρκή διαβούλευση για να ευνοήσει συμφέροντα!
Αν θέλουμε πραγματικά μια Ελληνίδα και έναν Έλληνα ακόμα παραπάνω, θα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στα νέα ζευγάρια να κάνουν οικογένεια. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και είναι κοινωνική δέσμευση. Με ένα πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης με στήριξη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνή και ποιοτική κατοικία με χαμηλό ενοίκιο, δίνοντας προτεραιότητα σε νέους γονείς με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια ή σε άνεργους γονείς. Με τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό και μια σειρά από εργασιακές διευκολύνσεις (άδειες μετ’ αποδοχών για λοχεία και ανατροφή, μειωμένα ωράρια εργασίας και θετική μοριοδότηση μητέρων στις προαγωγές, αξιοποίηση της τηλεργασίας και δημιουργία κατάλληλων υποδομών σε χώρους εργασίας πχ παιδικών σταθμών, ώστε η δημιουργία οικογένειας να μην αποτελεί αντικίνητρο απασχόλησης ή επαγγελματικής εξέλιξης. Με εκσυγχρονισμό και διεύρυνση των δικαιούχων των επιδομάτων τέκνων, όπως επίσης και με την καθιέρωση Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού για κάθε παιδί με συμμετοχή τόσο του γονέα (όπου η οικογενειακή συμμετοχή θα αποτελεί και κίνητρο για την φοροαπαλλαγή των γονέων) όσο και της Πολιτείας, καθώς και με την θεμελίωση της σταθερής εργασίαςαποσκοπούμε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος! Χωρίς Έλληνες …. δεν υπάρχει Ελλάδα!
Ο Γεώργιος Μουζόπουλος είναι Ιατρός – Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο ΓΝ Λακωνίας – ΝΜ Σπάρτης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαιδελβέργης Γερμανίας, με Master στη Διοίκηση των Μονάδων Υγείας, στην Αθλητιατρική και την Βιοστατιστική – Μεθοδολογία της Έρευνας, Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας & Μέλος της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ Λακωνίας, Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ στο Ν. Λακωνίας.
*Οι απόψεις που δημοσιεύονται εκφράζουν το συντάκτη κάθε άρθρου και δεν αποτελούν συμπεράσματα ρεπορτάζ ή τοποθέτηση της ιστοσελίδας.