Με δημοσιεύματα στον αγροτικό τύπο, επιχειρoύν, για μια ακόμη φορά, να περιπλέξουν στοιχεία και μύθους σε ένα πρωτότυπο συλλογιστικό συνονθύλευμα που μόνο στόχο έχει να «πετάξει» για μια ακόμη φορά «λάσπη στον ανεμιστήρα» και «την μπάλα στην εξέδρα».
Επειδή όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη υπενθυμίζουμε ότι:
- Ο Κανονισμός 2017/2393 (γνωστός σαν Κανονισμός OMNIBUS) προετοιμάσθηκε και εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η μεγάλη επιτυχία -μεταξύ άλλων- ήταν αδιαμφισβήτητα, ότι γίνονται επιλέξιμες προς ενίσχυση πληθώρα φυσικών βοσκήσιμων εκτάσεων, όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα, δηλαδή οι παραδοσιακά βοσκήσιμες εκτάσεις στη χώρα μας.
- Χάρις σε αυτή τη θεσμοθετημένη διεύρυνση του ορισμού των βοσκοτόπων, ενισχύθηκε με επιχειρήματα το πλαίσιο για τις πρόσφατες δικαστικές δικαιώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαιώνει την χώρα μας και επιστρέφει στα κρατικά ταμεία συνολικά 446 εκατ. ευρώ. Και αναμένονται και άλλες αποφάσεις υπέρ της χώρας, των αγροτών και των φορολογουμένων πολιτών.
- Πρόκληση ήταν και είναι να αναληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες ώστε το συντομότερο δυνατόν ο νέος ορισμός για τους βοσκοτόπους, με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ, να οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων.
- Για τους λόγους αυτούς άλλωστε, την Παρασκευή 4/9, κατατέθηκε από 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος Στ. Αραχωβίτη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων, με την οποία επιχειρείται, για μια ακόμη φορά, να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της ένταξης των επιλέξιμων προς ενίσχυση φυσικών βοσκοτόπων
- Από το έτος 2015 έως το έτος 2019 δεν αυξήθηκε η έκταση των επιλέξιμων βοσκοτόπων που μοιράζονται στους κτηνοτρόφους ούτε κατά ένα στρέμμα. Συνεπώς δεν δόθηκε από το εθνικό απόθεμα επιδότηση σε κατόχους έκτασης της Περιφέρειας Ι (ΠΕΙ) χωρίς ζωικό κεφάλαιο
Υπόλογη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που οφείλει να απαντήσει:
- Αν έχει αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και ενέργειες για την εφαρμογή του νέου ορισμού και την αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων.
- Από ποτέ αναγνωρίστηκαν δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικός βοσκότοπος για την ενεργοποίηση επιδοτήσεων και με ποιες διαδικασίες;
- Αν εμπλέκονται συγγενικά πρόσωπα στελεχών της σε αδιαφανείς διαδικασίες διαχείρισης βοσκοτόπων που οδήγησαν σε επιδοτήσεις χιλιάδων ευρώ.
- Αν υπάρχει κύκλωμα που λειτουργούσε ή και λειτουργεί κάτω από την μύτη των πολιτικών προϊσταμένων του.
- Αν διερευνάται η καταγγελία της Φθιώτιδας και αν υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές, πχ στην Δυτική Μακεδονία.