Παπαθανάσης: “Περιοχή για επενδύσεις η Μεγαλόπολη”

Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης στην Αρκαδία - Τι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου επισκέφθηκε χθες, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος αργά το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, στην Τρίπολη.

Συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, από τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπἠς του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κωστή Μουσουρούλη και τον πρόεδρο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Θανάση Ψαθά, ο υπουργός είχε στα γραφεία της Περιφέρειας ευρεία συνεργασία με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα -με τη συμμετοχή επίσης του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΘ – Helexpo Τάσου Τζήκα και Κυριάκου Ποζρικίδη αντίστοιχα, καθώς και του συνεργάτη του εν λόγω φορέα Παρασκευά Παρασκευόπουλου.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί για την μεταλιγνιτική εποχή στην Μεγαλόπολη, σε συνεργασία και με τον δήμο, προσθέτοντας ότι η μέχρι τώρα καθυστέρηση είναι δικαιολογημένο να προκαλεί ανασφάλεια στους κατοίκους της εν λόγω περιοχής.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σημείωσε ότι η επιδίωξη είναι να αποτελέσει η Μεγαλόπολη όχι μόνο ενεργειακό, αλλά εμποροβιομηχανικό, αθλητικό, πνευματικό και συγκοινωνιακό κέντρο.

Εξέφρασε δε ικανοποίηση για το γεγονός ότι αποτελεί πλέον νόμο του κράτους μια βασική πολιτική θέση της Περιφέρειας η οποία εξ αρχής έθετε το ζήτημα να θεσπιστούν σαφώς υψηλότερα κίνητρα επενδύσεων στη Μεγαλόπολη, συγκριτικά με την Τρίπολη, την Γορτυνία και την περιοχή της Οιχαλίας στη Μεσσηνία.

ΥΨΗΛΟΤΑΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Ικανοποιηση εξέφρασε ο Π. Νίκας και για την οριστικοποίηση της δημιουργίας στη Μεγαλόπολη εκθεσιακού κέντρου – αντένας της ΔΕΘ – Helexpo.

Από την πλευρά του, ο Ν. Παπαθανάσης τόνισε ότι αποτελεί πάγια επιδίωξη η Μεγαλόπολη να αποτελέσει την υπ’ αριθμόν ένα περιοχή κινήτρων για επενδύσεις και σαφώς προηγούμενη των υπόλοιπων περιοχών που επηρεάζει η απολιγνιτοποίηση, όπως η Γορτυνία, η Τρίπολη και η περιοχή της Οιχαλίας στη Μεσσηνία, ενώ απάντησε ακολούθως σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Στη συνέχεια, οι πιο πάνω μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο, τον δήμαρχο Τρίπολης Κώστα Τζιούμη, τον βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση, τον πρύτανη του ΕΑΠ Οδυσσέα Ζώρα, καθώς και με μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, επισκέφθηκαν στο Ελληνικό τις εγκαταστάσεις του πρώην εκπαιδευτικού κέντρου της ΔΕΗ -στο κτήριο της Μαυράκειας Σχολής-, το οποίο  θα αξιοποιηθεί από το ΕΑΠ ως σχολή και συνεδριακό κέντρο, η λειτουργία του οποίου θα στηριχθεί οικονομικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ από την πλευρά της η Περιφέρεια θα καλύψει οικονομικά την οριστική μελέτη διαμόρφωσης του εν λόγω κτηρίου σε συνεδριακό κέντρο.

Στη Μεγαλόπολη, ακολούθως, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή του υπουργού, του περιφερειάρχη, του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, των δημάρχων Μεγαλόπολης Θανάση Χριστογιαννόπουλου και Γορτυνίας Στάθη Κούλη, του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπἠς του ΣΔΑΜ, του προέδρου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, των εκπροσώπων της ΔΕΘ – Helexpo, του πρύτανη του ΕΑΠ, αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων της περιοχής.

ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ – ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Στη σύσκεψη αυτή δόθηκαν διευκρινίσεις από την πλευρά του υπουργού σχετικά με τους σχεδιασμούς και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους, ενώ παράλληλα γνωστοποιήθηκε -μεταξύ άλλων- ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλαμβάνει την μελέτη σκοπιμότητας και την προμελέτη του δρόμου από την Μεγαλόπολη στην Αρχαία Ολυμπία (στο πλαίσιο ενός οριζόντιου οδικού άξονα από το Γύθειο ώς το Κατάκολο) -έργο για το οποίο προφανώς υπάρχουν πόροι στο Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή του, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα συγκληθεί στην Αθήνα ευρεία σύσκεψη για τον οδικό αυτό άξονα, με εκπροσώπηση σε αυτή και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος, τονίστηκε ότι παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες, αφ’ ενός για το κέντρο αθλητισμού με την δημιουργία πίστας μοτοκρός διεθνών προδιαγραφών και αφ’ ετέρου ενός βιομηχανικού πάρκου 2.000 στρεμμάτων στο Λεύκτρο, από την ΕΤΒΑ.