Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις συνεχίστηκαν σήμερα με τους υποψηφίους των ΓΕΛ να διαγωνίζονται σε Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική.
Δείτε τα θέματα των Λατινικών εδώ
Δείτε τα θέματα της Χημείας εδώ
Δείτε τα θέματα της Πληροφορικής εδώ
Αύριο Πέμπτη οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάζονται σε Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εξεταζόμενοι και εξεταστές πρέπει να φορούν την προστατευτική μάσκα.
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ τελειώνουν με τις εξετάσεις στις 17 Ιουνίου. Ακολουθούν τα Ειδικά Μαθήματα 18-30 Ιουνίου, τόσο για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, όσο των ΕΠΑΛ.
Οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν και τα Ειδικά Μαθήματα, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Για πρώτη φορά, οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίστηκαν από τα ίδια τα ΑΕΙ, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε διαφορές στον υπολογισμό των μορίων.
Οι Πανελλαδικές ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη με τους υποψηφίους των ΕΠΑλ να διαγωνίζονται στα Νέα Ελληνικά, ενώ ακολούθησαν οι μαθητές των ΓΕΛ την Παρασκευή στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και το Σάββατο εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ ήταν τα Μαθηματικά (‘Αλγεβρα).
Οι εισακτέοι στα ΑΕΙ φέτος είναι 68.394, περίπου 10% λιγότεροι από πέρσι (77.415), ενώ στο νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο εμπορικό Ναυτικό.
«Βατά τα θέματα»
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε για μια ακόμη χρονιά στους καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Αγίου Δημητρίου για τον σχολιασμό των θεμάτων.
«Βατά και σχετικά εύκολα» χαρακτήρισε τα θέματα των Λατινικών η φιλόλογος Τζένη Ιακωβίδου – Μανιώτη.
Η επιλογή των κειμένων ήταν «πολύ προσεγμένη και κάλυπτε όλη την ύλη». Η αντιστοίχιση στην ερώτηση εισαγωγής ήταν πολύ εύκολη, το ίδιο ισχύει και για την ερώτηση ετυμολογίας Β2, περιγράφει.
Οι ασκήσεις της γραμματικής Γ1 και Γ2, με κάποιες εξαιρέσεις, κρίνονται «βατές και αναμενόμενες». Σχετικά με τις συντακτικές παρατηρήσεις, η Δ1α και η Δ1β θεωρούνται επίσης «αναμενόμενες», ενώ η άσκηση Δ2α της μετατροπής των μετοχών σε δευτερεύουσες προτάσεις ήταν πολύ απαιτητική και απευθυνόταν «στους πολύ καλά διαβασμένους».
Επίσης, «βατά» ήταν τα θέματα της Χημείας, επισήμανε η χημικός Ηλιάνα Δαμιανού, προσθέτοντας, ότι «εξετάζεται ένα μεγάλο μέρος της ύλης, χωρίς κάτι ιδιαίτερα δύσκολο». Το ερώτημα Γ3 είναι παρόμοιο με το ερώτημα Γ3 που είχε «πέσει» στις Πανελλαδικές του 2020, ενώ το Δ είναι συνδυαστικό από τρία κεφάλαια της ύλης, εξηγεί η κ. Δαμιανού. Ένας «καλά προετοιμασμένος μαθητής δε θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα», εκτιμά.
Και στο μάθημα της Πληροφορικής τα θέματα ήταν «βατά», σύμφωνα με τον καθηγητή Πληροφορικής, Βαγγέλη Αγγελάκη. Τα ερωτήματα κάλυψαν μεγάλο εύρος της ύλης, ιδιαίτερα της νέας ύλης, αναφέρει συμπληρώνει: Ήταν «κλιμακούμενης δυσκολίας, ειδικά το 3ο και το 4ο ερώτημα».
Αύριο Πέμπτη, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάζονται σε Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.
skai.gr