Επιτέλους , μια καλή είδηση για τη Σπάρτη ! Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα πραγματοποιήσει δωρεά για την ανακαίνιση του υπάρχοντος Μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου , ώστε το πρώτο περιφερειακό αρχαιολογικό Μουσείο που ιδρύθηκε στο ελληνικό κράτος να ενδυναμωθεί ως πυρήνας πολιτισμού στην Σπάρτη και να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και τον κόσμο .
Η τοπική πολιτική αντιπαράθεση (για λόγους εντυπώσεων και μικροκομματισμού) για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης έβαλε στο περιθώριο (δυστυχώς) το υφιστάμενο Μουσείο , το οποίο παραμένει (από καταβολής του) χωρίς αναβάθμιση κι εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών και των εκθεσιακών χώρων του και χωρίς σχεδιασμό επανέκθεσης σύμφωνα με όσα επιτάσσει ο 21ος αιώνας για τα μουσεία .
Βεβαίως και δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης . Όμως αυτό δεν σημαίνει πως στο βωμό αυτής της προσπάθειας πρέπει να θυσιαστεί το υπάρχον Μουσείο , το οποίο αποτελεί αρχιτεκτονικό νεοκλασικό κόσμημα , βρίσκεται μέσα σ’ έναν υπέροχο κήπο που χρειάζεται κι αυτός ριζική αναβάθμιση και μπορεί να φιλοξενήσει εκθέματα μοναδικά μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον .
Δεκάδες Μουσεία , μικρά και μεγάλα , σ’ ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο (Κέρκυρας , Λήμνου , Κιλκίς , Ηρακλείου , Ιωαννίνων , Δελφών , Κυθήρων , Τεγέας κ.α.) έχουν υλοποιήσει αναβαθμίσεις , ανακαινίσεις κι εκσυγχρονισμούς των κτηριακών υποδομών και των εκθεσιακών χώρων τους , αποκτώντας μια νέα δυναμική παρουσία στην προβολή της τοπικής ιστορίας και στην προσέλκυση επισκεπτών .
Ειδικά οι Σπαρτιάτες , οι Λάκωνες και οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι θα πρέπει να θέσουν ως πρότυπο το Μουσείο Τεγέας , το οποίο ήταν ένα μικρό , παραγνωρισμένο Μουσείο , αλλά με την ανακαίνιση που του έγινε πριν από λίγα χρόνια και το νέο σχεδιασμό της έκθεσης που φιλοξενεί , έγινε ένα πραγματικό κόσμημα της περιφέρειας , βραβεύθηκε ως Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016 «με την ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα» από την Κριτική Επιτροπή του European Museum Forum στο San Sebastian / Donostia της Ισπανίας κι εκτόξευσε το ενδιαφέρον και την επισκεψιμότητά του διεθνώς .
Ας ελπίσουμε πως η τοπική «κακομοιριά» , αυτή που σέρνει τη Σπάρτη διαρκώς προς τα πίσω , θα ηττηθεί αυτή τη φορά κατά κράτος και θα δούμε , πολύ σύντομα , το Μουσείο μας να ακτινοβολεί, στα πέρατα του κόσμου , την ιστορία και το μεγαλείο της Αρχαίας Σπάρτης .
«οἱ καιροὶ οὐ μενετοί»
Βαγγέλης Μητράκος