Η Μαρία Φραγκή – Χαντζάκου, υποψήφια βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται στην 18η Απριλίου ημέρα που έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών*
Όπως αναφέρει η Μαρία Φραγκή στον κατάλογο των αγαθών παγκόσμιας κληρονομιάς στην Ελλάδα βρίσκεται από το 1989 ο Μυστράς. Στη Λακωνία, εκτός από τον μοναδικό Μυστρά, τα μνημεία και οι τοποθεσίες, που είναι άξια προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης είναι δεκάδες.
Όσα αναφέρει: «Στη Μάνη το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον ενιαίο, με Πύργους, Εκκλησίες, τα Σπήλαια Διρού και ίχνη του ανθρώπου στα σπηλαιώδη βάθη των αιώνων. Στη Μονεμβάσια η «ζωντανή» καστροπολιτεία εξελίσσεται με σεβασμό στο παρελθόν της. Στα Βάτικα το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον με «φάρους» απολιθωμένα δένδρα, θίνες με κέδρους, σε συνδυασμό με την βυθισμένη πολιτεία στο Παυλοπέτρι, το Σπήλαιο Καστάνιας, τα Ιερά Μοναστήρια. Στο Γεράκι μια βυζαντινή παρακαταθήκη άξια της προσοχής μας με άυλη κληρονομιά μοναδική να την συνοδεύει. Στη Σπάρτη, στην Πελλάνα, στο Ξηροκάμπι, στις Αμύκλες, αμέτρητα σημεία των καιρών εκείνων που η πόλη – κράτος έγραφε αξεπέραστη ιστορία.
Όλη η Λακωνία ένας Τόπος, ένα Μνημείο.
Ας προσεγγίσουμε τη Λακωνία αμερόληπτα και αντικειμενικά, ουσιαστικά και προσεκτικά για να δούμε ότι είναι μια πραγματική Κιβωτός. Σήμερα, Πολιτεία, Επιστημονικοί και Πολιτισμικοί φορείς συνεργάζονται για την προστασία και ανάδειξη της κληρονομιάς του τόπου μας.
Τα Παλάτια στον Μυστρά, οι παρεμβάσεις ουσίας στο κάστρο Μονεμβάσιας, η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης – και φυσικά η προοπτική του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης – είναι άξονες σημαντικοί.
Ο Πολιτισμός πρέπει να μας ενώνει και να αποτελεί κύριο πεδίο συντονισμένης διεκδίκησης. Ενώνω τη φωνή μου, ως υποψήφια βουλευτής της Λακωνίας με τη ΝΔ, για να δυναμώσει κάθε αίτημα και κάθε δίκαιη απαίτηση των Λακώνων για τον τόπο και την μνημειακή κληρονομιά μας».
*Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites). Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.