OXI και από την Αιγιάλεια για τους πρόσφυγες – Έτοιμο το hot spot στη Μυρσίνη Ηλείας

Σήμερα Πέμπτη 31 Μαρτίου, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η νέα σύσκεψη που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων.

Στη σύσκεψη, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και στην πρώτη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας, έχουν προσκληθεί όλοι οι Δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και οι εκπρόσωποι των ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας.

Η συζήτηση θα γίνει στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Ωστόσο μεταξύ των δύο συσκέψεων έχουν μεσολαβήσει γεγονότα, που δείχνουν ότι υπάρχουν αντιδράσεις στη δημιουργία χωρων φιλοξενίας προσφύγων.

Ομόφωνο ΟΧΙ είπε προ ημερών, το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας, ενώ την αντίθεσή του στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των χώρων και την άρνησή του να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα στο Δήμο Πατρέων, έχει εκφράσει από καιρό ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

Χθες συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας και η επίσημη θέση της Δημοτικής Αρχής Αιγιαλείας, που διαμορφώθηκε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας του δημάρχου κ. Θανάση Παναγόπουλου, ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικου Συμβουλίου, ήταν, πως δεν υπάρχουν στην Αιγιάλεια κατάλληλοι χώροι για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.Όπως δημοσιεύει ο filodimos.gr αναλυτικά, η επίσημη θέση της δημοτικής αρχής έχει ως εξής:

“Δυστυχώς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκλήθηκαν πόλεμοι με τη βούληση των μεγάλων δυνάμεων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.
Πολλοί εξ αυτών εξελίχθηκαν σε εμφυλίους πολέμους, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις τεράστιες απώλειες ανθρωπίνων ζωών, την μεγάλη καταστροφή υποδομών αλλά και το ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Αντίστοιχες περιόδους δυστυχώς έχει βιώσει και η πατρίδα μας στη νεότερη ιστορία της, με αποτέλεσμα εκατομμύρια συμπατριώτες μας να καταστούν πρόσφυγες (5.500.000 Έλληνες σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού).

Με την ευαισθησία που μας διακρίνει, ως λαό και ως Έθνος, σε όλους αυτούς τους ξεριζωμένους ανθρώπους εκφράζουμε τη συμπάθειά μας και τη στήριξή μας.

Τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο εισροής των προσφύγων έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην πατρίδα μας, ως χώρα διαφυγής αυτών προς την κεντρική Ευρώπη.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκφράζεται αυτή τη στιγμή από τα αρμόδια όργανά της, δεν υπάρχει κοινή πολιτική, με αποτέλεσμα δυστυχώς να έχουν κλείσει τα σύνορα διαφυγής προς την Ευρώπη και όλοι αυτοί οι άνθρωποι να έχουν εγκλωβιστεί στην πατρίδα μας.

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι ότι μαζί με τους πρόσφυγες έχουν παρεισφρήσει οικονομικοί και άλλου τύπου μετανάστες και είναι δύσκολος πλέον ο διαχωρισμός τους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το από 16.3.2016 έγγραφό του, απευθυνόμενο στις Περιφέρειες και στους Δήμους της χώρας, ζητά να υποδείξουμε κατάλληλους χώρους εντός της περιοχής αρμοδιότητάς μας, οι οποίοι είναι δυνατόν να παραχωρηθούν άμεσα για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων.

Ο Δήμος μας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του, προέβη σε κάθε δυνατή αναζήτηση τέτοιων χώρων, αν και σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα δια επισήμου εγγράφου δεν έχει διευκρινιστεί για τι είδους χώρους πρόκειται, πόσα άτομα θα φιλοξενηθούν, για πόσο διάστημα και με ποιους πόρους.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποιήσαμε δεν ανεβρέθη καμία κατάλληλη υποδομή που να πληροί τις προϋποθέσεις και τους όρους της αξιοπρεπούς διαβίωσης και φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.

Κατόπιν των ανωτέρω, διαπιστώνεται αντικειμενική αδυναμία ανταπόκρισης στο υποβαλλόμενο σε εμάς αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών και συνεπώς τούτο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.”

Ηλεία

Η απόλυτη σιωπή από επίσημα χείλη, φούντωσε χθες το βράδυ τη φημολογία που ήθελε το πρώτο φως της ημέρας να έβρισκε το παραθεριστικό κέντρο LM Village στη Μυρσίνη γεμάτο πρόσφυγες, γράφει το patrisnews.com

Κανείς δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αν οι πρόσφυγες, οι 38 οικογένειες από τη Συρία, θα έρχονταν σήμερα το πρωί στη Μυρσίνη, αλλά εκείνο που έλεγαν ήταν ότι μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι το κέντρο θα φιλοξενεί πρόσφυγες από τον Πειραιά.

Πάντως το hot spot στη Μυρσίνη είναι έτοιμο. Οι 38 κατοικίες διαθέτουν τα στοιχειώδη για μια αξιοπρεπή διαβίωση και η 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα είναι πανέτοιμη να προσφέρει τον καλύτερο εαυτό της προς τους περίπου 200 πρόσφυγες.

Στο μεταξύ έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων στελεχών υπουργείων φορέων και της ηγεσίας του λιμενικού σώματος. Σε πρώτη φάση σύμφωνα, με πληροφορίες, αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1.300 ατόμων. Πρόκειται για το παραθεριστικό κέντρο της 117 ΠΜ, ΜΙΜΟΖΑ…

Ποιες περιοχές “ακούγονται” για τη δημιουργία κέντρων

Η φημολογία που αναπτύσσεται θέλει τη δημιουργία έξι κέντρων στη Δυτική Ελλάδα, εκ των οποίων δυο θα γίνουν στην Ηλεία, άλλα δύο στην Αιτωλοακαρνανία, το ένα εξ αυτών θα είναι στην περιοχή της Βόνιτσας και τα υπόλοιπα στην Αχαΐα με πιθανές περιοχές τα Καλάβρυτα και την Αιγιάλεια.

Ενίσχυση των μέτρων στο λιμάνι της Πάτρας

Στη δραστική περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο λιμάνι της Πάτρας, ώστε να σταλεί ευκρινές σήμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι λιμενικοί χώροι είναι απροσπέλαστοι σε κάθε απόπειρα παράνομης εισόδου, προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

“Η ακόμα μεγαλύτερη θωράκιση του λιμανιού είναι η πρώτη προϋπόθεση, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη στην Πάτρα δυσάρεστων καταστάσεων του πρόσφατου παρελθόντος, είπε ο κ. Αλεξόπουλος στη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠΑ Νίκο Κοντοέ, αλλά και κατά τη σημερινή επίσκεψη στο χώρο του νότιου λιμένα και τη συζήτηση με τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πατρών Τρύφωνα Κοροντζή.

Επιπλέον, ο κ. Αλεξόπουλος επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον αποκλεισμό κάθε σκέψης χωροθέτησης Κέντρων Φιλοξενίας προσφύγων σε χώρους κοντά στο λιμάνι, όπως και σε σημεία απ’ όπου οι πρόσφυγες εύκολα θα μπορούσαν να προσεγγίσουν σ’ αυτό.

«Σε καμία περίπτωση η περιοχή κοντά στο λιμάνι της Πάτρας δε θα γίνει μια νέα Ειδομένη. Δε θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν οι ταραγμένες καταστάσεις που έζησε η πόλη της Πάτρας τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας.

Από τη χθεσινή σύσκεψη, αλλά και τη σημερινή παρουσία του κ. Αλεξόπουλου στους χώρους του λιμανιού, διαπιστώθηκε η ένταση των μέτρων ασφάλειας μετά και την πρόσφατη προμήθεια σύγχρονων τεχνολογικών μέσων που χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η Λιμενική Αρχή της Πάτρας και η Ελληνική Αστυνομία.

«Φαίνεται πια καθαρά ότι το λιμάνι της Πάτρας δεν μπορεί να θεωρηθεί προσπελάσιμο από οποιονδήποτε σκεφτεί ή παρακινηθεί να μπει παράνομα στους χώρους του», είπε ο κ. Αλεξόπουλος, προσθέτοντας ότι «η Περιφέρεια είναι διαθέσιμη να συνδράμει στην ακόμα μεγαλύτερη ένταση των μέτρων, με εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης και επ’ αυτού βρισκόμαστε ήδη σε συνεννόηση με τον ΟΛΠΑ και το Λιμενικό».

Είναι προφανές ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον ΟΛΠΑ και το Λιμεναρχείο Πάτρας, θα συνεχίσει να συνεισφέρει όπου της ζητηθεί και για άλλα προληπτικά μέτρα, ανάλογα και με τη δυναμική των εξελίξεων, για την περαιτέρω ασφάλεια του λιμανιού και την αποτροπή κάθε σκέψης παράνομης διέλευσης μέσω αυτού.

Ο ΟΛΠΑ και το Κεντρικό Λιμεναρχείο, θα εξετάσουν τα σενάρια που μπορεί να υπάρξουν και θα προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις που μπορεί να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα”.

thebest.gr