Σε μια αποφασιστική και πρωτοφανή επίδειξη ενότητας, το τοπικό συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Μάνης αποφάσισε επίσημα με ψήφισμα, να αντιταχθεί στο αμφιλεγόμενο έργο αιολικού πάρκου Volton SA MORES II κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 26 Αυγούστου.
Στη συνεδρίαση υπήρξε μεγάλη δημόσια συμμετοχή, με αρκετούς πολίτες της κοινότητας, που γέμισαν την αίθουσα για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για το προτεινόμενο γιγαντιαίο αιολικό πάρκο. Μετά από συζητήσεις μεταξύ των μελών του συμβουλίου, η κατάληξη σε ομόφωνη ψήφο κατά του έργου αντικατοπτρίζει τις βαθιές ανησυχίες που μοιράζονται τόσο οι κάτοικοι όσο και οι αξιωματούχοι της περιοχής σχετικά με τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στο τοπίο, την κληρονομιά, τον τρόπο και την ποιότητα ζωής στη δυτική Μάνη.
«Αυτά τα βουνά δεν είναι απλώς ένα τοπίο- είναι μέρος της κληρονομιάς μας, της ταυτότητάς μας. Η συγκεκριμένη μελέτη αιολικών πάρκων αποτελεί πραγματική απειλή όχι μόνο για τη φυσική ομορφιά αλλά και για την ασφάλεια του τόπου μας. Η κατασκευή, με τα βαρέα μηχανήματα και την επέκταση των δρόμων, θα διαταράξει το φυσικό περιβάλλον και τη λεπτή ισορροπία της ζωής εδώ. Η προστασία της Μάνης σημαίνει τη διατήρηση της ιστορίας της, του περιβάλλοντός της και της ασφάλειας των ανθρώπων μας.»
– Κώστας Ξυδέας, διοικητής του εθελοντικού συλλόγου πολιτικής προστασίας Γαία
Η Μάνη είναι μια περιοχή πλούσια σε βυζαντινή κληρονομιά, με διατηρητέα χωριά, αρχαία λιθόστρωτα καλντερίμια, εκκλησίες και μοναστήρια του 14ου & 16ου αιώνα και μνημεία που προσελκύουν επισκέπτες όλο το χρόνο. Η πολιτιστική και ιστορική της σημασία είναι αναντικατάστατη και η εγκατάσταση αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας θα βλάψει ριζικά αυτό το μοναδικό τοπίο.
Επιπρόσθετα, το προτεινόμενο έργο Volton SA MORES II απειλεί τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000, παραβιάζει τα παραδοσιακά όρια των χωριών και διαταράσσει την αναβίωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Μάνης. Θα βλάψει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό, θα αλλοιώσει την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της περιοχής και θα επηρεάσει αρνητικά την τοπική οικονομία και ιδιαίτερα τον πεζοπορικό και φυσιολατρικό τουρισμό.
Επιπλέον, το χαμηλό αιολικό δυναμικό της περιοχής και το κορεσμένο ηλεκτρικό δίκτυο καθιστούν το έργο μη πρακτικό. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι ελλιπής, στερείται κρίσιμων αναλύσεων και δεν συμμορφώνεται με τις απαραίτητες νομικές απαιτήσεις. Το έργο επίσης εγκυμονεί κινδύνους αναφορικά με την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της κατασκευής, με τα βαρέα μηχανήματα να καταστρέφουν δρόμους, τοπία και ιστορικά μνημεία αλλά και την τουριστική σεζόν της περιοχής που έχει αυξημένες ανάγκες.
Η πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική σημασία της δυτικής Μάνης την καθιστά ακατάλληλη για αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας, καθώς θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα τον χαρακτήρα της.
Η επίσημη ένσταση του συμβουλίου για το έργο MORES II σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου της Μάνης. Η ανέγγιχτη ομορφιά, η ιστορική σημασία και ο παραδοσιακός τρόπος ζωής στη δυτική Μάνη την καθιστούν ακατάλληλη τοποθεσία για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας.
Η συμμαχία Save Mani’s Mountains (Σώστε τα βουνά της Μάνης) είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών, αποτελούμενη από κατοίκους της περιοχής, που έχει ως σκοπό να ενημερώσει και να προετοιμάσει την τοπική κοινωνία για την πιθανότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή και ζητά τη συνέχιση της δημόσιας και νομικής δράσης για να αποτραπεί η συνέχιση αυτού του καταστροφικού έργου.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Save Mani’s Mountains μέσω email στη διεύθυνση savemanismountains@gmail.com και στη σελίδα στο facebook @SaveManisMountains
Αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 4000 υπογραφές Ας συνεχίσουμε να εκφράζουμε την αντίθεσή μας! Υπογράψτε τη φόρμα ακολουθώντας το σύνδεσμο για να προσθέσετε το όνομά σας – για ιδιώτες https://forms.gle/Dfk4geCLA4dLqkJM7 – για νομικά πρόσωπα https://forms.gle/acD6DKPEqSTLfEg9A
Ας ενωθούμε για να προστατεύσουμε την κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά της Μάνης για τις μελλοντικές γενιές!
Άρθρο: Save Mani’s Mountains
*Οι απόψεις που δημοσιεύονται εκφράζουν το συντάκτη κάθε άρθρου και δεν αποτελούν συμπεράσματα ρεπορτάζ ή τοποθέτηση της ιστοσελίδας.