Κύριε Υπουργέ,
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών & Άμυνας, της 14/11/2024, είπατε ότι, για λόγους οικονομικής αδυναμίας θα πρέπει άμεσα, εντός του 2025, να κλείσουν 137 στρατόπεδα ανά την Επικράτεια. Μάλιστα, κάνατε λόγο για στρατόπεδα στον Έβρο με 30% πληρότητα και στην Πελοπόννησο με 130% πληρότητα. Η δήλωση αυτή είναι ανερυθρίαστη ομολογία στρατιωτικής αποδυνάμωσης του Έβρου και γενικά, της Θράκης, που γειτνιάζει με την Τουρκία. Υπενθυμίζω ότι, η Τουρκία, δια του Πρόεδρου της, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στα νησιά του Αιγαίου, μιλώντας για γαλάζιες πατρίδες κλπ. Επιπρόσθετα, ο τελευταίος, παραβιάζοντας ευθέως τη συνθήκη της Λωζάνης, προκαλεί δημόσια, μιλώντας για δικαιώματα μιας δήθεν «Τουρκικής μειονότητας» στην Θράκη. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, στη Θράκη διαδραματίζεται ένα σχέδιο επέλασης των Τούρκων, που ιδρύουν νομικά πρόσωπα με ελληνικό ή άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. ΑΦΜ, όπου υποκρύπτονται ως δικαιούχοι/διαχειριστές εταίροι τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι, ανεξέλεγκτα, αγοράζουν ακίνητα στη Θράκη, αν και αυτό απαγορεύεται δια νόμου. Τέλος, είναι νωπή στη μνήμη μας η υβριδική επίθεση της Τουρκίας στον Έβρο, το Μάρτιο του 2020, με την εργαλειοποίηση των λαθρομεταναστών. Ως εκ τούτου, η στρατιωτική αποδυνάμωση και το κλείσιμο στρατοπέδων στον Έβρο και στα νησιά, συνιστά προδοσία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1. Για ποιο λόγο, δεδομένων των κινδύνων που ελλοχεύουν στην περιοχή του Έβρου και γενικότερα στην Θράκη, υπάρχουν υποστελεχώμενα στρατόπεδα στον Έβρο με μόλις 30% πληρότητα και γιατί στην Πελοπόννησο υπάρχουν στρατόπεδα με 130% πληρότητα;
2. Προτίθεστε να κλείσετε στρατόπεδα στον Έβρο, στην Θράκη και στα νησιά; Αν ναι, σε ποιες ακριβώς περιοχές;
Ο ερωτών βουλευτής
Παπαδάκης Παράσχο
Συνεχίζουμε με την πέμπτη με αριθμό 252/25-11-2024 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Έβρου της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Παράσχου Παπαδάκη προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα: «Ομολογία του κ. Υπουργού περί πληρότητας 30% στρατοπέδων στον Έβρο και 130% στην Πελοπόννησο, με επικείμενο το κλείσιμο 137 στρατοπέδων».
Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, για να είστε εσείς και η Κυβέρνησή σας με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, αποφασίσατε να κλείσετε 137 στρατόπεδα, εκ των οποίων θα βρίσκονται και στον Έβρο. Για να είστε εσείς με τη σωστή πλευρά της ιστορίας και να στηρίξετε τον πόλεμο στην Ουκρανία και να δίνετε 500 εκατομμύρια τον χρόνο μέχρι το 2030, αφήνουμε αμυντικά κενά για την Ελλάδα.
Δεν το λέω εγώ, το είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη το καλοκαίρι στο ΝΑΤΟ, όπου είπε συγκεκριμένα και αυτολεξεί: «Παρέχουμε στην Ουκρανία ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο που συμφωνήσαμε πριν από λίγους μήνες. Τα κράτη μέλη συνεισφέρουν όμως και στις αμυντικές δυνατότητες της
Ουκρανίας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες. Όσο και αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη».
Επίσης, ανέφερε ο κύριος Υπουργός στις 14/11/2024 στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ότι στον Έβρο υπάρχουν στρατόπεδα υποστελεχωμένα με 30% πληρότητα και 130% πληρότητα στην Πελοπόννησο. Στον Έβρο, που έχεις τον Τούρκο απέναντι, ο οποίος μιλάει για «γαλάζιες πατρίδες», αμφισβητεί και αναφέρει τη μειονότητα στη Θράκη ως τουρκική.
Εδώ ήμασταν πάλι, σε αυτό το Βήμα, κύριε Υφυπουργέ, αν θυμάστε, πριν λίγους μήνες, που σας είπα για το φαινόμενο της επέλασης των Τούρκων μέσω της αγοράς ακινήτων στη Θράκη, που απαγορεύεται και υπάρχει κενό νόμου. Δείτε το γιατί συστήνουν νομικά πρόσωπα και από πίσω οι εταίροι είναι Τούρκοι και αγοράζουν όλη τη Θράκη, και είπατε θα το δείτε στο πεδίο. Αυτό είναι παράνομο. Και όσο το είδε εδώ ο περιπτεράς, απέναντι, εδώ μόλις στρίβετε, υπάρχει ένα περίπτερο, το έχει Πακιστανός, όσο το είδε αυτός, το είδατε και εσείς, κύριε Υφυπουργέ. Και ενώ υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι στη Θράκη, ανερυθρίαστα ομολόγησε ο κύριος Υπουργός -που αν το έκανε οποιοσδήποτε άλλος θα είχε αποταχθεί- ότι ήταν υποστελεχωμένα τα στρατόπεδα στον Έβρο και υπερστελεχωμένα στην Πελοπόννησο.
Ερωτάστε αν προτίθεστε να κλείσετε στρατόπεδα στον Έβρο. Να ξέρετε ότι υπάρχει μια φήμη ότι υποβαθμίζεται η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στον Προβατώνα. Θα κλείσουν στρατόπεδα στον Προβατώνα, στο Σουφλί, στον κεντρικό Έβρο, που επλήγη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον Έβρο, ενώ εσείς μιλάτε για ανασυγκρότηση του Έβρου και για δεκαεννέα μέτρα στήριξης του Έβρου. Θα ήθελα και εδώ μια απάντηση, αν προτίθεστε να κλείσετε την 7η Ταξιαρχία στον Προβατώνα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, θίξατε πάρα πολλά θέματα, ξεκινώντας από τη δήλωση του Πρωθυπουργού, την οποία, επειδή ξέρουμε να διαβάζουμε καλά ελληνικά, τη διαβάσατε, δεν αμφισβητώ ότι την είπατε λέξη κατά λέξη. Πουθενά δεν φαίνεται από αυτό που διαβάσατε ότι δίνουμε 500 εκατομμύρια τον χρόνο στην Ουκρανία, πουθενά. Δεύτερον, πουθενά δεν φαίνεται από τη δήλωση την οποία επίσης αναγνώσατε ότι υπάρχουν κενά στην άμυνά μας, εξαιτίας της όποιας βοήθειας υπάρχει στην Ουκρανία. Αναφέρατε συγκεκριμένα για 50 δισεκατομμύρια, πράγματι, που δίδει από κοινοτικούς πόρους η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ουκρανία. Βεβαίως είμαστε στη
διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή να σας ενημερώσουμε πλήρως, όπως έχουμε κάνει και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς, για οτιδήποτε θέλετε όσον αφορά ακόμη και αυτό το ζήτημα.
Έρχομαι όμως στο θέμα της αναδιάρθρωσης και της νέας δομής. Ευτυχώς, κύριε συνάδελφε, τουλάχιστον στην πρωτολογία σας δεν κάνατε τους αγοραίους χαρακτηρισμούς που κάνατε στην ερώτησή σας περί προδοτών. Η έκφραση έχει να ακουστεί σε αυτήν εδώ την Αίθουσα από την εποχή της Χρυσής Αυγής. Ευτυχώς το παραλείψατε, αλλά βέβαια στη γραπτή ερώτηση παραμένει. Γιατί στην ουσία είναι σαν να χαρακτηρίζετε προδότες -αφήστε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας- ακόμα και τη στρατιωτική ηγεσία, η οποία στην ουσία είναι εκείνη, και το ξέρετε πολύ καλά, η οποία εισηγείται τη νέα δομή δυνάμεων.
Γιατί, κύριε συνάδελφε, δεν είμαι ούτε εγώ ούτε εσείς ο ειδικός, ο οποίος θα κρίνει πού θα πρέπει να είναι οι δυνάμεις μας στην ελληνική επικράτεια. Είναι οι στρατιωτικοί μας, είναι στρατηγική ηγεσία, η οποία επί δεκαετίες και το έχει σπουδάσει, αλλά κυρίως το ασκεί επί του πεδίου, εκείνη η οποία θα κρίνει πού θα πρέπει να είναι τοποθετημένη δύναμή μας στον ελλαδικό χώρο, προκειμένου να έχουμε την βέλτιστη αποτρεπτική ισχύ.
Όσον αφορά στον Έβρο ρωτάτε στην ερώτησή σας για ποιον λόγο είναι υποστελεχωμένα τα στρατόπεδα. Κύριε συνάδελφε, ξέρετε πολύ καλά ότι η υπάρχουσα διάταξη όχι μόνο στον Έβρο, αλλά συνολικά στον ελλαδικό
χώρο ανταποκρίνεται σε κάποιες άλλες εποχές, σε μια άλλη δομή δυνάμεων, αν θέλετε και με άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Αυτό το οποίο έχουμε πει κατ’ επανάληψη και ο Υπουργός, αλλά και εγώ, είναι ότι προφανώς ο Έβρος, προφανώς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία αποτελούν την προμετωπίδα της αντιμετώπισης της όποιας εξ ανατολών απειλής, όχι μόνο θα ενισχυθούν, όχι μόνο δεν θα είναι υποστελεχωμένα, αλλά ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που αναφέραμε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί μια κατάσταση στον ελλαδικό χώρο, όπου κάποια στρατόπεδα της ενδοχώρας είναι υπερστελεχωμένα και κάποια άλλα, λίγα ευτυχώς, στην παραμεθόριο και στον Έβρο είναι υποστελεχωμένα.
Θα σας θέσω και ένα ερώτημα και πραγματικά θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό: Προτιμάτε σε μία περιοχή να έχουμε μεγάλο αριθμό στρατοπέδων με υποστελέχωση ή λιγότερο αριθμό στρατοπέδων με μεγαλύτερο αριθμό στρατευσίμων και στελεχιακού δυναμικού; Νομίζω είναι αυτονόητη η απάντηση.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω, δεν είμαι ούτε εγώ ούτε εσείς αυτός ο οποίος θα το κρίνει. Έχουμε ευτυχώς άξιο στελεχιακό δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις και εκείνοι εισηγούνται πάντα με βάση και ως κριτήριο τη μεγαλύτερη δυνατή αποτρεπτική ισχύ για την πατρίδα μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Τον λόγο έχει ο κ. Παράσχος Παπαδάκης.
ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Τώρα αν εσείς ευχαριστηθήκατε με την απάντηση που δώσατε, εμένα μου περισσεύει. Κοιτάξτε, κύριε Υφυπουργέ, εδώ υπάρχει αυτή η ασφάλεια της Αθήνας, του Κολωνακίου, να μιλάμε με έπαρση και να λέμε αυτά που λέμε. Έρχεστε στον Έβρο, μας κάνετε μια χειραψία, μας κάνετε ένα «μασαζάκι» εκεί με τους τοπικούς δημάρχους που είναι δικά σας παιδιά και φεύγετε. Να έρθετε να ζήσετε στον Έβρο, να δείτε πως είναι -ένα μήνα όχι περισσότερο- και μετά θα τα πούμε λίγο διαφορετικά. Δεν θα μιλάτε έτσι, όπως μιλάτε τώρα.
Τον παραλληλισμό περί Χρυσής Αυγής εγώ τον αντιπαρέρχομαι. Είναι τουλάχιστον άστοχος και αυτή η προσπάθεια που πάτε να κάνετε τώρα, πέφτει στο κενό. Δεν σας τιμά γιατί είστε καλός πολιτικός. Επίσης, ποιος έφερε την κατάσταση εδώ; Αυτή την αναδιάρθρωση που πάτε να κάνετε τώρα και μιλάτε για υποστελέχωση στον Έβρο εγώ τη δημιούργησα; Εσείς αναλάβετε τα ηνία της χώρας από άλλο κόμμα; Εσείς δεν κυβερνούσατε πάλι; Πέντε, πεντέμισι χρόνια κυβερνάτε. Αυτή η άνιση κατανομή με την πληρότητα, με την υποστελέχωση στον Έβρο με όλα αυτά τα προβλήματα που έχει με την Τουρκία είναι δικό σας δημιούργημα, κύριε Υφυπουργέ, μην ξεχνιόμαστε εδώ.
Και σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν.3883/2010 -να μιλάμε και νομικά- οι αποσπάσεις, οι μεταθέσεις, οι μετατάξεις αποφασίζονται με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Και στο άρθρο 5 του 3883 ένα από τα κριτήρια για τις μεταθέσεις είναι οι υπηρεσιακές ανάγκες. Πού βλέπετε εσείς υπηρεσιακές ανάγκες; Στην Πελοπόννησο; Στη Θήβα; Όχι στον Έβρο; Απαντήσατε στην ερώτηση που έκανα; Σχεδιάζετε να κλείσετε στρατόπεδα στον Έβρο και αν ναι, πού; Σχεδιάζετε να υποβαθμίσετε την έβδομη μηχανοκίνητη ταξιαρχία; Και αν ναι, γιατί;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που σας θέτω. Αυτά που λέτε εσείς, με τους διάφορους παραλληλισμούς που κάνατε, δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο. Εδώ ο Έβρος με έστειλε σήμερα γιατί βράζει. Την Πέμπτη πάλι θα βγουν στο Σουφλί με μια επιτροπή που έχουν εκεί. Θα βγουν στους δρόμους και θα φωνάζουν. Διότι, ξέρετε, πέραν της ασφάλειας της εθνικής που παρέχει ο στρατός στον Έβρο για ευνόητους λόγους, είναι και οικονομικός πνεύμονας για κάποιες περιοχές όπως του κεντρικού Έβρου, του Σουφλίου, που εσείς θέλετε να στηρίξετε και όχι εσείς προσωπικά η Κυβέρνησή σας, εννοώ!
Εδώ απαντήστε, κύριε Υφυπουργέ και αφήστε τους διάφορους παραλληλισμούς περί Χρυσής Αυγής. Γιατί ναι, αν όντως αφήσατε τον Έβρο με όλα αυτά τα προβλήματα που αμφισβητούν τον Δυτικό Βραχίονα, το Αινήσιο Δέλτα του Έβρου, που αμφισβητούν την Βραχονησίδα Ζουράφα
ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη, που αγοράζουν τα ακίνητα στη Θράκη σωρηδόν, ενώ απαγορεύεται, για μένα είναι προδοσία. Εσείς αν το λέτε αλλιώς, δικαίωμά σας. Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη των λεγομένων μου. Θέλω να μου απαντήσετε συγκεκριμένα, πέραν των χαρακτηρισμών ή εντυπώσεων που μπορεί να δώσουμε σήμερα εδώ, ώστε να φύγουμε από εδώ πιο σοφοί για τον εβρίτικο λαό, όχι για μένα.
Προτίθεστε να κλείσετε στρατόπεδα στον Έβρο και αν ναι πού; Και για ποιο λόγο τα αφήσατε υποστελεχωμένα με όλα αυτά τα προβλήματα που έχουμε από τον κακό γείτονα Τούρκο;
Ευχαριστώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε συνάδελφε, στην πρωτολογία μου ήμουν σαφής όσον αφορά τα ερωτήματά σας, αλλά δεν θέλετε να καταλάβετε. Θα τα επαναλάβω για να είναι καταγεγραμμένα.
Σας είπα προηγουμένως ότι τον όποιο σχεδιασμό για τη διάταξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επικράτεια τον κάνουν τα επιτελεία. Και ας συμφωνήσουμε σε αυτή την Αίθουσα ότι ούτε εγώ -θα το ξαναπώ- ούτε εσείς, είμαστε ειδικοί επί αυτού. Έχουμε στρατηγούς, έχουμε πτεράρχους, έχουμε ναυάρχους, οι οποίοι –επαναλαμβάνω- και τη γνώση έχουν και
ικανότατοι είναι και εκείνοι θα κρίνουν πώς θα είναι η διάταξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική επικράτεια.
Από κει και πέρα όμως, ξέρετε πολύ καλά -και έχω την τιμή- ότι συμμετέχω σε μια Κυβέρνηση που επί της δικής της θητείας ο Έβρος δεν έπεσε, κύριε συνάδελφε. Δείξαμε λοιπόν, πολύ καλά ως Κυβέρνηση τι σημαίνει για μας ο Έβρος. Δείξαμε πολύ καλά τι σημαίνει υβριδική απειλή. Δείξαμε πάρα πολύ καλά ότι ξέρουμε τι σημαίνει απειλή στο Αιγαίο. Επομένως, αλλού αυτά τα οποία απευθύνεστε περί προδοσίας και οτιδήποτε άλλο.
Θα ξαναθέσω το ερώτημα: Θέλουμε ή δεν θέλουμε να είναι επανδρωμένα τα στρατόπεδά μας; Πρέπει να γίνει ένα συμμάζεμα συνολικά; Δεν αναφέρομαι στον Έβρο. Από τα οκτακόσια τριάντα ένα στρατόπεδα -που έχουν περισσότερα από ό,τι έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο έδαφός τους- να είναι υποστελεχωμένα κάποια. Δεν είπε ο Υπουργός ότι είναι όλος ο Έβρος υποστελεχωμένος.
Ίσα-ίσα, ενισχυμένος είναι ο Έβρος και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε οπλικά συστήματα και σε υποδομές και ξέρετε πάρα πολύ καλά.
Επειδή έχω πάει πολλές φορές στον Έβρο ξέρω πολύ καλά. Είναι η ίδια η εικόνα του Έβρου, κύριε συνάδελφε, σε σχέση με το 2019; Να μην αναφερθώ σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, που για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να δώσω πληροφορίες εδώ σε μια ανοικτή συνεδρίαση, όπως για τη διάταξη των στρατοπέδων, ποια θα κλείσουν, ποια θα ενισχυθούν, ποια θα
ανοίξουν. Το αντιλαμβάνεστε αυτό. Όμως, ξέρετε πολύ καλά, εάν πάμε από τον βορρά μέχρι το νότο του Έβρου, είναι η ίδια η εικόνα σε σχέση με το 2019; Έχουμε τα ίδια φυλάκια; Έχουμε τις ίδιες δυνατότητες; Έχουμε τον ίδιο φράχτη, όπως ήταν το 2019, που στην ουσία δεν υπήρχε φράχτης; Γιατί αυτά τα παραλείπετε; Για να δημιουργείτε εντυπώσεις συνεχώς;
Τουλάχιστον στα εθνικά θέματα, στα θέματα άμυνας ας μπορούμε να συμφωνήσουμε σε έναν κοινό παρονομαστή. Δεν είναι όλα αντιπολίτευση, κύριε συνάδελφε. Τουλάχιστον -και επειδή σας παρακολουθώ ανελλιπώς- να συμφωνήσουμε σε μερικά πράγματα. Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση, ότι κάποια στρατόπεδα του Έβρου δεν μπορεί να είναι υποστελεχωμένα. Εμείς θέλουμε να τα ενισχύσουμε, δηλαδή το αντίθετο. Είστε αντίθετος εσείς σε αυτό; Φαντάζομαι πως όχι.
Όταν λοιπόν -επαναλαμβάνω- θέλετε μια πλήρη ενημέρωση, όχι όμως σε ανοιχτή συνεδρίαση, είμαστε διατεθειμένοι να σας την παρέχουμε συγκεκριμένα: πού θα υπάρξει ενίσχυση, πώς θα είναι τα οπλικά μας συστήματα, πόσο θα είναι το ανθρώπινό μας δυναμικό. Νομίζω αυτό είναι αυτονόητο, κύριε συνάδελφε. Δεν μπορώ σήμερα στην Αίθουσα να σας πω τι ανοίγει, τι κλείνει, τι συγχωνεύεται, τι ενδυναμώνεται, τι προστίθεται. Αντιληπτό, φαντάζομαι.
Ευχαριστώ πολύ.
ΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε