Κατάμεστη η αίθουσα του Κτηρίου Μπακή στο Καστόρι την Τετάρτη, 22 Μαϊου για την επίσκεψη – και την συζήτηση που ακολούθησε – του Αλέκου Βουνάση, υποψηφίου Δήμαρχου Σπάρτης με την Λαϊκή Συσπείρωση. Ο Αλέκος Βουνάσης συνοδεύτηκε από κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και τοπικούς υποψηφίους.
Μερικά από τα θέματα που αναπτύχτηκαν ήταν: (θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τουρισμό)
«Είμαστε υπέρ της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις.
Θεωρούμε βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού:
Την δημιουργία σύγχρονου μουσείου, την αξιοποίηση του Ευρώτα, την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς χωρίς ανάμειξη επιχειρηματικών συμφερόντων ή συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Τη στελέχωση του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ώστε να αισθάνονται ασφάλεια όχι μόνο οι κάτοικοι του δήμου, αλλά και οι επισκέπτες.
Ο δασικός πλούτος στην περιοχή (Πάρνωνας και Ταΰγετος) αποτελεί παγκόσμια μοναδικό φυσικό στοιχείο, που μπορεί να αξιοποιηθεί παραγωγικά και τουριστικά. Αυτό προϋποθέτει προστασία από φωτιές και αλλαγές χρήσεων, σεβασμό στους νόμους της φύσης, ισόρροπη ανάπτυξη με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον.
Τις επισκευές και διάνοιξη δρόμων που οδηγούν σε αρχαιολογικούς χώρους και άλλα αξιοθέατα
Την επέκταση του κοινωνικού τουρισμού σε περισσότερες κατηγορίες λαϊκών οικογενειών. Την κρατική χρηματοδότηση των σχολικών μορφωτικών εκδρομών. Τις κρατικές και δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις.
Τις υποδομές για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους, σε όλες τις υπηρεσίες και όλα τα αξιοθέατα.
Την αξιοποίηση του μοναδικού δασικού μας πλούτου στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο.
Προβολή των τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους και τους ντόπιους παραγωγούς.
Θέση μας είναι ότι η αξιοποίηση του τουρισμού δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος των μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα γενικότερα και στον επισιτισμό. Για το λόγο αυτό στηρίζουμε τα αιτήματα για τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στον τουρισμό, για κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με όλα τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούνται.
Είμαστε αντίθετοι σε βιομηχανικού τύπου εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Ταϋγετο και Πάρνωνα και ενεργειακών αγωγών που ετοιμάζονται. Τέτοιες επενδύσεις θα αποβούν σε βάρος του περιβάλλοντος, της φυσικής ομορφιάς και του τουρισμού. Καλούμε όλους σε επαγρύπνηση ώστε να καταστήσουμε σαφή την απόφασή μας να μην αφήσουμε να υλοποιηθούν τέτοιες καταστροφικές για τον τόπο μας επενδύσεις.»
Επίσης συζητήθηκαν και οι προτάσεις Λαϊκής Συσπείρωσης για τη Δημοτική Ενότητα Πελλάνας
1. Αγροτική οδοποιία κύριο θέμα για όλες τις Δημοτικές ενότητες. Άβατοι αγροτικοί δρόμοι, χείμαρροι που περνάνε μέσα από κεντρικούς δρόμους και μέσα από χωριά. Να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα έτσι ώστε ρέματα και χείμαρροι να μην διασχίζουν τους δρόμους. Άμεση επισκευή των δρόμων, (κατολισθήσεις οι οποίες παραμένουν επι μήνες και χρόνια με ελλιπή σήμανση)-Η κατολίσθηση στο δρόμο Λογκανίκου -Βεργαδέικα επί χρόνια είναι με μια..κορδέλα, τα ίδια και στο δρόμο Καστόρι- Σουστιάνοι και σε πολλά άλλα σημεία του οδικού δικτύου των Β. Δήμων καθιστώντας τη διέλευση εξαιρετικά επικίνδυνη.
-Οι ειδικοί της Περιφέρειας και του Δήμου να ελέγξουν και στη συνέχεια να λάβουν τα ανάλογα μέτρα προστασίας οι αρμόδιοι φορείς, Περιφέρεια και Δήμος όπου υπάρχει κίνδυνος πτώσης βράχων επι του οδοστρώματος πριν θρηνήσουμε θύματα
-Να γίνει άμεσος έλεγχος των γεφυριών σε όλη την περιοχή, διότι δυστυχώς καμμιά συντήρηση δεν έχει γίνει μέσα στα χρόνια και υπάρχουν εμφανή σίδερα σκουριασμένα (Γεφύρι Κοτίτσας, γέφυρα Καστορείου κ.α.)
-Επίσης να γίνεται τακτικός έλεγχος για γερασμένα δέντρα ή επικίνδυνα που βρίσκονται στις παρυφές των δρόμων και που καθίστανται επικίνδυνα για την διέλευση των οχημάτων ειδικά σε συνθήκες κακοκαιρίας(είχαμε πολλά παραδείγματα και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα)
-Καθαρισμός ρεμάτων (ρέματα με σκουπίδια κλπ)
2. Αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, των Δημοτικών κτιρίων και των Κληροδοτημάτων και συντήρηση αυτών , τα περισσότερα έχουν αφεθεί στη τύχη τους και καταρρέουν-.
3. Οι κτηνίατροι και οι γεωπόνοι του Δήμου να φύγουν από τα γραφεία και την έδρα του Δήμου και να σταθούν δίπλα στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, όχι μονάχα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και για την πρόβλεψη ασθενειών και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.
4. Αμεσος εκσυγχρονισμός του Νοσοκομείου Σπάρτης με μηχανολογικό εξοπλισμό και ειδικότητες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
5.Εγκαιρος καθαρισμός των αυλάκων για την περίοδο άρδευσης και επέκταση των αρδευτικών εγκαταστάσεων με σύγχρονα μέσα, ώστε να υπάρχει και συνεχής ροή, αλλά και να προστατεύονται οι ιδιοκτησίες όπου περνούν από κατοικημένη περιοχή.
6. Να αντικατασταθούν άμεσα όπου υπάρχουν σωλήνες αμιάντου,(απαγορευμένο και εξαιρετικά επικίνδυνο υλικό), στο δίκτυο ύδρευσης (Καστόρι)
7. Να απομακρυνθούν άμεσα οι πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ με τις γνωστές συνέπειες για την υγεία λόγω ακτινοβολίας, από τις κατοικημένες περιοχές (στο Καστόρι δίπλα στη μάντρα του Δημοτικού σχολείου και διασχίζει όλη την γειτονιά του Προφήτη Ηλία.
8. Να διεκδικήσει ο Δήμος και οι φορείς δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς τα χωριά από τη Σπά-ρτη και αντιστρόφως, διότι είναι και αυτός ένας λόγος για το μαράζωμα των χωριών μας και της υπαίθρου.(καθόλου δρομολόγια τα Σαβ/κα και τις αργίες).
9. Κοινωνικά φροντιστήρια για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών και στα χωριά όπου υπάρχει Γυμνάσιο Λύκειο και ενίσχυση του Κοινωνικού παντοπωλείου και Φαρμακείου.
10. Έλεγχος της ποιότητας του νερού και άμεσος καθαρισμός και συντήρηση δεξαμενών.
( Κατασκευή σύγχρονου έργου κλειστής διοχέτευσης των υδάτων και έως τότε άμεσος καθαρισμός στην υδρομάστευση στο Καστόρι γιατί τώρα είναι επιφανειακή με αποτέλεσμα να μεταφέρονται στο νερό ακαθαρσίες και χώματα-λάσπη.)
11. Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καστορείου και εφημερία σε 24ωρη βάση όπως προβλέπεται από το νόμο.
Στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων Λογκανίκου ώστε να καλύπτεται και η Αγόριανη και του περιφερειακού ιατρείου Γεωργιτσίου
12. Επέκταση δικτύου αποχέτευσης και Βιολογικό καθαρισμό στο Καστόρι. Αποχέτευση και στο Λογκανίκο τα λύματα τρέχουν μέσα στο δρόμο και όπου αλλού δεν υπάρχει.
13. Επέκταση φωτισμού στα χωριά πχ Ανω Χώρα Βορδώνια
14. Γεφύρι στον Ευρώτα στη θέση Μύλος Κοπανίτσα για να μπορούν οι αγρότες να πηγαίνουν στα ποτιστικά χωράφια τους όλο το χρόνο
15. Βορδώνια. Κλειστό δίκτυο άρδευσης για όσους θέλουν να ποτίσουν. Το περίσσευμα νερού να διοχετευτεί στην δεξαμενή του Αι Νικόλα με κατεύθυνση τη Σουλήνα και τον κάμπο και το υπόλοιπο να χρησιμοποιηθεί για άρδευση.
16. Να δημιουργηθούν άμεσα αντιπυρικές ζώνες, να εγκατασταθούν κρουνοί και στις επάνω γειτονιές των χωριών,-τα περισσότερα αμφιθεατρικά και με αδυναμία πρόσβασης πυρο-σβεστικών οχημάτων-, να γίνεται έγκαιρος καθαρισμός οικοπέδων εντος των οικισμών όπως ο νόμος ορίζει, να διεκδικηθεί καθαρισμός των δασών από τα σάπια υποστρώματα, να διεκδικηθεί από τη ΔΕΗ άμεσος έλεγχος του γερασμένου δικτύου
16. Να εγκατασταθούν γεννήτριες σε όλα τα χωριά εκεί όπου οι δεξαμενές δουλεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα, διότι με την διακοπή ρεύματος σε περίπτωση φωτιάς (εάν η διακοπή δεν γίνει από καμένες κολώνες η ΔΕΗ κάνει διακοπή για λόγους ασφαλείας) και θα μείνουμε χωρίς νερό στα λάστιχα εάν δεν υπάρχει εφεδρική γεννήτρια
17.Αξιοποίηση των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων οι οποίοι έχουν αφεθεί σε εγκατά-λειψη
18. Αξιοποίηση και προστασία των μνημείων της Φύσης αλλά και προστασία και ανάδειξη της πανίδας και της μοναδικής χλωρίδας της περιοχής μας.»
Στις εκλογές του Μάη κάνε το βήμα της ανατροπής. Ενίσχυσε τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης. Δώσε δύναμη στη δύναμή σου. Για να ακουστεί πιο δυνατά η δική σου φωνή.
Για να δυναμώσουν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις. Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και του Δήμου