Υπό τον τίτλο «Olive Fruit Fly Could Undermine Greek Olive Oil Production» («Ο δάκος της ελιάς θα μπορούσε να υποβαθμίσει την ελληνική παραγωγή ελαιολάδου») η διεθνούς κυκλοφορίας αμερικάνικη ιστοσελίδα Olive Oil Times αναφέρεται στο ελληνικό ελαιόλαδο με τρόπο μονομερή, επιλεκτικό, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, αμφισβητεί την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, βλάπτοντας τη φήμη του, πλήττοντας έτσι τα συμφέροντα της χώρας μας.
Το άρθρο φέρει την υπογραφή Costas Vasilopoulos (Κώστας Βασιλόπουλος (;)). Η 4Ε, προκειμένου να του εκθέσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πρόβλημα του δάκου, το αξιόλογο έργο των επιστημόνων, τις προόδους των νέων μεθόδων και σκευασμάτων καταπολέμησης κ.ο.κ., προσπάθησε διά του προέδρου της καθηγητή κ. Σταύρου Βέμμου μέσω της ιστοσελίδας των Olive Oil Times να αναζητήσει κάποιο στοιχείο επικοινωνίας με τον κ. Κώστα Βασιλόπουλο. Δυστυχώς, δεν έτυχε καμίας απάντησης. Σημειώνουμε ότι ο εκδότης των Olive Oil Times κ. Curtis Cordes θα πρέπει να έχει ιδία άποψη των ελληνικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και της ποιότητάς τους μια και κάθε χρόνο βραβεύει πληθώρα εξ αυτών στον διαγωνισμό που πραγματοποιεί.
Κατόπιν αυτού η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) παρεμβαίνει σήμερα, γιατί διαπιστώνει ένα πολύ επικίνδυνο βήμα διεθνούς δυσφήμησης του «εθνικού μας προϊόντος». Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά σπάνιας ευνοϊκής συγκυρίας, που ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός αναμένει μια πλούσια εσοδεία σε υψηλές τιμές.
Χαρακτηριστικά, το άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει για υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου λόγω υψηλών οξυτήτων και αναποτελεσματικότητας των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων που προκαλούν ρύπανση του περιβάλλοντος. Καταφεύγει μάλιστα και σε γλαφυρές εικόνες για τα σκουλήκια του δάκου στις καρότσες μεταφοράς των ελιών.
Ο συντάκτης του άρθρου βασίστηκε σε τρείς πηγές. Η πρώτη, από πολλά, εκατοντάδες χωρίς υπερβολή δημοσιεύματα βρήκε κι απομόνωσε ένα στην Κρήτη που μιλά για τα σκουλήκια του δάκου. Η δεύτερη, από μία πολύωρη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Λέσβου, από την οποία αποσιώπησε τη θετική αποτίμηση των αρμόδιων γεωπόνων της ΔΑΟΚ, αλλά και τις κριτικές τοποθετήσεις («είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε με σοβαρή, συνεχή προσπάθεια που πρέπει κάθε χρόνο να βελτιώνεται»), ενώ έγραψε μόνο για τη μία και μόνη τοποθέτηση, ότι όλα γίνονται στραβά και λάθος.
Η τρίτη πηγή που παραθέτει ο συντάκτης των Olive Oil Times είναι οι απόψεις του κ. Βασίλη Φραντζολά στο Ελαίας Καρπός των Agrenda / Agronews. Σε αυτό ο κ. Φραντζολάς, χωρίς να παραθέτει τα δεδομένα από κάποια μελέτη, έρευνα, υποστηρίζει μια σειρά από χωρίς τεκμηρίωση επιχειρήματα και προτάσεις, όπως π.χ. ότι το σύστημα δακοκτονίας είναι απαρχαιωμένο από το 1976 και πρέπει να φύγει από την πολιτεία και να περάσει στα χέρια των ίδιων των ελαιοπαραγωγών, των ιδιωτών. Συμπληρώνει, δε, την απαξίωση του ελληνικού ελαιολάδου, λέγοντας ότι στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες η δακοκτονία γίνεται με τρόπους σωστούς και αποτελεσματικούς.
Η Επιστημονική Εταιρεία μας πιστεύει πως παρ’ όλο που, βασιζόμενος στην εμπειρία, ο άνθρωπος γύρω από τη Μεσόγειο καλλιεργεί την ελιά για χιλιάδες χρόνια μέσα από τόσες και τόσες αντίξοες συνθήκες και το έχει καταφέρει πολύ καλά αφού διατηρήθηκε μέχρι τις ημέρες μας, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή είναι αυτονόητο ότι τα θέματα στον τομέα της ελαιοκομίας θα πρέπει να διαμορφώνονται από την επιστήμη και να βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία.
Η χώρα μας ευτυχώς διαθέτει λαμπρούς εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν κατοχυρώσει τις πιο σύγχρονες καινοτόμες μεθόδους – και για τη δακοκτονία, και όχι μόνο. Ως συλλογικός εξειδικευμένος επιστημονικός φορέας η 4Ε αναμένει από το αρμόδιο υπουργείο να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες θεσμικής οργάνωσης του τομέα με παράλληλη εμβάθυνση στα πιο κρίσιμα επίκαιρα ζητήματα της ελληνικής ελαιοκομίας.
Σήμερα, η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε) είναι σε θέση να αναγγείλει τη διεξαγωγή διήμερου διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Σύγχρονες μορφές δακοπροστασίας των ελαιώνων». Το συνέδριο προετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαρτίου 2023 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ). Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Εκ μέρους του ΔΣ της 4Ε,
ο πρόεδρος,
Σταύρος Βέμμος,
ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας ΓΠΑ,
ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Τύπου,
Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργοοικονομολόγος.
Email επικοινωνίας: 4e.olive@gmail.com