Αν θέλουμε να προστατέψουμε τον καταναλωτή, προκειμένου ο ίδιος να έχει αγοραστική δύναμη, θα πρέπει ως πολιτεία να λαμβάνουμε μέτρα ένα βήμα πριν ο καταναλωτής βάλει το χέρι στην τσέπη και ταυτόχρονα να γίνονται αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα στάδια της αγοράς έτσι ώστε να μην εξαπατάται ο πολίτης. Αυτή την πολιτική πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που πολλά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα χρηματικά ποσά. Η θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι να μπει πλαφόν στην λιανική τιμή πώλησης του ρεύματος. Δηλαδή στην τιμή που ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας πουλάει το ρεύμα στον καταναλωτή. Αυτό το μέτρο είναι ακριβώς πριν ο καταναλωτής βάλει το χέρι στην τσέπη και δεν επιδέχεται στρεβλώσεων.
Προτείνεται λοιπόν η τιμή του ρεύματος που πληρώνει ο καταναλωτής να μην ξεπερνά περισσότερο από 10% την αντίστοιχη τιμή της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό απονέμει μια δικαιοσύνη στο κόστος του ρεύματος, δεν κρύβει εκπλήξεις και δεν αφήνει περιθώρια αισχροκέρδειας για τον παραγωγό ρεύματος.
Αντίθετα το πλαφόν στην χονδρική τιμή που υποστηρίζει η κυβέρνηση, δηλαδή στην τιμή που πουλάνε οι παραγωγοί ρεύματος στους παρόχους, δεν εγγυάται την χαμηλή τιμή ρεύματος για τον καταναλωτή. Διότι η τιμή του ρεύματος είναι κυμαινόμενη κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή αυξάνεται όσο αυξάνεται η ζήτηση. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα χρηματιστήριο τιμών όπου μπορεί ένας κακόβουλος παίκτης όπως ο παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος να δημιουργεί τεχνητές συνθήκες έλλειψης ρεύματος, έτσι ώστε να πουλάει ακριβότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και ο πάροχος να αγοράζει ακριβότερα και επομένως και ο καταναλωτής με τη σειρά του να αγοράζει και να πληρώνει ακριβότερα. Με την εφαρμογή πλαφόν στην χονδρική τιμή δεν προστατευόμαστε από την αυθαιρεσία!
Ακόμα και αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ανασταλεί για ένα χρόνο, πάλι δεν σημαίνει ότι οι τιμές του ρεύματος θα πλησιάσουν τις τιμές της προηγούμενης χρονιάς. Έκαναν τον κόσμο να πιστεύει ότι για τις υπέρογκες χρεώσεις φταίει μόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής, λόγω των διεθνών ανατιμήσεων των πρώτων υλών παραγωγής ρεύματος. Τώρα την αναστέλλουν ή μήπως θα την κρύβουν? Το μέγεθος της αισχροκέρδειας των παραγωγών, τα γνωστά ουρανοκατέβατα κέρδη θα τα μάθουμε ποτέ? Ή μήπως θα αρκεστούμε στο ότι το μέγεθος δεν μετράει…. Γιατί να μιλάμε μόνο για φορολόγηση των υπερκερδών και να μην μιλάμε για ποινικές ευθύνες από την στιγμή που αισχροκέρδησαν και εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό, διότι το ρεύμα είναι ακριβό γιατί έτσι θέλουν οι παραγωγοί ρεύματος. Για ποιο λόγο να γίνει αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής για ένα χρόνο, αφού σε αυτή συμβάλλουν παράνομες χρεώσεις και να μην εξαλειφθεί μόνιμα? Τα επιδόματα ρεύματος σε τι αποσκοπούν? Επιδοτούμε για 3 μήνες κάτι που είναι παράνομο?
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα φαίνεται στους λογαριασμούς, αλλά θα επιμεριστεί μέσα στην τιμή του ρεύματος. Από την άλλη, οι παραγωγοί ρεύματος αποκλείεται να θέλουν να χάσουν. Επομένως η τακτική να μπει πλαφόν στην χονδρική τιμή, μπορεί να προστατεύει από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς, αλλά εδώ υπάρχει μια μεγάλη απάτη για τον καταναλωτή. Ενώ μόνο το 50% του ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται από το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, εντούτοις όλο το ρεύμα στο 100% ακολουθεί τις τιμές του φυσικού αερίου, παρόλο που παράγεται από άλλες πιο φθηνές πηγές όπως ΑΠΕ, λιγνίτης, υδροηλεκτρικά εργοστάσια κα. Με αυτό το τερτίπι για κάθε 100 ευρώ ρεύματος που πληρώνουμε, τα 45 ευρώ είναι η πραγματική αξία ρεύματος μαζί με τις προσαυξήσεις που απορρέουν από το κυμαινόμενο τιμολόγιο, ενώ τα υπόλοιπα 55 ευρώ είναι η αισχροκέρδεια των παραγωγών λόγω της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος μαζί με την διεθνή τιμολόγηση του φυσικού αερίου, αφού το χρηματιστήριο θεωρεί ότι η παραγωγή ρεύματος προέρχεται 100% από το φυσικό αέριο. Αυτές οι πολιτικές ευνοούν τους παραγωγούς και όχι τον απλό πολίτη! Με τέτοιες πολιτικές ο παραγωγός ρεύματος θα βρει τρόπο να μην χάσει, αλλά και αν χάσει θα του το δώσει πάλι πίσω το κράτος, κυρίως με την αφαίμαξη του πολίτη! Αυτή είναι η διαφορά! Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει το πλαφόν να μπει στην λιανική τιμή του ρεύματος έτσι ώστε πραγματικά να έχει όφελος ο καταναλωτής! Ταυτόχρονα προτείνεται ο ποιοτικός έλεγχος της αγοράς έτσι ώστε να αποφεύγεται η αισχροκέρδεια των παραγωγών. Όχι όπως τώρα, όπου η πολιτεία ζήτησε από τους παραγωγούς να μας πουν οι ίδιοι ποια είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη τους από τις υπερχρεώσεις και φυσικά εκείνοι …. τα κρύβουν!
Άλλο παράδειγμα αποτελεί η αγορά των καυσίμων που η τιμή τους καλπάζει ανοδικά. Μια πολιτική υπέρ του καταναλωτή θα υποστήριζε πρακτικές όπως πλαφόν στην λιανική τιμή πώλησης των καυσίμων. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό? Πλαφόν στην τιμή που γράφει η αντλία! Δηλαδή μια παρέμβαση ένα βήμα πριν ο καταναλωτής βάλει το χέρι στην τσέπη. Τα καύσιμα στην Ελλάδα είναι ακριβά λόγω των υψηλών φόρων, πέραν από τις διεθνείς ανατιμήσεις που απορρέουν από την πολεμική σύρραξη. Σκεφτείτε ότι από την τιμή 2.30 ευρώ το λίτρο βενζίνης, τα 1,01 ευρώ περίπου είναι φόροι και τα 1,29 ευρώ καθαρή τιμή βενζίνης. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προτείνει την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ των καυσίμων. Με τον τρόπο αυτό η τιμή βενζίνης διατηρείται χαμηλά παρά τις διεθνείς ανατιμήσεις. Ένα μέτρο που αν εφαρμοστεί θα ανακουφίσει τους πολίτες! Τώρα η επιδοματική πολιτική δεν προσφέρει ουσιαστική βοήθεια! Ποιο το όφελος να μου δώσεις επίδομα 5 ευρώ τώρα που το προϊόν κοστίζει 20 ευρώ και μετά από 5 ημέρες το ίδιο προϊόν κοστίζει 25 ευρώ? Πάλι στα ίδια ερχόμαστε! Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει την 3η ακριβότερη τιμή βενζίνης στην Ευρώπη γιατί δεν παρεμβαίνουμε ουσιαστικά με την μείωση των φόρων και ταυτόχρονα με τους αυστηρούς ελέγχους έτσι ώστε να μην υπάρχει αισχροκέρδεια! Ενώ αυξάνεται η τιμή των καυσίμων, ο φόρος παραμένει ο ίδιος!
Συμπερασματικά η κοινωνική θεώρηση των προβλημάτων της καθημερινότητας θα πρέπει να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Μια τέτοια πολιτική μας προστατεύει δρώντας ένα βήμα πριν ο καταναλωτής βάλει το χέρι στην τσέπη και ταυτόχρονα φροντίζει με αυστηρό έλεγχο σε όλα τα στάδια της αγοράς να μην εξαπατάται ο πολίτης! Επιτέλους σεβασμός στον άνθρωπο! Όσο πιο περιφερικά στα στάδια της αγοράς γίνεται η οικονομική παρέμβαση τόσο περισσότερο προστατεύεται ο πολίτης!
Βέβαια πολλοί θα αναρωτηθούν και θα υποστηρίξουν ότι καλή είναι η κοινωνική πολιτική αφού λαμβάνει υπόψη της τον άνθρωπο, αλλά που θα βρεθούν τα λεφτά για να γίνει αυτό πραγματικότητα? Εδώ είναι το μυστικό της πολιτικής και ποιες προτεραιότητες θα μπουν! Δίκαιο φορολογικό σύστημα! Όχι επιλογές για λίγους! Είναι προτεραιότητα να βάλουμε ειδικά φορολογικά κίνητρα για την μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας έως 4,2 εκατομμύρια ευρώ? Η σωστή διαχείριση των οικονομικών με γνώμονα το όφελος των πολιτών, αυξάνει την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή με τεράστιες ωφέλειες για τον ίδιο, τις επιχειρήσεις και το κράτος, αφού το χρήμα επιστρέφει στην αγορά και ο ΦΠΑ αποδίδεται στο κράτος!
Ο Γεώργιος Μουζόπουλος είναι Ιατρός – Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο ΓΝ Λακωνίας – ΝΜ Σπάρτης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαιδελβέργης Γερμανίας, με Master στη Διοίκηση των Μονάδων Υγείας, στην Αθλητιατρική και την Βιοστατιστική – Μεθοδολογία της Έρευνας, FIFA Diploma FootBall Medicine, Μέλος της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ Λακωνίας.