Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, αξίζει να συμπεριλάβουμε στην εξέλιξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ότι τον Απρίλιο του 2024 άνοιξε ξανά η ατζέντα «Παυλοπέτρι» και η αρχαιολογική του ανάδειξή, μέσα από την Αντιδήμαρχο Τουρισμού, κα Μαρία Αρώνη και την επίσκεψή της στην Ελβετία, για τη μοναδική εκδήλωση με επίκεντρο την Ελαφόνησο και τη Βυθισμένη Πολιτεία στα εξωτικά κρυστάλλινα νερά αυτού του νησιού, από τον «Πολιτιστικό Κύκλο των Φίλων της Ελλάδας της Ελβετίας», με την πρώην Πρόεδρο του Κύκλου κα Κατερίνα Βάλλη-Σαββίδη, που έχει τιμηθεί με το παράσημο της Ευποιίας, από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και τη νυν Πρόεδρο Δρ Κατερίνα Μπούτσικα.
Οι Έλληνες της Ελαφονήσου με τους Έλληνες του εξωτερικού ενώνουν τις δυνάμεις τους στην προβολή, ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού θησαυρού του Παυλοπετρίου. Ο νεοκλεγμένος Δήμος της Ελαφονήσου, με Δήμαρχο, τον κο Άγγελο Τσιριγωτάκη και την Αντιδήμαρχο Τουρισμού, κα Μαρία Αρώνη μπαίνουν δυναμικά στο στίβο της πολιτιστικής διαχείρισης και πιάνουν το αρχέγονο νήμα 5000 ετών να ενώσουν παρελθόν και μέλλον. Σε ένα ταξίδι, που η γνώση, η ιστορία και η αρχαιολογία μπαίνουν ως θεμέλιοι λίθοι για την επανανοηματοδότηση του τουριστικού προσήμου της διάσημης Ελαφονήσου, με τα μοναδικά και δημοφιλή κρυστάλλινα νερά της. Περισσότερα ΕΔΩ.
• Το Παυλοπέτρι είναι η μικρή νησίδα απέναντι από την Ελαφόνησο, Λακωνίας, η οποία, λόγω του αρχαιολογικού πλούτου, έχει έλξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μεταξύ της νησίδας και της ξηράς, λοιπόν, βρίσκεται η αρχαία πόλη, βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια, με ηλικία περίπου 5000 ετών. Μοναδική στο είδος της πόλη αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ (Nicholas Flemming) και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν, ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα. Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση, ότι η πόλη κτίστηκε περί το 1600-1100 π.Χ. αλλά αργότερα οι έρευνες αποκάλυψαν μέσω των ευρημάτων, ότι η πόλη κατοικείται πριν από το 2800π.Χ., στην αρχή της εποχής του χαλκού. Πιθανολογείται, ότι η πόλη βυθίστηκε το 1000 π.Χ. Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια. Η έρευνα του 2009 βοήθησε σε μεγάλο βαθμό για να χαρτογραφήσει την πόλη. Είναι η πρώτη βυθισμένη πόλη που επαναδημιουργήθηκε ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις. Η χαρτογράφηση Σόναρ με τεχνικές, που αναπτύχθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά και για την εύρεση πετρελαϊκών κοιτασμάτων βοήθησε τις πρόσφατες έρευνες. Στην περιοχή βρέθηκε ότι υπήρχε κέντρο κλωστουφαντουργίας και πολλά μεγάλα πιθάρια από την Κρήτη, γεγονός που προδίδει, πώς η πόλη ήταν και μεγάλο εμπορικό λιμάνι. Όλα αυτά περιγράφονται με τον σαφέστερο τρόπο στο ντοκιμαντέρ του BBC, το 2011, που παρουσίασε για πρώτη φορά το Παυλοπέτρι, την «πόλη κάτω από τα κύματα», σε τρισδιάστατη αναπαράσταση.