Η αποχή ήταν ο πρωταγωνιστής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και του β΄ γύρου παίζοντας καταλυτικό ρόλο στα τελικά αποτελέσματα. Ειδικά στους δήμους η συμμετοχή έπεσε στο 40,71% (52,50% στον α΄ γύρο) και στις περιφέρειες στο 35,16% (52,53% στον α΄ γύρο). «Πρωταθλήτρια» για άλλη μια φορά ήταν η Αθήνα καθώς η αποχή έφτασε το 73,27%. Παραπάνω από 7 στους 10 Αθηναίους αποφάσισαν να μην ψηφίσουν και πάνω κάτω στα ίδια ποσοστά κινήθηκε η αποχή στη Θεσσαλονίκη (67,43%). Με τις περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας να έχουν κριθεί από τον πρώτο γύρο είναι γεγονός πως το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο για τις δυο μεγάλες πόλεις. Όλα τα φώτα στράφηκαν στην Αθήνα, καθώς πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη έκπληξη. Η κάλπη για άλλη μια φορά απέδειξε πως είναι απρόβλεπτη, καθώς το προβάδισμα του Κώστα Μπακογιάννη έναντι του Χάρη Δούκα ήταν κατά πολλούς μη αναστρέψιμο. Στη Θεσσαλονίκη η επικράτηση του Στέλιου Αγγελούδη έναντι του Κωνσταντίνου Ζέρβα ήταν ξεκάθαρη.
Οι ισορροπίες στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας άλλαξαν πλέον και η παράταξη του Χάρη Δούκα θα καταλάβει στο δημοτικό συμβούλιο 26 έδρες, έναντι 8 αυτής του Κώστα Μπακογιάννη. 3 έδρες θα πάρει η «Ανοιχτή πόλη» του Κώστα Ζαχαριάδη και από δύο έδρες η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Νίκου Σοφιανού και του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη. Μια έδρα θα έχουν οι συνδυασμοί των Κώστα Παπαδάκη και Ελένης Παπαδοπούλου.
Από το 2019 είχε να δει κακό αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία. Για τη γαλάζια παράταξη ο στόχος του «13+3» αποδείχτηκε υπεραισιόδοξος με τους «αντάρτες» του κόμματος να χαλάνε τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό που «πόνεσε» περισσότερο την πλειοψηφία – και έστειλε πολιτικά μηνύματα στο Μαξίμου για εγρήγορση – ήταν η απώλεια των δυο μεγάλων δήμων, καθώς και της Θεσσαλίας. Ο νέος εκλογικός χάρτης περιλαμβάνει επτά περιφέρειες σε μπλε χρώμα (Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νότιο Αιγαίο) τέσσερις λευκές που κέρδισαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι (Δυτική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Ιόνια νησιά, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη), μια πράσινη (Κρήτη) και μια ροζ – πράσινη (Θεσσαλία).
Τα αποτελέσματα στους δήμους δείχνουν ξεκάθαρα πως το ΠΑΣΟΚ αποκτά μια δυναμική που ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το επόμενο διάστημα ενόψει και των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με τα επίσημα χρίσματα, τις στηρίξεις που δόθηκαν, αλλά και την προέλευση των νέων δημάρχων η Νέα Δημοκρατία επικράτησε σε 25 μεγάλους δήμους πανελλαδικά : Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Κώστας Μαραγκάκης, Ξάνθης Στράτος Κοντός, Παλαιού Φαλήρου Ιωάννης Φωστηρόπουλος, Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης, Πέλλας Στάθης Φουντουκίδης, Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, Χαλκιδέων Ελένη Βάκα, Αγίου Δημητρίου Στέλιος Μαμαλάκης, Αγίων Αναργύρων Σταύρος Τσίρμπας, Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, Κατερίνης Ιωάννης Ντούμος, Κεντρικής Κέρκυρας Χαράλαμπος Πενηντάρχου, Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, Κορδελιού – Ευόσμου Ελευθέριος Αλεξανδρίδης, Λαρισαίων Αθανάσιος Μαμάκος.
Το ΠΑΣΟΚ επικράτησε σε 19 μεγάλους δήμους: Αθηναίων Χάρης Δούκας, Πειραιώς Γιάννης Μώραλης, Αιγάλεω Λάμπρος Σκλαβούνος, Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, Βύρωνα Αλέξης Σωτηρόπουλος, Ηλιούπολη Στάθης Ψυρρόπουλος, Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης, Κορινθίων Νίκος Χουρσαλάς, Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα, Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Ιλίου Ανδριάνα Αλεβίζου Κουκουβίνου, Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, Καβάλας Θεόδωορς Μουριάδης, Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης,.
Σημαντική είναι η καταγραφή για τον ΚΚΕ που είδε δικό του υποψήφιο να κερδίζει στου δήμους Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Πετρούπολης Ευάγγελος Σίμος, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος. Αλλά και σε μικρότερους δήμος όπως στον Τυρνάβο με τον Αστέριο Τσικριτσή και στην Ικαρία με τον Φανούριο Καρούτσο. Χαμηλός ο απολογισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπείται από δημάρχους σε τρεις μεγάλους δήμους: Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, Κερατσίνι – Δραπετσώνα Χρήστος Βρεττάκος
Τα στατιστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων δείχνουν πως οι γυναίκες δεν τα πήγαν και τόσο καλά σε σχέση με την εκλογή τους. Και ενδεχομένως μεγάλη ευθύνη να έχουν τα κόμματα που δεν στήριξαν ή προώθησαν αρκετές γυναικείες υποψηφιότητες. Στην περιφέρεια και οι 13 επικεφαλής είναι άνδρες, ενώ στους 332 δήμους της χώρας μόλις 22 γυναίκες εξελέγησαν. Είναι, ωστόσο λίγο καλύτερη η εικόνα σε σχέση με παλαιότερα, καθώς το 2019 17 γυναίκες είχαν εκλεγεί στη θέση της δημάρχου και το 2014 μόλις 15.
Θρίλερ υπήρξαν και στον δεύτερο γύρο με κάποιους δήμους να κερδίζονται στην κυριολεξία στο νήμα. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Τύρναβος όπου ο Αστέριος Τσικριτσής επικράτησε με διαφορά 35 ψήφων από τον δεύτερο Αθανάσιο Αμάρι – Σάμερ. Στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Γιάννης Τομπούλογλου εξελέγη δήμαρχος με 90 ψήφους διαφορά από τον ηθοποιό Γιάννη Βούρο. Μικρή η διαφορά και στη Δυτική Αχαΐα 181 ψήφων με τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο να κερδίζει με 50,54%, ενώ οριακή ήταν η διαφορά στον Παλαμά με τον Σωκράτη Δασκαλόπουλο να επικρατεί με 11 σταυρούς διαφορά.
13 νυν δήμαρχοι επανεκλέχτηκαν και παρέμειναν στη θέση τους. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αττική μόνο τέσσερις ανανέωσαν τη θητεία τους για την επόμενη πενταετία. Ο Ισίδωρος Μάδης στην Παιανία, ο Ηλίας Αποστολόπουλος στο δήμο Παπάγου – Χολαργού, στο Ηράκλειο ο Νίκος Μπάμπαλος και στο Χαλάνδρι ο Σίμος Ρούσος. Σημειώθηκαν συνολικά 49 ανατροπές με τον δεύτερο του α΄ γύρου να καλύπτει τη διαφορά και να νικάει.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά στον δεύτερο γύρο τα κατέγραψαν: Λάμπρος Σκλαβούνος Αιγάλεω 75,31%, Παναγιώτης Μαργέτης Μεγαρέων 68,09%, Στέλιος Αγγελούδης Θεσσαλονίκη 67,33%, Παναγιώτης Νταής Ηγουμενίτσα 65,55%, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος Ήλιδα 63,75%, Παναγιώτης Μανούρης Νέα Ιωνία 63,67%.