Η δεκαετής οικονομική κρίση καθώς και η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία την διαδέχτηκε, έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς ασφυκτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και οι λιγοστές ενισχύσεις των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων, οδήγησαν αρκετές από αυτές στα λουκέτα και κάποιες άλλες να βλέπουν να σφίγγει αρκετά η μέγγενη της επιβίωσής τους.
Ο κλάδος του εμπορίου που αποτελεί δομικό και ιστορικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας είναι εξασθενημένος και χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση, θεσμοθετώντας μέτρα που θα τον επαναφέρουν σε τροχιά ανάπτυξης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία μας αποτελώντας τη μεγαλύτερη ομοσπονδία της ΕΣΕΕ και έχοντας ως μέλη της 46 εμπορικούς και κλαδικούς Συλλόγους σε 10 νομούς στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, προτείνει 20 στόχους-προτάσεις:
1. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος.
2. Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
3. Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
4. Θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας, αυστηρά τα καταστήματα ανοιχτά τρείς Κυριακές τον χρόνο.
5. Μετατροπή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
6. Επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής απαλλαγής των ενοικίων για τους επόμενους 4 μήνες.
7. Επέκταση της αναστολής πληρωμής των επιταγών – συναλλαγματικών άλλες 120 μέρες και έπειτα να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης στους εκδότες διάρκειας έξι μηνών προκειμένου να πληρωθούν άμεσα οι κομιστές.
8. Το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών να συμπεριλάβει και επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό καθώς και επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους μόνο με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Να διορθωθεί δηλαδή το κριτήριο υπαγωγής στο μέτρο, που αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απασχολούν
τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
9. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για 12 μήνες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσους συναδέλφους δεν τα κατάφεραν και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
10. Επιδότηση της εργασίας ισοτίμως με την επιδότηση ανεργίας με συμπληρωματικά προγράμματα.
11. Χορήγηση ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο και χωρίς αυστηρά κριτήρια.
12. Μείωση των προμηθειών των Τραπεζών.
13. Σχεδιασμό νέας ρύθμισης των 120-240 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων με αφαίρεση των προσαυξήσεων και των πανωτοκίων.
14. Διαγραφή όλων των ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή.
15. Στήριξη των επιχειρήσεων με νέα στοχευμένα προγράμματα ρευστότητας προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις καθώς μέχρι σήμερα μόνο το 10% πληρούσε τα κριτήρια ένταξης σε αυτά.
16. Υλοποίηση δεύτερης φάσης των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, με δράσεις που στόχο θα έχουν την αναζωογόνηση των κέντρων των πόλεων.
17. Προστασία επιχειρήσεων από το κύμα ανατιμήσεων.
18. Άμεση μείωση των τιμολογίων των εταιρειών παροχής ενέργειας καθώς και γενναίες ρυθμίσεις αφού ήδη το κόστος θεωρείται δυσβάσταχτο.
19. Διακοπή των μέτρων απαγορεύσεων στους χώρους εστίασης και ελεύθερη λειτουργία τους με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
20. Κανένα νέο μέτρο και απρόσκοπτη πλέον λειτουργία του λιανεμπορίου χωρίς διαχωρισμό πελατών και «αστυνομικά» μέτρα επιτήρησης.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να ασκήσει αποτελεσματικά μια οικονομική πολιτική με μέτρα που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και θα δώσουν περισσότερες ευκαιρίες και προοπτικές για όλους τους συναδέλφους μας μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Από την μεριά της, η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει να καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους φορείς λήψης αποφάσεων και θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Πολιτείας προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο αύριο για την επιχειρηματικότητα.
Εκ της Ομοσπονδίας