Υλικά
800 γρ μικρά αγουρωπά ντοματάκια
1 lt βραστό νερό για να τα ζεματίσουμε
1 κιλό ζάχαρη
500 γρ νερό
100 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
100 γρ μαύρη σταφίδα
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
8-10 μοσχοκάρφια
2 καψουλάκια βανίλιας
1/2 κ σ ξινό
Τρόπος παρασκευής
1. Πλένετε καλά τα ντοματάκια. Βράζετε το νερό, ρίχνετε τα ντοματάκια και τα ζεματίζετε για 10”. Τα βγάζετε προσεκτικά με την τρυπητή κουτάλα, τα ακουμπάτε επάνω σε χνουδωτή πετσέτα και τα αφήνετε να κρυώσουν.
2. Με μυτερό, αλλά όχι πριονωτό, μαχαίρι ξεφλουδίζετε τα ντοματάκια, αρχίζοντας από την κάτω πλευρά, όχι από το κοτσάνι. Τρυπάτε κάθε ντοματάκι, από πάνω μέχρι κάτω, με ένα καλαμάκι από σουβλάκι.
3. Βάζετε 500 γρ νερό σε φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο και προσθέτετε την ζάχαρη, τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, την βανίλια, την αρμπαρόριζα και τα μοσχοκάρφια. Αφήνετε να βράσουν σε υψηλή θερμοκρασία, για 2′-3′, από την στιγμή που θα πάρουν βράση.
4. Προσθέτετε προσεκτικά και ένα ένα τα ντοματάκια και αφήνετε να βράσουν για 8′-10′, περίπου. Στο τελευταίο λεπτό ρίχνετε και το ξινό, που θα κρατήσει σφιχτό το ντοματάκι.
5. Σβήνετε την φωτιά, αλλά αφήνετε την κατσαρόλα επάνω στο μάτι της κουζίνας, μέχρι να κρυώσει το γλυκό. Τοποθετείτε το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια.