Η αγαπημένη σεφ, Μαίρη Παναγάκου, σε ακόμα μία ξεχωριστή συνταγή, αποκλειστικά για τους ακροατές του FLY 89,7 [Κάθε Παρασκευή 09:45 π.μ] και του Ενημερωτικού site Flynews.gr
Υλικά για τη ζύμη
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις | 1/2 κ γλ αλάτι | 1/2 φλ τσ ελαιόλαδο | 3 κ σ ξίδι | 2 φακελλάκια ξηρή μαγιά | χλιαρό νερό (όσο πάρει) | 1 1/2 φλ τσ σουσάμι
Για τη γέμιση
1 κιλό τσουκνίδες | 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα | 3 φρ κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα | 4 κ σ ελαιόλαδο | χυμό 1 μεγάλου λεμονιού | αλάτι και πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
1. Ετοιμάζετε τη ζύμη για τα φύλλα ως εξής: Κοσκινίζετε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε το λάδι, το ξίδι και την μαγιά διαλυμένη σε 1 φλ τσ χλιαρό νερό. Ζυμώνετε με το χέρι, ρίχνοντας λίγο χλιαρό νερό, μέχρις ότου αποκτήσετε μια ζύμη ομοιογενή και μαλακή. Την αφήνετε σκεπασμένη με βαμβακερή πετσέτα και σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Εν τω μεταξύ καθαρίζετε και πλένετε τις τσουκνίδες (φορώντας πάντα πλαστικά γάντια). Τις βράζετε σε αλατισμένο νερό για 10′. Κατόπιν τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για να στραγγίσουν. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε τις τσουκνίδες με τα κρεμμύδια σοταρισμένα ελαφρά, το λάδι και το αλατοπίπερο.
3. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και ανοίγετε 2 φύλλα πάχους -5 χιλ το καθένα. Αλείφετε με λάδι ένα ρηχό ταψί και πασπαλίζετε με άφθονο σουσάμι. Στρώνετε το πρώτο φύλλο και ξαναπασπαλίζετε με σουσάμι. Απλώνετε τη γέμιση με τις τσουκνίδες και σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο, το οποίο πρέπει να είναι μικρότερο απο αυτά της βάσης και να μην εξέχει απο το ταψί. (το πάχος της πίτας να μην ξεπερνάει τα 3-4 εκ.)
4. Γυρίζετε το φύλλο της βάσης που προεξέχει προς τα μέσα, χωρίς να το πιέσετε. Αλείφετε με λάδι την επιφάνεια της τσουκνιδόπιτας και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 160ο για 1 περίπου ώρα. Την αφήνετε να κρυώσει λίγο και κατόπιν ανοίγετε το επάνω φύλλο που δεν έχετε κλείσει καλά. Περιχύνετε το εσωτερικό της με τον χυμό του λεμονιού. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.