Υλικά
1 κιλό πράσινες μεγάλες ελιές, με πλούσια σάρκα
2 φλ τσ χοντρό θαλασσινό αλάτι
1 κ σ αλάτι ψιλό
4 φλ τσ νερό χλιαρό
6 μεγάλα νεράντζια
ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
1. Πλένετε καλά τις ελιές και τις στραγγίζετε. Όταν στεγνώσουν τις χαράζετε σε τρία μέρη κάθετα με ένα ξυραφάκι, χωρίς να φτάσετε στο κουκούτσι. Τοποθετείτε τις ελιές σε ένα σκεύος και το γεμίζετε με νερό. Τις αφήνετε έτσι για 10 ημέρες αλλάζοντας καθημερινά το νερό τους.
2. Ετοιμάζετε την άρμη με το χοντρό και το ψιλό αλάτι και δοκιμάζετε με το αυγό αν είναι έτοιμη. Ρίχνετε τις ελιές και αφήνετε για 2 μήνες. Έπειτα αδειάζετε την μισή άρμη και προσθέτετε τον χυμό από τα 5 νεράντζια. Κόβετε το 6ο νεράντζι σε λεπτές ροδέλες και το ρίχνετε μέσα στις ελιές. Αφήνετε για άλλες 20 ημέρες.
3. Μετά από τις 20 ημέρες τις δοκιμάζετε και αν είναι έτοιμες, τις στραγγίζετε από την άρμη και τα νεράντζια και τις τοποθετείτε σε βάζο, το οποίο γεμίζετε με καλής ποιότητας ελαιόλαδο.
4. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα από νεράντζι, ή λεμόνι και μερικές φέτες λεμονιού.
Μαίρη Παναγάκου