Σε μία περίοδο κατά την οποία σηκώνουμε κεφάλι μετά την οικονομική κρίση, που για δέκα ολόκληρα χρόνια δοκιμάστηκε η κοινωνική μας συνοχή, έρχεται τώρα γιγαντωμένο το μεταναστευτικό ζήτημα για να δοκιμάσει και πάλι τις αντοχές μας.
Αποτέλεσμα κακών διπλωματικών επαφών και της αδικαιολόγητης ρητορικής περί ανοιχτών συνόρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το μεταναστευτικό μετατράπηκε από ένα διαχειρίσιμο ζήτημα σε δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Απέναντι σε αυτόν τον γόρδιο δεσμό η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά, με σκοπό την πιο εύρυθμη λειτουργία του νέου συστήματος, παροχής ή μη, ασύλου, θεωρώ πως είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Όπως επίσης και η μεταφορά μεταναστατών από τα νησιά του Αιγαίου, φαντάζει ως η μοναδική λύση για να επανέλθει η πληθυσμιακή ισορροπία υπέρ των Ελλήνων. Η κατάσταση είναι μη διαχείρισιμη στα νησιά μας.
Με δεδομένη τη μεταφορά μεταναστών σε μικρές πόλεις της επαρχίας, όπως έγινε στην περίπτωση της Σπάρτης, έχω να επισημάνω τα εξής.
Στην επαρχία, σε αντίθεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, οι παραδόσεις και ο τρόπος ζωής είναι κοινός. Υπάρχει ταυτότητα στην κοινή ζωή των κατοίκων μιας μικρής πόλης, που ρυθμίζει την πορεία της στο χρόνο και οι αλλαγές πραγματοποιούνται μέσα από μακροχρόνιες διαδικασίες, οι οποίες βοηθούν να εμπεδωθεί η μετάβαση από τη μία κατάσταση σε μια άλλη. Αυτό είναι και το φυσιoλογικό.
Είναι δεδομένο ότι η αλλαγή αυτή, η εγκατάσταση, δηλαδή, των μεταναστών εντός του αστικού ιστού της πόλης μας, προκάλεσε την αντίδραση και ανησυχία, διότι η κουλτούρα τους ιστορικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά απέχει παρασάγγας από τη δική μας. Συμμερίζομαι τους δικαιολογημένους προβληματισμούς και τις αγωνίες σας, αφού καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μία κανούρια πραγματικότητα.
Όμως τα πράγματα είναι συγκεκριμένα.
1. Η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με την Τουρκία. Η γειτονική χώρα χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό για να ασκήσει πίεση στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 4,000,000 μετανάστες στα παράλια της Τουρκίας.
2. Παραλάβαμε μία χαοτική κατάσταση, με ελλειπώς οργανωμένες δομές, η οποία έχριζε άμεσης διαχείρισης.
3. Τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλο, πρέπει να αποσυμφορηθούν, κάτι το οποίο αποτελεί εθνική επιτακτική ανάγκη.
4. Οι πρόσφυγες, δηλαδή, αυτοί που όντως προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, θα αποκτήσουν τα δικαιώματα που καθορίζει το διεθνές δικαίο, ενώ οι παράνομοι μετανάστες θα μπουν σε διαδικασία επαναπροώθησης προς τις χώρες προέλευσής τους.
5. Το πρόγραμμα εγκατάστασης μεταναστών σε ιδιωτικές μονάδες είναι συγκεκριμένο και ενεργοποιείται από την στιγμή που ο ιδιωτής, ξενοδόχος, δηλώσει πρόθυμος να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, για το οποίο Αρμόδιος είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
6. Το σύστημα παροχής ασύλου έχει αναβαθμιστεί πολύ, και θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι την άνοιξη. Γίνεται αυστηρότερο και ταχύτερο.
7. Όλοι οι νομοί της πατρίδας μας θα υποδεχτούν μετανάστες σε ποσοστό 1% επί του συνολικού τους πληθυσμού.
8. Κινούνται οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να καταγραφούν όλοι οι παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι ως επί των πλείστων συγκεντρώνονται στην κεντρική και νότια Λακωνία. Αυτό θα καταδείξει, ότι ο νομός μας έχει δεχτεί ήδη μεγάλο πλήθος παράνομων μεταναστών.
H δική σας αγάπη και εμπιστοσύνη με εξέλεξαν βουλευτή σας. Με γνωρίζετε και ως γιατρό και ως άνθρωπο και ξέρετε ότι αισθάνομαι τιμή, που σας εκπροσωπώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ως εκπρόσωπός σας λοιπόν, κάνω τις δικές μου προσπάθειες σε κάθε επίπεδο και προς πάσα κατεύθυνση. Και σε αυτό το πλαίσιο θέλω να συνεργαστούμε όλοι οι φορείς μαζί, βουλευτές, περιφέρεια και δήμος.
Ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και την κοινωνική μας συνοχή. Η ιστορία έχει αποδείξει, ότι έχουμε διαχειριστεί με επιτυχία ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις. Είναι ανάγκη να μείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε ότι οι Έλληνες είμαστε μαζί στα εύκολα και ενωμένοι σα γροθιά στα δύσκολα. Με την ενότητά μας, τη σωστή και γρήγορη λειτουργία του Κράτους θα τα καταφέρουμε.
Παρέμβαση Νεοκλή Κρητικού για το μεταναστευτικό ζήτημα
Προηγούμενο