Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε όλη την Επικράτεια, άρα και στη Λακωνία, είναι η δύσκολη διαδικασία πρόσκλησης εργατών γης τρίτων χωρών και το καθεστώς που διέπει την νόμιμη εργασία τους.
Για το θέμα αυτό κατέθεσα μαζί με άλλους έξι συναδέλφους βουλευτές ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων στις 23 Δεκεμβρίου 2019 (Α.Π. 2814/23-12-2019) προς τον Υπουργό Εργασίας κ.Γιάννη Βρούτση με θέμα: «Δυσμενές καθεστώς πρόσκλησης εργατών γης τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση».
Η πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν να δοθεί λύση και στον τρόπο πρόσκλησης και στο καθεστώς απασχόλησης. Όμως η πανδημία του κορωνοϊου έχει δημιουργήσει πρόβληματα, καθώς τα σύνορα είχαν κλείσει και οι υγεινομικές διαδικασίες εισόδου των εργατών γης από τρίτες χώρες δεν είχαν καθοριστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο σημαντικές αγροτικές εργασίες, μεταξύ των οποίων και η συγκομιδή αρκετών καλλιεργειών να μην ολοκληρωθούν στον απαιτούμενο χρόνο, επηρεάζοντας την τελική ποσότητα και την ποιότητα των προς διάθεση προϊόντων, παρά τη μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης να δώσει λύση.
Παίρνοντας το πλαίσιο αυτό ως αφορμή και καθώς η υγειονομική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισης αυτής έχουν οδηγήσει πολλές και πολλούς συμπολίτες μας σε εργασιακή επισφάλεια, επιβαρύνοντας ακόμα παραπάνω το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα, ένδεκα βουλευτές από αγροτικές περιφερειακές ενότητες καταθέσαμε νέα ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων (Α.Π. 6014/27-04-2020) προς τον Υπουργό Εργασίας κ.Γιάννη Βρούτση και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ.Μάκη Βορίδη με θέμα: «Άμεση λύση στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης».
Στην ερώτηση αυτή ουσιαστικά προτείνουμε τη δημιουργία νέου εγχώριου εργατικού δυναμικού για την εποχιακή εργασία, δημιουργώντας παρακαταθήκη για το μέλλον. Πως προτείνουμε να γίνει αυτό:
Α. Έλληνες συμπολίτες μας, άνεργοι, οι οποίοι λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, να έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν εποχιακά, για δύο μήνες, χωρίς να κόβεται το επίδομα ανεργίας.
Β. Ο ΟΑΕΔ να επιδοτήσει την εργασία γης αξιοποιώντας κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει ώστε εγγεγραμμένοι άνεργοι οι οποίοι δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας να μπορέσουν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα.
Γ. Τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι ελκυστικά και στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ώστε αφενός να μην το χάνουν για περίοδο εργασίας δύο μηνών, αφετέρου το εισόδημα από τις εργασίες να μην προσμετράται στην επόμενη χρονιά. Επίσης, οι ήδη ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ αγροτών δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με επιπλέον υποχρέωση ασφάλισης.
Είναι βέβαιο ότι οι ενέργειες της Κυβέρνησης για προσέλκυση εργατών από το εξωτερικό είναι σωστή και ορθώς καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καθιερωθούν διαδικασίες υγειονομικών εξετάσεων και υποχρεωτικής απομόνωσης.
Ωστόσο, η δημιουργία ενός ελκυστικού πλέγματος με κίνητρα για το εγχώριο εργατικό δυναμικό θα μείνει παρακαταθήκη και για το μέλλον. Η απασχόληση Ελλήνων ανέργων ως εργατών γης θα αποτρέψει επίσης τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, τη στιγμή μάλιστα που τα επιπρόσθετα υγειονομικά μέτρα προστασίας αναμένεται να αυξήσουν το συνολικό κόστος εργασίας.
Τέλος, η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος θα επιτρέψει σε μελλοντικό χρόνο τη θέσπιση ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης των εποχιακών εργασιών του πρωτογενούς τομέα, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκπαίδευση και κατάρτιση των υποψήφιων εργατών γης και σύνδεση της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα.
Προχωράμε μαζί με γνώμονα την αλήθεια και την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας!