Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης, διευθυντής στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Συκέας (Α.Ε.Σ. Συκέας), «η αγοραπωλησία έγινε την Παρασκευή (28/5/2021) και αφορούσε ένα βυτίο (ποσότητα 29 τόνοι). Το αγόρασε η εταιρεία Hellas Oil που βρίσκεται στην Αμαλιάδα Ηλείας. Μετά τις πρόσφατες τιμές πώλησης που είχαμε στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μεταμόρφωσης και Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Κροκεών, στα 3,65 ευρώ το κιλό, ο συνεταιρισμός μας πέτυχε την καλύτερη τιμή. Αυτή την εποχή τα καλά ελαιόλαδα στη Λακωνία πωλούνται σε τιμές γύρω στα 3,55 ευρώ το κιλό.
Εκτιμώ ότι μεγάλο ρόλο στη νέα πλέον χρονιά, όσον αφορά στην παραγωγή, θα παίξει ο καιρός και η ξηρασία, που ήδη έχει χτυπήσει την πόρτα της Ισπανίας. Στη Λακωνία είχαμε πολές βροχές το χειμώνα και ακόμη η ξηρασία των τελευταίων μηνών δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τα ελαιόδεντρα».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων – Πακίων, κ. Παναγιώτης Ντανάκας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν ακόμη κάποιες ποσότητες από περσινά αποθέματα. Εκτιμώ ότι στη Λακωνία είναι γύρω στους 5.000 τόνους. Την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για εμπορικές πράξεις. Αυτή την εποχή οι ελληικές εταιρείες είναι σε αναμονή και οι Ιταλοί αγοράζουν από Ισπανία ελαιόλαδα δεύτερης διαλογής. Ο συνεταιρισμός πούλησε την Πέμπτη (27/5/2021) 220 τόνους ελαιολάδου στην τιμή των 3,55 ευρώ το κιλό».
Συνεχίζονται οι αγοραπωλησίες με τιμές σε καλά επίπεδα στη Μεσσηνία. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας, κ. Γιώργος Κόκκινος, «αυτή την εποχή έχουμε πωλήσεις έξτρα παρθένου ελαιολάδου με τιμή παραγωγού στα 3,40 ευρώ το κιλό. Την φετινή χρονιά θα την χαρακτήριζα ικανοποιητική όσον αφορά τις τιμές παραγωγού. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τα περσινά αποθέματα και δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή πολιτική τιμών. Θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να υποχρεώσει όσους αποθηκεύουν ελαιόλαδο να κάνουν δήλωσηγ αποθεμάτων όπως είναι υποχρεωμένα να κάνουν τα οινοποιεία για το κρασί που αποθηκεύουν.
Όσον αφορά την επερχόμενη παραγωγή στην περιοχή βλέπουμε μια μεγάλη ανομοιογένεια στην καρπόδεση ακόμη και μέσα στο ίδιο το χωράφι. Αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε ότι το 2021 θα έχουμε μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με το 2020. Επίσης η ποικιλία Μαυρολιά είχε προβλήματα στην καρπόδεση λόγω του παγετού».
Από την Κρήτη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου κ. Βασίλειος Κατσικαλάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «στην τελευταία δημοπρασία που κάναμε πουλήσαμε ελαιόλαδο (30 περίπου τόνων) εσοδείας 2020-2021, οξύτητας 0,34%, στα 3,48 ευρώ το κιλό, σε Έλληνα τυποποιητή. Το υπόλοιπο ελαιόλαδο που έχει ο συνεταιρισμός θα το κάνει τυποποίηση. Αυτή την εποχή τα περσινά αποθέματα είναι μειωμένα και δεν υπάρχουν διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες».