Σε κοινό ανακοινωθέν κατέληξαν οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμφωνεί στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την άμυνα της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής.
Τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν, παρά τις διαφωνίες, κείμενο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο δηλώνουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή» τους.
O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, επιβεβαίωσε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Η συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν κινήθηκε σε δυο άξονες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε κυρίως το ζήτημα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, το οποίο χαρακτήρισε νομικά άκυρο, και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
«Είχαμε μία ανοιχτή συζήτηση με τον Ταγίπ Ερντογάν», δήλωσε κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες».
Πρόσθεσε επίσης ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκιά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, εφόσον όμως υπάρχει καλή διάθεση και από τις δυο πλευρές αυτές θα ξεπεραστούν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ως προς το μεταναστευτικό, έγινε εκτενής συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει στον Τούρκο πρόεδρο ότι υπάρχει ξεκάθαρη αλλαγή στη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής, σε βαθμό που πλέον να μην αντιδρά καν στις εκκλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, μάλιστα, ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράτυπης μετανάστευσης. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα διατηρεί απόλυτη στήριξη στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, καθώς είναι το μοναδικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Την πλήρη αλληλεγγύη της Κομισιόν σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως «επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019».
Πηγή: skai.gr