Νάγια Γρηγοράκου: Κάτι «σαν Κτηματολόγιο» …

Για να μη χαθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η χτεσινή ομιλία της Βουλευτού Λακωνίας κας ΝάγιαςΓρηγοράκου στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκη.

Η Βουλευτής Λακωνίας κατά την ομιλία της υποστήριξε πως με το συζητούμενο νομοσχέδιο υποβαθμίζεται η διαδικασία της Κτηματογράφησης, αφού τερματίζεται αιφνίδια στις  25/11/2024 για όλες τις περιοχές της χώρας ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκεται σήμερα, χωρίς καμία αξιολόγηση.  

Επιπλέον, μιλώντας αναλυτικά για την περίπτωση της Λακωνίας επεσήμανε ότι το 35% περίπου των ακινήτων παραμένουν μέχρι σήμερα αδήλωτα, ενώ παράλληλα παραμένουν άλυτα θέματα περιουσιών στην περιοχή της Μάνης, κυρίως όμως στο Λάγιο και στην περιοχή ΑφανιάΚρεββατά της Σκάλας του Δήμου Ευρώτα.

«Εξ’ αρχής υπήρξε άνιση μεταχείριση για τη Λακωνία.

Η προθεσμία που δόθηκε για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης ήταν εξαιρετικά στενή.

Αγνοήσατε τελείως τα προβλήματα που σας επεσήμαναν επανειλημμένως όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία της κτηματογράφησης στη Λακωνία.

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Λακωνίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης ζητούσαν ήδη από τον Ιούλιο παράταση στη διαδικασία ανάρτησης των στοιχείων Κτηματολογίου στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας. Διότι ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Αύγουστο που είχε οριστεί η καταληκτική ημερομηνία. Και μετά ήρθε μία ανεπίσημη παράταση 10 ημερών, σύγχυση για τους πολίτες μεταξύ των ημερομηνιών που ισχύουν για τις ενστάσεις, για την δήλωση πρόδηλου σφάλματος, για την αρχική δήλωση ή γι’ αυτούς που κατοικούν στο εξωτερικό.

Κωφεύατε μπροστά στα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των διαδικτυακών εφαρμογών του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο […]Κάνατε σα μη καταλαβαίνετε τη μη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών από υποθηκοφυλακεία, δικαστήρια, συμβολαιογραφικά γραφεία καθώς, ως γνωστόν, κατά τον μήνα Αύγουστο, και αυτές οι Υπηρεσίες υπολειτουργούν ή είναι κλειστές. Αδιαφορήσατε για την μεγάλη αναμονή πολιτών και επαγγελματιών στο γραφείο κτηματογράφησης Σπάρτης λόγω έλλειψης ικανού αριθμού προσωπικού για να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες αυξημένες ανάγκες, μέσα σε συνθήκες καύσωνα.», σημείωσε.

Ο Υφυπουργός παίρνοντας το λόγο έσπευσε να κατηγορήσει τη Βουλευτή Λακωνίας για «παραπληροφόρηση των πολιτών» και σημείωσε ότι «όποιος δεν δήλωσε στη διοικητική διαδικασία κτηματογράφησης, το αμέλησε, δεν μπόρεσε, αδυνατούσε ή οι γονείς του ή οι παππούδες του δεν το έκαναν γιατί δεν πίστευαν στη διαδικασία, δεν τον τιμωρεί το ελληνικό κράτος. Δεν θέλει να του πάρει το σπίτι το ελληνικό κράτος. Του δίνει μια δυνατότητα που ψήφισε αυτή η Κυβέρνηση και του λέει ότι μπορεί να πάει σήμερα σε κτηματολογικό γραφείο με γραμμένο τίτλο από το υποθηκοφυλακείο ή με αποδοχή κληρονομιάς ή με δικαστική απόφαση για χρησικτησία και να διορθώσει με την απλή διαδικασία του προδήλου σφάλματος την εγγραφή από αγνώστου στο όνομά του».

Είναι προφανές, πως ο Υφυπουργός δεν απάντησε στην κα Νάγια Γρηγοράκου για τις αγνώστου ιδιοκτήτη ιδιοκτησίες για τις οποίες δεν προϋπάρχει τίτλος και ως εκ τούτου δεν έχουν δηλωθεί εξαιτίας αντικειμενικών κωλυμάτων που μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεπεραστεί. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις αν κλείσει το Κτηματολόγιο, θα ενεργοποιηθεί το «αμάχητο τεκμήριο» υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή οι εν λόγω περιουσίες θα περάσουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Και γι’ αυτές τις περιπτώσεις όπως και για το  «αμάχητο τεκμήριο» το οποίο πρέπει να γίνει μαχητό ώστε να προστατεύεται με βάση το άρθρο 17 και το άρθρο 20 του Συντάγματος η ιδιοκτησία των πολιτών, δεν υπήρξε καμία πειστική απάντηση.

Παράλληλα, κατά τον Υφυπουργό από τις δεκαπέντε μέρες που δόθηκαν για παράταση στο νομό Λακωνίας για τη διαδικασία της Κτηματογράφησης, τις δεκατέσσερις –«τις δεκατρείς, για να μην είμαι υπερβολικός», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά- το Γραφείο Κτηματογράφησης, ήταν άδειο.

Μάλλον για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι απεγνωσμένες επιστολές για παράταση της διαδικασίας από το ΤΕΕ Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Λακωνίας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης ήταν απλώς «γκρίνια».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου είναι ξεκάθαρα ένας σημαντικός εθνικός στόχος.

Η ομαλή ολοκλήρωσή του αποτελεί για την ελληνική κοινωνία σημαντικό ζήτημα για δύο λόγους.

Γιατί αφενός δίνει λύση σε πάγια προβλήματα που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη χώρα μας,

Και  αφετέρου αποτελεί την ψηφιακή αποτύπωση της ελληνικής ακίνητης περιουσίας όπως αρμόζει σε μια Ευρωπαϊκή χώρα.

Η διαδικασία αυτή όμως κ. Υπουργέ έχει και αρκετά προβλήματα.

Και τα προβλήματα αυτά δεν θα τα λύσει μία ακόμα πλατφόρμα ή η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Δυστυχώς, θα τα λύσουν τα Δικαστήρια.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα πληρώσουν τα έξοδα για να πάνε στα δικαστήρια, εάν βέβαια δεν θέλουν η χωρίς τίτλο περιουσία τους να περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο.

Με το σημερινό νομοσχέδιο μιλάτε για «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης» και ουσιαστικά αναγκάζετε όλες τις περιοχές της χώρας μέχρι τις 25/11/2024 να έχουν τερματίσει άρον – άρον την Κτηματογράφηση είτε βρίσκονται στο στάδιο ανάρτησης, είτε στο στάδιο προ-ανάρτησης, χωρίς να υπάρχει καμία αξιολόγηση.

Γιατί υποβαθμίζετε με τέτοιο τρόπο τη διαδικασία της Κτηματογράφησης;

Γιατί τερματίζετε αιφνίδια τη διαδικασία, όταν τα κενά κατά περιοχές είναι τεράστια;

Η απάντηση βρίσκεται στη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Βρίσκεται στην προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού για ένα ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο το 2025.

Όμως εδώ το στοίχημα δεν κερδίζεται με επικοινωνιακά παιχνίδια.

Γιατί στο τέλος της ημέρας με τις επιλογές σας δεν θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο, αλλά ένα «Κτηματολόγιο προσεχώς» όπου αυτό το «προσεχώς» βρίσκεται, δυστυχώς, σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον.

Εμείς όμως που δεν είμαστε της επικοινωνίας, προτείνουμε να δούμε την ουσία του σημερινού νομοσχεδίου.

Πρώτον, τερματίζετε αιφνίδια το Κτηματολόγιο και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, καθώς  οι πολίτες δεν θα είναι σίγουροι για τα δικαιώματά τους.

Γιατί στην πραγματικότητα θα έχουμε ανεπαρκείς και ανέλεγκτες βάσεις, ένα σύστημα δηλαδή που θα βασίζεται σε αμφισβητήσιμα δεδομένα.

Δεύτερον, ως χώρα δεν θα συμμορφωθούμε με τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης αφού σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε ένα αποτελεσματικό και πλήρες Κτηματολόγιο.

Τρίτον, υποβαθμίζετε την διαδικασία της Κτηματογράφησης.

Και αυτό το έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους δικηγόροι και μηχανικοί που πραγματικά βρίσκονται σε απόγνωση στις περιοχές που είναι υπό κτηματογράφηση.

Θα μιλήσω για τη Λακωνία όπου πραγματικά έχει δημιουργηθεί κατάσταση χάους με το 35% περίπου των ακινήτων να παραμένουν αδήλωτα!

Να θυμίσω ότι ακόμη παραμένουν άλυτα θέματα περιουσιών στην περιοχή της Μάνης, κυρίως όμως στο Λάγιο και στην περιοχή ΑφανιάΚρεββατάτηςΣκάλας του Δήμου Ευρώτα.

Γνωρίζετε τον αγώνα αυτών των ανθρώπων.

Και οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν και τις υποσχέσεις σας.

Και περιμένουν να δουν τις ενέργειές σας…..

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Λακωνίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης ζητούσαν ήδη από τον Ιούλιο παράταση στη διαδικασία ανάρτησης των στοιχείων Κτηματολογίου στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας.

Διότι ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Αύγουστο που είχε οριστεί η καταληκτική ημερομηνία.

Και μετά ήρθε μία ανεπίσημη παράταση 10 ημερών, σύγχυση για τους πολίτες μεταξύ των ημερομηνιών που ισχύουν για τις ενστάσεις, για την δήλωση πρόδηλου σφάλματος, για την αρχική δήλωση ή γι’ αυτούς που κατοικούν στο εξωτερικό.

Εξ’ αρχής υπήρξε άνιση μεταχείριση για τη Λακωνία.

Η προθεσμία που δόθηκε για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης ήταν εξαιρετικά στενή.

Αγνοήσατε τελείως τα προβλήματα που σας επεσήμαναν επανειλημμένως όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία της κτηματογράφησης στη Λακωνία.

Κωφεύατε μπροστά στα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των διαδικτυακών εφαρμογών του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο που αφορούν τόσο την αναζήτηση και ανάκτηση των στοιχείων της ανάρτησης, όσο και την υποβολή ηλεκτρονικών αιτημάτων.

Κάνατε σα μη καταλαβαίνετε τη μη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών από υποθηκοφυλακεία, δικαστήρια, συμβολαιογραφικά γραφεία καθώς, ως γνωστόν, κατά τον μήνα Αύγουστο, και αυτές οι Υπηρεσίες υπολειτουργούν ή είναι κλειστές.

Αδιαφορήσατε για την μεγάλη αναμονή πολιτών και επαγγελματιών στο γραφείο κτηματογράφησηςΣπάρτης λόγω έλλειψης ικανού αριθμού προσωπικούγια να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες αυξημένες ανάγκες, μέσα σε συνθήκες καύσωνα.

Μετά από όλα αυτά, νομίζω είναι προφανές πως πάλι δεν θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο, αλλά κάτι «σαν Κτηματολόγιο», προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης!

Αντιλαμβάνεστε βέβαια πως ο κίνδυνος να χάσει η χώρα μας τις επόμενες πληρωμές από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ορατός.

Διότι το Ταμείο Ανάκαμψης δε χρηματοδοτεί την Ελλάδα μόνο για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου μέσω των αναρτήσεων και του τέλους της Κτηματογράφησης αλλά κυρίως και για να είναι και ουσιαστικά περαιωμένη η διαδικασία.

Θλιβερό το ότι για άλλη μία φορά θα είμαστε στο «περίπου» και στο «παραπέντε»!

Και ακόμα πιο θλιβερό πως ο Πρωθυπουργός σήμερα, εδώ από το βήμα της Βουλής, τα βρήκε όλα εξαιρετικά.

Σας ευχαριστώ.