Να επιλύσουν οι τράπεζες το πρόβλημα Δανείων σε Ελβετικό Φράγκο

Με Βάση την Αρχική Ισοτιμία της Εκταμιεύσεώς τους

Ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας έχει κυριολεκτικά παγιδευθεί με δάνεια, τα οποία πήραν σε Ελβετικό φράγκο, κατά την περίοδο 2006 – 2010. Το πρόβλημα αφορά, συγκεκριμένα, 70.000 περίπου συμβάσεις και 250.000 άτομα. Η ισοτιμία ήταν τότε 1 ευρώ προς 1, 67 CHF. Η ισοτιμία είναι σήμερα 1 προς 1 περίπου, γεγονός που μεταφράζεται σε επιβάρυνση 67% των δανειοληπτών.

Η επιβάρυνση αυτή είναι πέρα από κάθε όριο θεμιτής τραπεζικής πρακτικής, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν είχε επισημανθεί, εκ των προτέρων και γραπτώς, από την τράπεζα στον δανειολήπτη ένας τέτοιος ενδεχόμενος κίνδυνος ανατροπής της νομισματικής ισοτιμίας.

Θα έπρεπε από καιρό να είχε αναζητηθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες , που εμπλέκονται σ’ αυτό το θέμα, και κατά πρώτο λόγο από την τράπεζα Eurobank, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό δανείων σε Ελβετικό φράγκο, μια λογική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα , σε διάλογο με τους δανειολήπτες. Αντιθέτως όμως, οι εν λόγω τράπεζες αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη και επιρρίπτουν την ευθύνη στα θύματά τους, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι δανειολήπτες αναδέχθηκαν δήθεν, με την υπογραφή των συμβάσεων, τον κίνδυνο αλλαγής της ισοτιμίας, τον οποίον οι ίδιες παρέλειψαν να επισημάνουν εκ των προτέρων.

Οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη δεν έδωσαν μέχρι σήμερα λύση στο πρόβλημα. Ευνοϊκές αποφάσεις Πρωτοδικείων υπέρ των δανειοληπτών ανεκόπησαν από αποφάσεις του Αρείου Πάγου υπέρ των τραπεζών.

Η παράταση για πάνω από δέκα χρόνια του προβλήματος και η επιμονή των τραπεζών για ρύθμιση των δανείων, με βάση τη σημερινή ισοτιμία, θέτει σε δεινή

θέση χιλιάδες οικογένειες, που βλέπουν τα υπόλοιπα των δανείων τους να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, χωρίς ουσιαστικά δική τους ευθύνη.

Η Πατριωτική Ένωση εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στις χιλιάδες των δανειοληπτών σε Ελβετικό φράγκο και θεωρεί δίκαιο τον αγώνα τους να εξοφλήσουν τα δάνεια τους, με βάση την αρχική ισοτιμία, με την οποία συνομολόγησαν τις δανειακές τους συμβάσεις. Η Πατριωτική Ένωση ζητά επίσης από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σ’ ένα κοινωνικό πρόβλημα και ν’ ασκήσει την επιρροή της για μια δίκαιη ρύθμιση του προβλήματος, που επιβαρύνεται επιπροσθέτως από τη σημερινή έκρηξη της ακρίβειας και του κόστους ζωής.

Πανελλήνια ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο Πρόεδρος,

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου