Έως και 30% έχουν αυξηθεί τα ενοίκια με αποτέλεσμα η εύρεση κατοικίας από τους φοιτητές να είναι εξαιρετικά δύσκολη! Για αυτό, ευθύνεται μια σειρά παραγόντων.
Πρώτον το γεγονός ότι ο αριθμός των διαθέσιμων σπιτιών προς ενοικίαση έχει μειωθεί σημαντικά! Σε αυτό συμβάλει η οικοδομική δραστηριότητα που παραμένει σε ύφεση για πολλά χρόνια, αλλά και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου airbnb που δεσμεύουν πάρα πολλά ακίνητα. Το 2015 οι καταχωρημένες βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν 5000 και το 2021 έγιναν 11.000. Συνάμα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα 700.000 κατοικίες κλειστές που δεν χρησιμοποιούνται.
Δεύτερον υπάρχει πολύ αυξημένη ζήτηση προς ενοικίαση. Σκεφτείτε ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης από 85% που ήταν πριν 15 χρόνια τώρα έχει πέσει στο 73%, που σημαίνει ότι αρκετοί συμπολίτες μας δεν έχουν δικό τους σπίτι και επομένως νοικιάζουν.
Άρα οι λίγες κατοικίες προς ενοικίαση από την μια και η αυξημένη ζήτηση από την άλλη, εκτινάσσουν προς τα πάνω τα ενοίκια. Συνάμα η πανδημία δημιούργησε ένα κλίμα αβεβαιότητας στους ιδιοκτήτες, αφού αρκετοί φοιτητές ξενοίκιασαν τα σπίτια στο άκουσμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και τώρα τα ενοίκια είναι αυξημένα λόγω της προσπάθειας των ιδιοκτητών να ανακτήσουν τα χαμένα κέρδη. Παράλληλα το κόστος ζωής έχει ακριβύνει και οι ιδιοκτήτες θέλουν ασφαλώς να βγάλουν κέρδος.
Η κυβέρνηση στη ΔΕΘ υποσχέθηκε την παροχή επιδόματος στέγασης στους φοιτητές. Καταρχήν να σημειώσουμε ότι άργησε η παροχή του επιδόματος διότι οι οικογένειες των φοιτητών ψάχνουν σπίτι, ήδη από τον Αύγουστο.
Ενδεχομένως τα αυξημένα ενοίκια να λειτούργησαν ανασταλτικά στην έναρξη των σπουδών για πολλούς φοιτητές.Είναι γεγονός ότι πολλά παιδιά ανέβαλλαν τις σπουδές τους για αργότερα, γιατί οι γονείς τους δεν έχουν τα λεφτά να πληρώσουν το ενοίκιο. Το κόστος διαβίωσης των φοιτητών αγγίζει τα 800-1000 ευρώ το μήνα εξαιτίας των ακριβών ενοικίων που κυμαίνονται στην πλειονότητα από 380 – 500 ευρώ. Σημειώστε παράλληλα ότι το 40% των οικογενειών έχουν εισόδημα που επαρκεί μόνο για τις πρώτες 19 ημέρες του μήνα. Θυμηθείτε επίσης ότι το 33% του πληθυσμού ζει με εισόδημα έως 400 ευρώ το μήνα. Από την άλλη η αύξηση του επιδόματος στέγασης στα 1500 ευρώ για κάθε έναν φοιτητή, από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα. Ας το δούμε πρακτικά:
Αν κάνουμε την διαίρεση 1500 : 12 βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δίνει στον φοιτητή 125 ευρώ για την κάλυψη του ενοικίου τον μήνα.
Το μέτρο θα ήταν χρήσιμο αν έμπαινε ένα πλαφόν στην τιμή του ενοικίου. Τώρα υπάρχει ο κίνδυνος ο ιδιοκτήτης να ζητάει πολύ περισσότερα λεφτά για ενοίκιο, δεδομένου ότι ο φοιτητής λαμβάνει επίδομα από το κράτος.
Για παράδειγμα η ενοικίαση σπιτιού που σύμφωνα με τα τετραγωνικά του κοστίζει κανονικά 200 ευρώ το μήνα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει τώρα 325 ευρώ, αφού σου λέει ότι το κράτος θα επιδοτήσει τα 125 ευρώ και άρα ο φοιτητής θα επιβαρυνθεί με 200 ευρώ, όπως πριν, εξανεμίζοντας έτσι το επίδομα στέγασης. Υπάρχει παράδειγμα, όπου ο ιδιοκτήτης για την ενοικίαση ενός σπιτιού 40 τετραγωνικών ζητάει 500 ευρώ. Στην Αθήνα μόνο το 12% των σπιτιών έως 50 τετραγωνικά έχουν ενοίκιο έως 300 ευρώ! Τέτοιες τακτικές είναι επικίνδυνες και μπορεί να στερήσουν από πολλά παιδιά το δικαίωμα να πάνε να σπουδάσουν! Αυτό θέλουμε; Να έχουμε τους νέους μας χωρίς εκπαίδευση;
Άμεσα πρέπει να γίνουν έλεγχοι! Θα πρέπει να εκτιμηθεί αν η προσφερόμενη κατοικία ανάλογα με τα τετραγωνικά και την κατάσταση της αξίζει την μίσθωση που ζητάει ο ιδιοκτήτης. Όλα αυτά θα πρέπει να είναι φανερά σε μια πλατφόρμα! Ακόμα και αν επικαλούμαστε την ελεύθερη οικονομία, η αισχροκέρδεια θα πρέπει να απαγορεύεται!
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη λύση του στεγαστικού προβλήματος προτείνει:
Κίνητρα φοροαπαλλαγής σε ιδιοκτήτες για ανακαίνιση κενών κατοικιών και διάθεση αυτών για μακροχρόνια μίσθωση (άνω της πενταετίας) με χαμηλό ενοίκιο
Ανακαίνιση παλαιών και δημιουργία νέων φοιτητικών εστιώνμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και τα αδήλωτα σπίτια που θα προκύψουν από το κτηματολόγιο!
Διεύρυνση επιδόματος ενοικίασης ανάλογα με το εισόδημα, τα περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια.
Πρόσθετο επίδομα σε φοιτητές που σπουδάζουν σε τουριστικές περιοχές
Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τις οικογένειες που πληρώνουν ενοίκιο για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.
Πραγματικά είναι λυπηρό, τα όνειρα των νέων φοιτητών και μελλοντικών επιστημόνων της χώρας, να γκρεμίζονται επειδή οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους στηρίξουν στην εύρεση κατοικίας, όταν η σχολή που πέτυχαν βρίσκεται σε διαφορετικό τόπο από αυτόν της διαμονής τους.
Ο Γεώργιος Μουζόπουλος είναι Ιατρός – Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο ΓΝ Λακωνίας – ΝΜ Σπάρτης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαιδελβέργης Γερμανίας, με Master στη Διοίκηση των Μονάδων Υγείας, στην Αθλητιατρική και την Βιοστατιστική – Μεθοδολογία της Έρευνας, Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας & Μέλος της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ Λακωνίας. Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ στο Ν. Λακωνίας