Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία που καθιστά το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μόνιμο θεσμό του κοινωνικού κράτους και βάζει τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Οικονομικών «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».
Ακολουθούν σημεία ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση:
Για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων και τη δέσμη μέτρων που αίρουν πολλές από τις αδικίες των μνημονίων
– Η Κυβέρνηση κάνει πράξη μία ακόμη δέσμευσή της και ακυρώνει και τυπικά με νόμο την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όταν κάποιοι άλλοι όχι απλώς προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων, αλλά δεν μπορούσαν να κρύψουν και τη χαρά τους μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
– Αυτές τις μέρες έρχεται στη βουλή ένας μεγάλος αριθμός θετικών μέτρων που αίρουν πολλές από τις αδικίες των μνημονίων και ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
– Μέτρα όπως το κοινωνικό μέρισμα ύψους 710 εκατ. ευρώ που καταβάλλεται αυτές τις μέρες σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειοψηφία των πολιτών, η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1% τον χρόνο, κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια, η στοχευμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ακολουθεί ο πρώτος προϋπολογισμός ύστερα από δέκα χρόνια που όχι μόνο δεν περιέχει περικοπές αλλά αντίθετα, είναι κοινωνικά και αναπτυξιακά επεκτατικός.
– Όλα αυτά είναι το δικό μας μνημόνιο με τον ελληνικό λαό. Ένα μνημόνιο ανάπτυξης για όλους και όχι ύφεσης και λιτότητας για τους πολλούς και υπερκέρδη για τους λίγους.
Για το Κοινωνικό Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
– Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που για περισσότερο από μία δεκαετία προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε ευάλωτους πολίτες σε όλη τη χώρα, γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους. Λήγει το απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους και διασφαλίζεται η χρηματοδότησή του από πόρους του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού.
– Με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα θεσπίζεται διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη περισσότερων από 3.200 μόνιμων θέσεων προσωπικού στους δήμους που είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα – με προοπτική επέκτασης των υπηρεσιών αυτών και σε άλλους δήμους στο μέλλον.
– Προβλέπεται ειδική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η σωρευμένη εμπειρία για τις ευαίσθητες αυτές υπηρεσίες.
– Οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που εργάζονται ήδη στο πρόγραμμα μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις στην ίδια ειδικότητα και στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες των δήμων.
– Οι εργαζόμενοι που καταλαμβάνουν τις νέες θέσεις απασχολούνται για μια, τουλάχιστον, δεκαετία στις υπηρεσίες του προγράμματος και δεν μετακινούνται, αποσπώνται ή μετατάσσονται σε άλλες θέσεις.
– Τόσο με την τροπολογία αυτή, όσο και με τις χιλιάδες άλλες προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού στους ΟΤΑ μέσω ΑΣΕΠ που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται το αμέσως επόμενο διάστημα, βάζουμε τέλος στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την υποβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
– Για πρώτη φορά μετά από χρόνια καλύπτονται οι μεγάλες ανάγκες των ΟΤΑ σε προσωπικό και διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση.