«Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα. Έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη επιλογή, έχοντας υπόψη τις συνέπειες της δεύτερης» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό μήνυμά του στον ελληνικό λαό για το νέο κύμα του κορωνοϊού, όπου κάλεσε τους πολίτες σε μια νέα εγρήγορση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η καραντίνα δεν είναι η πρώτη του επιλογή.
«Έχουμε περάσει επτά δύσκολους μήνες. Η κυβέρνηση, θυμίζω, μάχεται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα: Εθνικά θέματα, Μεταναστευτικό, Οικονομία, αλλά και φυσικές καταστροφές. Ειδικά, όμως, στον πόλεμο για την Υγεία, χρειαζόμαστε όσο πουθενά αλλού σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους πολίτες να προχωρήσουν σε μικρές παραχωρήσεις για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπροστά στη νέα έξαρση του κορονοϊού, έχω την ίδια πίστη στις δυνατότητές μας με εκείνη που είχα όταν σας καλούσα στην πρώτη αναμέτρηση μαζί του» και τόνισε ότι η πολυμέτωπη μάχη της κυβέρνησης δεν είναι άλλοθι ούτε αποποίηση ευθύνης.
«Έχω αποδείξει, άλλωστε, πως δεν διστάζω να παίρνω γρήγορα δύσκολες αποφάσεις. Όμως για να τιθασεύσουμε και το νέο κύμα της πανδημίας, πρέπει κράτος, επιστήμονες και πολίτες να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, με περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε «μία αναντίρρητη αλήθεια» ότι ο ιός είναι εδώ, είναι παρών και δεν έπαψε να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ενώ είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του, αλλάζοντας, όμως, σημαντικά την καθημερινότητά μας.
«Το κάνουμε για να προστατεύσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και όσους αγαπούμε. Ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και τον καθένα. Γιατί αυτό που σε έναν 20άρη είναι ένα απλός πονόλαιμος, μπορεί να οδηγήσει τον φίλο του ή τη φίλη του στην Εντατική, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον πατέρα ή τον παππού του.» Σε όλο τον κόσμο η υγειονομική κρίση ξαναφουντώνει. Κράτη όπως η Αμερική, η Ισπανία, η Γαλλία, που θρήνησαν χιλιάδες θύματα στην αρχή, σήμερα βλέπουν τον εφιάλτη να επιστρέφει. Και το δεύτερο κύμα απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο πρωθυπουργός.
«Είμαστε πιο έτοιμοι τώρα»
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι τώρα είμαστε πιο έτοιμοι γιατί ξέρουμε ποια μέτρα αποδίδουν περισσότερο και έχουμε διδαχθεί από τα λάθη άλλων χωρών, αλλά και από τα δικά μας.
Προσέθεσε ότι παρά την τελευταία αύξηση κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου και σημείωσε ότι απ’ την αρχή της πανδημίας θρηνούμε 365 ζωές, όταν χώρες με ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο, έχουν 2.000 θανάτους η πρώτη και 10.000 το δεύτερο.
«Αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι για να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που από 557 κλίνες ΜΕΘ πέρυσι έχει σχεδόν 1.000 τώρα. Και αποθέματα υγειονομικών υλικών με ορίζοντα μηνών.
»Προσλάβαμε περίπου 6.200 νέους νοσηλευτές και γιατρούς, πολλοί από τους οποίους θα μείνουν μόνιμα στο ΕΣΥ. Πολλαπλασιάσαμε τα ημερήσια τεστ. Ενώ είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη που διαθέτουμε τα καινούργια rapid test αντιγόνων» ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης.
Σημείωσε επίσης ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν δίνουν τη μάχη μόνο με τον κορονοϊό, αλλά και με όλες τις άλλες αρρώστιες ή τα ατυχήματα, ενώ διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους.
«Ενισχύονται διαρκώς. Σε λίγο θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα Εντατικής στο νοσοκομείο ‘Σωτηρία’ με 50 ακόμη κρεβάτια. Και έχει δρομολογηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, που θα προσθέσει στο σύστημα άλλες 174 κλίνες» είπε ο πρωθυπουργός.
Στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι γενικά μέτρα
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα κινηθεί στην οδό της δέσμευσής του να λέει την αλήθεια στον κόσμο, και τόνισε με έμφαση ότι «καθώς η απειλή για τη δημόσια υγεία ξαναφουντώνει, σας καλώ σε μία νέα εγρήγορση. Χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια. Αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική».
Στόχος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν τη μία και μεγάλη υποχώρηση της Υγείας και της Οικονομίας μας.
«Τι δεν θέλουμε να δούμε; Μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, αυτό που αποκαλούμε “lockdown”; Φυσικά και μπορούμε. Από εμάς εξαρτάται. Και έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να το πετύχουμε» είπε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε ότι τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά, «και όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας». Μεσοπρόθεσμα, όμως-όπως είπε-, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία.
«Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται. Ήταν το δίδαγμα της Άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. “Lockdown” σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση. Και αν δεν είχαμε παρέμβει εγκαίρως με ένα τολμηρό και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα».
Όχι σε γενικό «lockdown»
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «lockdown» σημαίνει κοινωνική μεροληψία, γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες, όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά.
«’Αλλωστε, κάθε οριζόντιος περιορισμός είναι άδικος. Γιατί εξισώνει διαφορετικά βάρη επάνω στις πλάτες όλων. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, μία δεύτερη τέτοια εμπειρία. Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι απέναντι στην πανδημία. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα, ή ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας -με την ιχνηλασία που πραγματοποιούμε- μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της γενικής καραντίνας, και είπε ότι οι χώροι όπου μπορεί να παρατηρηθούν κρούσματα δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους.
«Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και να αναπτυχθεί η τηλεργασία. Ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά» είπε.
Αυτοπροστασία ή καραντίνα
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής ως προς το δίλημμα που τίθεται στην ελληνική κοινωνία. «Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι “αυτοπροστασία ή καραντίνα”. Και γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια. Αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο. Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο. Την φοράνε χωρίς γκρίνια τα παιδιά μας, που αποδεικνύονται πιο πειθαρχημένα από κάποιους ενήλικες» είπε ο πρωθυπουργός.
Όπως εξήγησε επικαλούμενος τους ειδικούς, «εάν ένας ασθενής με κορονοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και αν και οι δύο φοράνε μάσκες, η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη. Πρέπει, συνεπώς, να μας γίνει συνήθεια. Και όπου είναι απαραίτητο η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου».
Όπως είπε, το σχέδιο της Πολιτείας μπορεί να είναι η πυξίδα, όμως τον δρόμο τον βαδίζουν οι πολίτες. «Η Πολιτεία όμως από την πλευρά της, δεν θα κρύψει ποτέ τους τομείς όπου μπορεί να γίνει καλύτερη».
Αναφέρθηκε στο θέμα των συγκοινωνιών και είπε ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου, αφού τα επιπλέον 250 λεωφορεία που προστέθηκαν δεν φάνηκαν αρκετά για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού.
Κάλεσε τους πολίτες να δούνε κατάματα την αλήθεια και είπε ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι ένα εκκρεμές που κινείται από το ένα άκρο του lockdown στο άλλο άκρο της απόλυτης χαλάρωσης.
«Υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας. Μια νέα κανονικότητα, όσο διαρκεί η πανδημία, που λέγεται ελεγχόμενη λειτουργία. Της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι στο χέρι μας να το εντοπίσουμε αυτό το σημείο» προσέθεσε.
Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια, και πρέπει με στοχευμένα μέτρα «να βρεθούμε και πάλι μπροστά από τον κορονοϊό, αντί να τον ακολουθούμε».
Σημείωσε πως μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο η Πολιτεία θα επαγρυπνεί, θα εμπιστεύεται τους ειδικούς, θα δρα με διαφάνεια πάντα και θα ενημερώνει και επισήμανε:
«Αλλά ας μην κρυβόμαστε: Η εφαρμογή ακόμη και του πιο αποδοτικού μέτρου εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του. Μαζί θα πετύχουμε και πάλι ή μαζί θα χάσουμε την ευκαιρία. Έχοντας τη θετική εμπειρία της Άνοιξης είμαι σίγουρος για το πρώτο. Ώστε μόλις μπορέσουμε να κατεβάσουμε τις μάσκες, να έχουμε όλοι στο πρόσωπό μας ξανά το χαμόγελο της κοινής εθνικής ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης».