Τη διαβεβαίωση ότι τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και η ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου μετά τις εκλογές, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ και οι δυο αυτές εταιρείες θα φύγουν από το υπεραταμείο και θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το νερό. «Οι δυο αυτές εταιρείες μετά τις εκλογές θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου και θα φύγουν από το υπερταμείο» επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε με νόημα «Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό».
Ανήμερα της εκλογικής νίκης της ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1990, 33 χρόνια πριν, με 46,8% με 150 έδρες, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για να έχει μόλις 150 βουλευτές, κάνοντας τους συνειρμούς με το σήμερα και το σύστημα της απλής αναλογικής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν μιλάμε για «πρώτη κάλπη», στις 21 Μαΐου αλλά «για τη μόνη κάλπη». «Αυτή θα καθορίσει τα πάντα, αυτή θα καθορίσει την καθαρή εντολή για να φέρει την κυβερνητική σταθερότητα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα» είπε. «Αν η εντολή που θα πάρουμε στην πρώτη κάλπη είναι καθαρή εντολή στη ΝΔ με ένα ισχυρό ποσοστό, από εκεί και πέρα όλα θα βρουν το δρόμο τους εφόσον χρειαστούν δεύτερες εκλογές» υπογράμμισε. Τόνισε παράλληλα ότι τα διλήμματα των εκλογώv είναι πολύ καθαρά. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όταν έρθει η ώρα της κρίσης οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη ΝΔ. «Θέλω να αναλογιστούν οι πολίτες αν η χώρα σήμερα το 2023 είναι καλύτερα από το 2019» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το εάν θα καταθέσει αμέσως την πρώτη εντολή είπε ότι θα «σεβαστεί απόλυτα» τις προβλέψεις του Συντάγματος.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλο κόμμα απάντησε: «Αυτό θα το καθορίσει ο λαός. Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορούμε να την πετύχουμε στη δεύτερη κάλπη. Από εκεί και πέρα ο λαός είναι κυρίαρχος και αυτός θα μας υποδείξει πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις εκλογές. Δεν είναι το μυαλό μου στη δεύτερη κάλπη αλλά στην πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου. Αυτή θα καθορίσει το μέλλον της χώρας».
Μητσοτάκης: Καλοδεχούμενη η εκτόνωση με την Τουρκία, πρέπει να έχει συνέχεια
Για τις κινήσεις προσέγγισης της Τουρκίας προς την Αθήνα μετά από μακρά περίοδο προκλήσεων και εντάσεων, και εάν είναι προσχηματικές, ο πρωθυπουργός είπε «καλοδεχούμενη αυτή η εκτόνωση, πάντα την επιδιώκαμε χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στις θέσεις μας».
«Πιστεύω ότι αυτή η στροφή που βλέπουμε είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών. Όμως η Τουρκία πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια ώστε μετά τις εκλογές να καθίσουμε ως καλοί γείτονες να λύσουμε τη μια και μοναδική διαφορά που δεν είναι άλλη από την διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο».
Μητσοτάκης: Οσοι έχασαν το ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν για τα φάρμακά τους
Μιλώντας για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «αναγνώρισα ότι πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας δεν είδαν διαφορά και μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά από τις αυξήσεις των συντάξεων, και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που πλήττονται από την προσωπική διαφορά και δεν βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις».
«Καλύτεροι μισθοί και περισσότερα έσοδα είναι ο στόχος. Ανάπτυξη σημαίνει καλύτεροι μισθοί» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ. «Προφανώς θα εξετάσουμε το θέμα των τριετιών. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο αλλά στοχεύουμε στο να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%» είπε σε άλλο σημείο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθό, σημείωσε: «Για το θέμα του κατώτατου μισθού ξεπεράσαμε τον στόχο που είχαμε θέσει αν και γνωρίζω ότι είμαστε ακόμη χαμηλά. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη τη μισθολογική κλίμακα» είπε.
Για την φορολογία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «υλοποιήσαμε στο ακέραιο όλες μας τις δεσμεύσεις για τις φορολογικές μειώσεις. Το τέλος επιτηδεύματος βεβαίως και θα το εξετάσουμε υπό την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα θα έχουμε βελτιωθεί και στη φορολογική συμμόρφωση» είπε, ενώ σημείωσε ότι «το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς ο κ. Τσίπρας το δημιούργησε».
Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί
«Ο φράχτης θα κατασκευαστεί και θα ολοκληρωθεί είτε με εθνικούς είτε με ευρωπαϊκούς πόρους και είναι στενάχωρο ότι υπάρχουν φωνές που προσπαθούν να αποτρέψουν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» είπε ο πρωθυπουργός. «Καλώ εκείνους που πίνουν τον εσπρέσο τους και τρώνε τα κρουασάν τους στις πλατείες των Βρυξελλών να έρθουν στον Έβρο και να δουν τι σημαίνει φύλαξη των συνόρων και τι σημαίνει εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και τι σημαίνει η Ευρώπη να φυλάει αποτελεσματικά τα σύνορά της», είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί Έλληνες ευρωβουλευτές, όπως ο κ. Παπαδημούλης, να ζητούν από την Ευρώπη να μην πληρώσει για αυτόν τον φράχτη.
Για τη δήλωση Θεοδωρικάκου
«Ο κ. υπουργός είπε το αυτονόητο. Διαχρονικά κάποιες παρατάξεις έχουν μία αλλεργία στο να αναγνωρίσουν την αποστολή της Αστυνομίας στη διαφύλαξη της τάξης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα επιθετικής παραβατικότητας στη χώρα μας. Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν έχουμε φθάσει εκεί που θα θέλαμε» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Η Αστυνομία δεν πρέπει να στοχοποιείται αλλά πρέπει να λογοδοτεί μόνο σε περιπτώσεις υπερβολικής βίας όπως και γίνεται. Υπάρχει ανάγκη με σωστή εκπαίδευση η Αστυνομία να μπορεί να προσαρμοστεί σε νέους ρόλους όπως η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».
Και για το ίδιο θέμα συμπλήρωσε: «Δεν θέλω οι όποιες αστοχίες να αμαυρώσουν ένα συνολικό έργο. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουν περιοριστεί τα φαινόμενα του κοινού εγκλήματος. Η Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του πολίτη».
Μητσοτάκης: Η τραγωδία των Τεμπών με ταρακούνησε
«Η παρέμβαση που κάναμε με το gov.gr έκανε τη ζωή όλων πιο εύκολη και πρέπει στο τέλος της επόμενης τετραετίας να έχουμε ένα πολύ πιο αποτελεσματικό κράτος από αυτό που έχουμε σήμερα» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ενώ τόνισε πως «Η τραγωδία των Τεμπών με ταρακούνησε τόσο που είμαι σήμερα πολύ πιο αποφασισμένος. Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να αλλάξει το κράτος» είπε.
Για τις συντάξεις
«Το 50% των παραπόνων είχαν να κάνουν με τον ΕΦΚΑ και την έκδοση των συντάξεων στο παρελθόν. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να βγάλουμε συντάξεις μέσα σε δύο μήνες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ τόνισε πως «Το κράτος όταν καθυστερεί πρέπει να λογοδοτεί».
Για τη δημόσια υγεία
Αναφερόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Το ΕΣΥ πρέπει κατ’ αρχάς να πούμε ότι άντεξε στη διάρκεια της πανδημίας αλλά ταυτόχρονα κουράστηκε. Η δημόσια υγεία είναι μία από τις τρεις κεντρικές προτεραιότητες της νέας τετραετίας εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.
Έχουμε εξασφαλίσει πόρους για να εκσυγχρονίσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και θα το κάνουμε. Θα στηρίξουμε την πρωτοβάθμια υγεία».
«Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι σε όλα τα προβλήματα της χώρας η λύση είναι οι παραπάνω προσλήψεις, οι αυξήσεις των μισθών και οι περικοπές των φόρων όταν στο διάστημα που κυβέρνησε έκανε τα ακριβώς αντίθετα».
Για την Οικονομία
«Από την περίοδο των μνημονίων δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης «Έχουμε πετύχει 12 αναβαθμίσεις και είμαστε ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Αν προκύψει σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές είμαι πεπεισμένος ότι θα κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα πριν από το τέλος του 2023.
Θα μπορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις να περάσουν την πόρτα της τράπεζας και να πάρουν δάνειο μέσα από τη νέα πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί άμεσα».
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας τσάκισε την μεσαία τάξη
Επίσης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι μιλά για στήριξη της μεσαίας τάξης, ενώ την τσάκισε όταν ήταν κυβέρνηση.
«Όταν στη Βουλή τον ρώτησα ευθέως πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν ήξερε. Κι όταν τον πίεσα, είπε “αυτά θα συζητάμε τώρα;», είπε.
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα, την οποία η Ελλάδα δεν έχει από την περίοδο της κρίσης. «Έχουμε πετύχει 12 τέτοιες αναβαθμίσεις. Είμαστε ένα επίπεδο κάτω. Θα το κατακτήσουμε. Δεν ξέρω αν θα γίνει πριν τις εκλογές. Αλλά είμαι σίγουρος ότι μετά τις εκλογές, αν η χώρα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση, η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023», τόνισε. Κάτι τέτοιο θα δώσει επενδυτικές δυνατότητες.
Με νέο εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, περίπου 60.000 επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Θα ενεργοποιηθεί άμεσα. «Υλοποιείται σήμερα που μιλάμε», είπε. Η πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα αρχίσει να λειτουργεί άμεσα. Παράλληλα, υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και άλλοι τρόποι μόχλευσης ευρωπαϊκών πόρων.
Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς του 6%. «Έρχονται και λένε για το μαξιλάρι. Μα σήμερα έχουμε περισσότερα διαθέσιμα, έχοντας διαθέσει περισσότερα για να στηρίξουμε την κοινωνία και μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα», είπε. Για τις τριετίες είπε ότι «προφανώς και θα το εξετάσουμε», όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Σκοπός είναι να επανέλθουμε σε κανονικότητα. Παράλληλα, μίλησε για τον κατώτατο μισθό, λέγοντας ότι ξεπεράστηκε ο στόχος για την αύξησή του. «Είμαστε ικανοποιημένοι; Είναι μία ανακούφιση. Ξέρω όμως ότι οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν χαμηλοί. Κινηθήκαμε πάνω από τις εισηγήσεις των ειδικών. Την αύξηση την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Και έχει έρθει η ώρα να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη την μισθολογική κλίμακα», είπε, κάνοντας λόγο για περισσότερες θέσεις εργασίας που είναι καλά πληρωμένες.
Παράλληλα, ανέφερε ότι θέλει να μειωθεί έως και να μηδενισθεί ο φόρος επιτηδεύματος, υπό τον όρο της φορολογικής συμμόρφωσης, κάτι που δρομολογείται με εργαλεία φορολογικών ελέγχων.
Μητσοτάκης: Το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε, το ζήλεψαν και στο Βέλγιο
Για την ακρίβεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση φορολόγησε τους παραγωγούς ενέργειας, ασχολήθηκε με το πρόβλημα του σούπερ μάρκετ. «Το Καλάθι του νοικοκυριού που λοιδωρήθηκε, έχει δουλέψει», είπε, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογα μέτρα εφαρμόζει και το Βέλγιο.
Το market pass ήταν μια στήριξη για το σούπερ μάρκετ. Δεν υπάρχει μαγική λύση. «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κοινωνία. Μην περιμένετε ότι το Πάσχα θα υπάρξει άλλη εξαγγελία. Κλείσαμε με τις παροχές. Θα στηρίζουμε πάντα τους πιο ευάλωτους. Αντιστάθηκα στις πιέσεις για μείωση του ΦΠΑ. Γιατί πιστεύω ότι δεν θα ωφελήσει τον καταναλωτή», είπε, εξηγώντας ότι σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκε δεν υπήρξε πτώση των τιμών.
Αναφερόμενος στα τρόφιμα, σημείωσε ότι η λύση είναι μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, που επιτεύχθηκε με τα εργαλεία που έχουν εφαρμοστεί.
Μητσοτάκης: «Είμαι διαθέσιμος για debate με Τσίπρα»
Σε ερώτηση του Γιώργου Αυτιά αν είναι διατεθειμένος να αντιπαρατεθεί στην εκπομπή με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε διαθέσιμος.
Μητσοτάκης για Ανδρουλάκη: Φαντάζομαι μετά τις εκλογές δεν θα αποφύγει συνάντηση
Για τον κ. Ανδρουλάκη επανέλαβε ότι αρνήθηκε να τον συναντήσει δύο φορές. «Του το ζήτησα θεσμικότατα. Τον πήρα τηλέφωνο το βράδυ που εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατόπιν ενώπιον 30 δημοσιογράφων του ζήτησα να συναντηθούμε. Και ο κ. Ανδρουλάκης αρνήθηκε να με συναντήσει» πρόσθεσε. «Μετά τις εκλογές, κάποια στιγμή, φαντάζομαι δεν θα μπορεί να το αποφύγει» κατέληξε.