Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος για να ανακουφίσουμε τους πολίτες τον Αύγουστο

Δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δίμηνο τέλος στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των εταιρειών ενέργειας προκειμένου να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος τον Αύγουστο, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Σία Κοσιώνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η αύξηση δημιουργεί ουρανοκατέβατα κέρδη για τις εταιρείες ενέργειας και προανήγγειλε έκτακτο τέλος φορολόγησης για δύο μήνες στις εταιρείες, προκειμένου να επιδοτηθούν τα τιμολόγια του Αυγούστου στους καταναλωτές.

Ταυτόχρονα διεμήνυσε εκ νέου ότι δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Παύλου Πολάκη κάνοντας λόγο για αδιανόητους σεξιστικούς χαρακτηρισμούς κατά της γραμματέως της ΝΔ Μαρίας Συρεγγέλα.

Έκτακτο τέλος για δύο μήνες, ώστε να επιδοτηθεί ο Αύγουστος στο ρεύμα

Για τους επόμενους δύο μήνες, είπε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος «για να ανακουφίσουμε τους πολίτες τον Αύγουστο». Είναι ένας φόρος, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μια έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών για τους δύο μήνες «για να επιδοτήσουμε τον μήνα Αύγουστο». «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε προσωρινή στρέβλωση της αγοράς ενέργειας», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «δώσαμε πάνω από 10 δις ευρώ τις εποχές της μεγάλης αύξησης, φορολογώντας τις εταιρείες και συγκρατήσαμε τους λογαριασμούς». Η ταραχή αυτή θα ειναι προσωρινή, εκτίμησε ο πρωθυπουργός και είπε πως ελπίζει «να συνεργαστεί ο καιρός» και ότι «για τον έναν μήνα που έχουμε στρέβλωση» θα στηρίξει η κυβέρνηση τους πολίτες.
Μητσοτάκης: Τα μέτρα για την ακρίβεια δούλεψαν, οι παρεμβάσεις είναι δραστικές

«Τα μέτρα για την ακρίβεια δούλεψαν σε έναν βαθμό και οι παρεμβάσεις στην αγορά ήταν πολύ δραστικές, ειδικά για μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, όπως το πλαφόν περιθωρίου κέρδους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρόλα αυτά, είπε, είναι σίγουρο πως υπάρχουν φαινόμενα καρτέλ στην αγορά. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η κυβέρνηση ενισχύει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δήλωσε και τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να στηρίζει συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα. Κεντρικός στόχος μας ήταν η αύξηση των μισθών, κάτι που ήδη βλέπουμε, υπογράμμισε και είπε ότι αυξήθηκε περισσότερο ο κατώτατος μισθός, αθροιστικά, από τον πληθωρισμό, αλλά «το πρόβλημα είναι ότι ξεκινήσαμε από μια χαμηλή βάση». «Ναι, υπάρχει ευρωπαϊκή διάσταση στο πρόβλημα των πολυεθνικών εταιρειών, που πουλάνε πιο ακριβά στην Ελλάδα από άλλες χώρες. Δεν είναι μόνο στα τρόφιμα, αλλά και σε άλλα προϊόντα, όπως τα φυτοφάρμακα».
Δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφερόμενος στον ΦΠΑ είπε: Και το παράδειγμα της Ισπανίας έχει δείξει ότι μείωση του ΦΠΑ έχει προσωρινό όφελος και οι τιμές τείνουν να επιστρέψουν. Η χώρα μας έχει πλαίσιο υποστήριξης του κοινωνικού κράτους και μια αποτελεσματική επιδοματική πολιτική. Τα χρήματα που θα έλειπαν από τη μείωση του ΦΠΑ θα λείψουν από τις δημόσιες επενδύσεις, από τις αυξήσεις των μισθών, από τις αυξήσεις στους γιατρούς.

«Θα στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους στο τέλος του χρόνου, έχουμε μιλήσει για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε δύο δόσεις από το 2025, τα έχουμε ανακοινώσει και θα τα επανεπιβεβαιώσουμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η μείωση της εργασιακής ανασφάλειας είναι σημαντική παρακαταθήκη για την οικονομία και για τους πιο αδύναμους. Αυτοί που δεν έπαιρναν τίποτα, τώρα έχουν έναν μισθό και για αυτό η μείωση της ανεργίας για να φτάσουμε σε ποσοστά της Ευρώπης είναι βασικός στόχος.