Συζήτηση με τον Robert D. Kaplan πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο πρωθυπουργός, υπό τη σκιά των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και των δασμών του Τραμπ, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων, ανέλυσε με τον Αμερικανό συγγραφέα και επικεφαλής Γεωπολιτικής του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής στις ΗΠΑ τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στην παγκόσμια σκηνή.
Αναφορικά με τους δασμούς του Τραμπ και τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρωθυπουργός σχολίασε:
«Πάντα θα υπάρχει ένα παράθυρο για διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, που θα είναι θετική και για τις δύο πλευρές. Απλώς, γιατί το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ σημαντικό για το καταστρέψουν. Μόνο χαμένοι θα υπάρχουν αν δεν το λύσουμε αυτό (το ζήτημα) και είμαι ικανοποιημένος που ο πρόεδρος Τραμπ πάτησε το κουμπί της παύσης στους δασμούς που είχε ανακοινώσει. Έχουμε ακόμη 10% δασμούς, αλλά είναι καλύτερα από πριν και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για το εμπορικό καθεστώς μεταξύ των δύο πλευρών και να βρούμε μία συμφωνία που θα έχει κερδισμένες και τις δύο πλευρές. Θα είναι απαραίτητο και οι δύο πλευρές να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό. Οπότε είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι υπάρχει χώρος να κινηθούμε και η αυτογνωσία πως ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους, ακόμη και για τις ΗΠΑ».
«Ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα τους θα έχει μόνο χαμένους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις 90 ημέρες προκειμένου να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση. Οι διεθνείς αγορές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δασμοί αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού» πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχει λογική στην επιβολή δασμών σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα, που δεν επηρεάζουν την παραγωγική βάση στις ΗΠΑ.
«Η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μία χώρα που έχει στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τις οποίες και θέλει να εμβαθύνει, και μία χώρα που μπορεί να συνδιαμορφώσει πλέον ευρωπαϊκές πολιτικές» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά την οικονομία, ο Ρόμπερτ Κάπλαν επεσήμανε ότι υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα είναι πια «μια άλλη χώρα» από αυτή που ήταν πριν από δεκαετίες και ρώτησε αν έχει ακόμα τη δυνατότητα να υποδεχτεί περισσότερες ξένες επενδύσεις;
«Κοιτώντας πού ήμασταν στην αρχή της οικονομικής κρίσης, είχαμε ήδη τότε ένα επενδυτικό κενό και το κεφάλαιο έλειψε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αλλά έχουμε αρχίσει να ανακάμπτουν και να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος. Πρέπει λοιπόν να πείσουμε τόσο Έλληνες επιχειρηματίες όσο και ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα. Και αυτό συμβαίνει ήδη. Είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα», είπε.
«Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι έχουμε κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι τομείς μπορούν να αφορούν τον τουρισμό, την υλικοτεχνική υποστήριξη και βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το ότι έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε επενδύσεις και στον τομέα της τεχνολογίας», σημείωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Πάντα θα υπάρχει το φάντασμα του λαϊκισμού
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην άνοδο της ακροδεξιάς, θυμίζοντας το πέρασμά της από την χώρα με τη Χρυσή Αυγή.
«Το φάντασμα του λαϊκισμού είναι πάντοτε παρόν, ορισμένες φορές ξεχνούμε εύκολα τι έγινε προ 10ετίας στη χώρα μας. Σήμερα υπάρχει ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα που κυβερνά, την ώρα που η υπόλοιπη αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη, ως εκ τούτου δεν έχουμε ένα ισορροπημένο πολιτικό σύστημα, γεγονός, που αφήνει χώρο στον λαϊκισμό» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος επανεμφάνισης του λαϊκισμού είναι ορατός, και προσέθεσε:
«Είμαι βέβαιος ότι όσο εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, όσο αυξάνουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες μπροστά μας γιατί είμαστε σε μία ισχυρή δημοσιονομκή θέση, την οποία πλέον αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης. Όσο κάνουμε όλα τα παραπάνω και παραμένουμε ταπεινοί έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να κερδίσουμε τις εκλογές του 2027».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως «η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική σήμερα» και τόνισε ότι «στην Ελλάδα η κυβέρνηση απολαμβάνει μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτές».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό για το οποίο ανέφερε ότι «η ανοικτή προσέγγιση στο μεταναστευτικό κατέστη μη βιώσιμη».
«Είναι περίπλοκο το μεταναστευτικό γιατί το αντιμετωπίζουμε από στεριά και θάλασσα. Η πολιτική έχει αλλάξει σημαντικά. Είχαμε μία ανοιχτή προσέγγιση που δεν κατέστη βιώσιμη. Από το 2019 πήραμε αποφάσεις να προστατέψουμε τα σύνορα και πιέσαμε την ΕΕ να αλλάξει ορισμένα πράγματα και έγινε βελτίωση με το άσυλο και την μετανάστευση. Παίξαμε τον ρόλο μας σε αυτό»