Το πλαίσιο για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, μέσα από τέσσερις αλήθειες που αναδεικνύονται από την υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν δίστασε να παραδεχθεί τα λάθη που έγιναν στην υπόθεση του κ.Ανδρουλάκη και από τα οποία αναδείχθηκαν κενά στο σχετικό πρωτόκολλο, ενώ παράλληλα κατέθεσε στη βουλή ανάρτηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, ότι και ο κ.Μητσοτάκης είχε πέσει θύμα συνακροάσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν δυνάμει πρωθυπουργός. Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που έχει τηρήσει στην υπόθεση, ζητώντας, μάλιστα, από τον κ.Βαρουφάκη να τοποθετηθεί στη Βουλή επί παλαιότερης καταγγελίας του ότι επί ηγεσίας του κ.Ρουμπάτη στην ΕΥΠ, λειτουργούσε ακόμη και σε βάρος της ίδιας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πλην του κ.Βαρουφάκη άλλοι τέσσερις υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (Πανούσης, Κοτζιάς, Λαφαζάνης και Βαλαβάνη) είχαν καταγγείλει ότι ήταν θύματα παρακολουθήσεων.
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το θέμα των υποκλοπών.
«Παίρνω το λόγο με την ελπίδα ότι θα βρούμε λύσεις και σε μια περίοδο με μεγάλη τοξικότητα να αναζητήσουμε συγκλίσεις. Υποδέχθηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με τη νόμιμη επισύνδεση του κινητού του κ.,νδρουλάκη. Δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος και προχώρησα σε αλλαγές προσώπων, αλλά και αλλαγές στην ΕΥΠ. Δέχθηκα αμέσως η υπόθεση να έρθει στην ολομέλεια, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να γίνει αυτή η συζήτηση. Παράλληλα κατέθεσε 4 τομές αλλαγών για να διαμορφώσουμε μια νέα πραγματικότητα στο χώρο των μυστικών υπηρεσιών, αλλά να σεβαστούμε το έργο που επιτελεί η ΕΥΠ. Συντέλεσε καθοριστικά για να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή μεταναστευτική που ετοιμαζόταν στον Εβρο. Μας βοηθά στη διπλωματία, εξιχνιάζει σοβαρά εγκλήματα, έχει διαρκές μέτωπο με την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό. Επιτυχίες που σχεδόν ποτέ δεν γίνονται γνωστές. Τίποτα δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση αυτόν τον επιτελικό βραχίονα του κράτους», είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο κ.Μητσοτάκης.
Υπάρχουν σήμερα περίπου 500 παράνομα λογισμικά, πολλά από αυτά παρέχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης κινητών. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή ελέγχου των επικοινωνιών. Σε πολλές χώρες υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι παρακολουθήσεων. Δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα. Να επικαλεστώ και την εμπειρία της σοσιαλιστικής Ισπανίας. Αποδείχθηκε ότι είχε παγιδευτεί και το κινητό του πρωθυπουργού, του κ.Σάντσεθ. Και εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους ότι ήμουν θέμα συνακροάσεων, όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Καταθέτω την ανάρτηση του κ.Τέλλογλου. Ποια παράκεντρα μας άκουγαν επί πρωθυπουργίας του κ.Τσίπρα. Να βάλουμε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις. Να μη δημιουργήσουμε εικόνα ανεπάρκειας και πεδίο διχασμού σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. Τα εύκολα σενάρια κατασκοπείας πριονίζουν το θεσμό της Δημοκρατίας.
Τέσσερις αλήθειες:
1. Πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχιση ανάμεσα σε λογισμικά τύπου Predator και τις νόμιμες επισυνδέσεις. Τα πρώτα δεν υπάρχουν στις ελληνικές αρχές. Οι νόμιμες επισυνδέσεις εκτείνονται σε ευρύ φάσμα, από τις δράσεις της αστυνομίας, του λιμενικού, την τρομοκρατία. Λειτουργούν με ειδικό πρωτόκολλο που προϋπήρχε. Ηρθε η ώρα να επαξιολογήσουμε.
2. Η υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε σοβαρό κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία τηρήθηκε όπως προβλέπει η διάταξη του 2018. Ομως υποτιμήθηκε αφού αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό. Επρεπε να δείξει διαφορετικά αντανακλαστική. Ηταν νόμιμη, αλλά πολιτικά μη αποδεκτή.
3.Σε ολόκληρο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο και τη μυστικότητα με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια. Να μην κατασκευάζονται εντυπώσεις και σενάρια κατασκοπείας. Δύσκολη η κατανόηση των χειρισμών αυτού του χαρακτήρα. Οσοι το αρνούνται δεν λένε την αλήθεια.
4. Από την πρώτη στιγμή κάλεσε η κυβέρνηση τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προρωπικά και άλλαξε τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για διπλή υπογραφή εισαγγελέα και τήρησε όλες τις διαδικασίες και έχει ενημερωθεί η δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Η υπόθεση ερευνάται από έναν ακέραιο εισαγγελέα, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οσο, κ.Κατρίνη, για τη νομικότητα της επισύνδεσης, όσο ο κ.Ανδρουλάκης επιμένει ότι είναι παράνομη, ας προσφύγει τόσο στα ελληνικά, όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Στο όνομα της διαφάνειας όμως, δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας, όπως κάνατε πρόσφατα στη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών που βουλευτές ήταν σε ανοιχτή γραμμή.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε: Ενα μικρό υποσύνολο των παρακολουθήσεων γίνεται από την ΕΥΠ, οι άλλες γίνονται από άλλες υπηρεσίες. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη Δημοκρατία που έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις αδυναμίες της με τομές. Με βάση της 4 αλήθειες έρχονται αντίστοιχες τομές με πρόνοιες προστασίας και μάλιστα ειδικές για δημόσια πρόσωπα και επικοινωνία με τη βουλή, όπως έγινε με την ΠΝΠ, που κατέστη υποχρεωτική η ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Οι παρακολουθήσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ
Η συζήτησή μας μπορεί να έχει θετικό αποτύπωμα: Αναβάθμιση του ρόλου του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων παρακολουθήσεων, ενίσχυση της διαφάνειας στην ΕΥΠ. Είναι η βάση μιας διακομματικής ημερήσιας διάταξης που μπορεί να οικοδομήσει μια σύγχρονη υπηρεσία πληροφοριών. Η τοποθέτηση ενός έμπειρου διπλωμάτη στην κορυφή αποτελεί εγγύηση. Ο κ.Δεμίρης υπήρξε ο κορυφαίος Ελληνας διπλωμάτης. Θα χρειαστεί στήριξη. Η εξεταστική θα δείξει τι έγινε, αλλά θα είναι μισή η δουλειά της, αν δεν διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.
Απέφυγα να αναφερθώ στα ανεύθυνα που ακούστηκαν από την αντιπολίτευση και ειδικά από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Το έκανε σε όλα, στην πανδημία, στο μεταναστευτικό, τη θωράκιση των συνόρων, τις συμφωνίες για τη θωράκιση της χώρας, απέναντι σε κάθε προσπάθεια, τώρα, αναβάθμισης της ΕΥΠ. Οπως σε όλα, και τώρα, η ζωή θα διαψεύσει τα σενάρια καταστροφολογίας. Λάβαμε μέτρα για να διορθώσουμε το λάθος στην υπόθεση του κ.Ανδρουλάκη. Διαχώρισα τη θέση μου από πρακτικές άλλων εποχών, ενώ εσείς κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο. Αλλά, πάει πολύ κ.Τσίπρα, εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, όταν πέντε πρώην συνεργάτες σας σάς έχουν καταγγείλει για παρακολουθήσεις. Για τον πέμπτο, τον κ.Βαρουφάκη, θα ήθελα να διευκινίσετε κάτι που είχατε πει σε ομιλίας σας: “δεν ήταν χρυσή περιόδος εκείνη του Ρουμπάτη. Το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε ακόμη και σε βάρος της κυβέρνησής μας” Αναμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας κ.Βαρουφάκη», είπε ο πρωθυπουργός.
Κύριε Τσίπρα επί εποχής σας δεν υποκλάπηκαν e mail του αντιπροέδρου του ΣτΕ και πήγαν στην Αυγή, μια μέρα πριν κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου Παππά; Ποιός μιλάει; Δε ήθελα να αναφερθώ στο παρελθόν. Δεν γίνονται ελαφρύτερα τα λάθη μας όταν οι απέναντί μας είναι πολύ χειρότεροι. Και το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το ζήτημα για να δημιουργήσει σκηνικό πολιτικής κρίσης. Αποδίδετε προσωπικά σε μένα την εντολή παρακολούθησης του κ.Ανδρουλάκη. Είναι ψέμα, ανήθικο και περνά πέρα από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης. Επιστρέφετε στον αποστολέα. Είναι κρίμα να δίνετε στο πιάτο όσα προσδοκούν αυτοί που καταδοκούν πέρα των συνόρων για την αποδυνάμωση των μυστικών υπηρεσιών.
Κάλεσα τον κ.Ανδρουλάκη να συναντηθούμε, αρνήθηκε τότε, όπως αρνείται και τώρα. Εχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση. Είναι δικαίωμά του να επιλέγει τους φίλους του και τους συμμάχους του. Αλλά τους πρωθυπουργούς τούς επιλέγει ο λαός και όχι ο ίδιος. Θα ήθελα να είναι εδώ σήμερα.
Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον υβριδικό «πόλεμο» της Τουρκίας στον Εβρο, κάνοντας εκτενή αναφορά στην υπόθεση των μεταναστών που βρέθηκαν σε νησίδα του ποταμού τις μέρες του δεκαπενταύγουστου. Παράλληλα, έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τόσο για την θωράκιση της χώρας απέναντι στην ενεργειακή κρίση, αλλά και σε όσους επιδιώκουν αδύναμες κυβερνήσεις. «Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια από τα οποία κάποτε κάποιοι αναζητούσαν ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξανά από κέντρα μέσα ενημέρωσης. Η απάντηση είναι μία, εγώ δεν κάνω πίσω, και οι Ελληνες δεν γυρνάνε πίσω. Ζητάτε, θα το ξανακάνετε φαντάζομαι σήμερα, ζητάτε εκλογές. Σ’ αυτό το περιβάλλον αστάθειας ζητάτε να μπει η χώρα σε ένα δίμηνο- τρίμηνο περιπέτειας. Ζητάτε εκλογές για να πάτε τη χώρα στην αστάθεια. Με το οποίο πολιτικό κόστος, δεν θα φυγομαχήσω. Στο τέλος της 4ετίας θα έρθουμε να αναμετρηθούμε, ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει. Η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται ούτε σε πιέσεις, ούτε σε παθογένειες, ούτε και στις δικές της αδυναμίες. Πέρσι, μίλησα για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Φέτος ο μηχανισμός λειτουργεί καλύτερα. Σκύψαμε στο πρόβλημα. Δεν θα χάσουμε το στόχο της Ελλάδας που αξίζουμε. «Ενα λάθος γίνεται σφάλμα, μόνο όταν δεν το διορθώνουμε», είπε ο Κένεντι και θα συμπληρώσω «είναι πολύ καλύτερο μια κυβέρνηση που οδηγεί σωστά αλλά κάνει λάθη, από μια λάθος κυβέρνηση.