Ανακοίνωση της Π.Ε. Μεσσηνίας
Με αφορμή την πρόσφατη αποστολή εξωδίκων, από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μεταποιητών, Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), προς την εφημερίδα ‘Θάρρος’ και τον δημοσιογράφο κ. Αθανάσιο Λαγό της εφημερίδας ‘Ελευθερία’, για δημοσιευμένα άρθρα αναφορικά με την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, η Π.Ε. Μεσσηνίας εκφράζει τη λύπη και την έντονη δυσαρέσκειά της.
Οσον αφορά αυτά τα περιστατικά εκφοβισμού και προσπάθειας φίμωσης του μεσσηνιακού Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος κατακρίνει οποιαδήποτε ενέργεια στοχεύει στην καταπάτηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και ποινικοποίησης της ελεύθερης γνώμης.
Επίσης, προτίθεται να προασπίσει σθεναρά τις νομίμως κατοχυρωμένες από την Ε.Ε. προδιαγραφές αυτού του υψίστης σημασίας για την περιοχή της Μεσσηνίας προϊόντος, όπως είναι η Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.
Είναι έκδηλη η στόχευση αυτών των κατακριτέων ενεργειών σε μια χρονική περίοδο που εκδικάζεται στο ΣτΕ το θέμα της υπουργικής απόφασης του κ. Αποστόλου και υπάρχει ευρύτερη βούληση και σύμπνοια απόψεων για την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
Οι συγκεκριμένες ενέργειες αποσκοπούν στην υπονόμευση της διεθνούς φήμης και υψηλής εμπορικής αξίας της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ, που επί δεκαετίες εδραιώθηκε μέσω των υψηλών προδιαγραφών παραγωγής της στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Η φήμη αυτού του διεθνώς καταξιωμένου προϊόντος δεν ξεκινά από την ημερομηνία αναγνώρισής του ως ΠΟΠ, αλλά έρχεται από το μακρινό παρελθόν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την κουλτούρα της περιοχής.
Η απόφαση του κ. Αποστόλου επέφερε καταστροφικές συνέπειες στο εισόδημα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και επέτρεψε την αθρόα εισροή στην εγχώρια και διεθνή αγορά επιτραπέζιων ελιών τρίτων χωρών, που εκμεταλλεύονται παράνομα το όνομα της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, τηρώντας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αρ. 437/18-12-2020 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τα αποτελέσματα τής από 3 Μαρτίου 2021 τηλεδιάσκεψης, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, στην υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών για την περιγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών και των διευκρινίσεων που απαιτούνται για την τροποποίηση των προδιαγραφών της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ.
Συγκεκριμένα η ομάδα εργασίας, που αποτελείται από στελέχη των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας αλλά και των εμπλεκομένων φορέων (Αγροτικού Συνεταιρισμού ‘Ενωση Μεσσηνίας’, των Αγροτικών Συνεταιρισμών Νηλέα και Στέρνας και του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων (ΣΥΜΕΠΟΠ), επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες των προδιαγραφών για την άρτια τεκμηρίωση του φακέλου Τροποποίησης της ΠΟΠ, που πρόκειται να υποβληθεί στο ΥΠΑΑΤ στο προσεχές διάστημα. Η ομάδα αυτή θα υποστηριχθεί από την Περιφέρεια, εφόσον απαιτηθεί, με εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη.
Παράλληλα, σε συνεργασία με εμπλεκομένους φορείς και τις αρμόδιες ΔΑΟΚ των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων διερευνώνται τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις για την επέκταση της ζώνης της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ στους όμορους νομούς
Εξώδικο και προς τον Παναγιώτη Νίκα
Εξώδικο και προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα έχει αποστείλει η Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών, Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), όπως γνωστοποίησε ο ίδιος.
“Μου απεστάλη εξώδικη δήλωση, από επιθετική έως υβριστική, για όσα δήλωσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Π.Ε. Μεσσηνίας για την ΠΟΠ ‘ελιά Καλαμάτας’” δήλωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι ήδη έχει ανατεθεί σε δικηγόρο της Περιφέρειας η σύνταξη απάντησης.
“Από την πλευρά μας συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση να προστατεύουμε τα συμφέροντα των παραγωγών και της εθνικής μας οικονομίας. Η άποψή μας είναι ότι αν εξακολουθήσει να ισχύει η απόφαση Αποστόλου οι παραγωγοί στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν πολλά και πολύ μεγάλα προβλήματα, κάτι το οποίο ήδη αποτελεί βίωμα για τους παραγωγούς στη Μεσσηνία” σημείωσε ο Π. Νίκας.
Απάντηση από τους αγροτικούς φορείς της Μεσσηνίας για τα εξώδικα
Εκ μέρους των φορέων που έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για την προστασία και προώθηση του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ -και συγκεκριμένα του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας”, του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Νηλέας”, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας και του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ)- κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοπονήσου η πιο κάτω επιστολή – απάντηση σε εξώδικα που απέστειλε η ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών) σε δημοσιογράφο και σε εφημερίδες της Μεσσηνίας:
“Η απόπειρα φίμωσης και εκφοβισμού του μεσσηνιακού Τύπου μέσω ποινικοποίησης της γνώμης, μας γυρνά σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας και δεν περιποιεί τιμή σε ένα Σωματείο το οποίο αποτελεί εκπρόσωπο επιχειρήσεων που πρωταγωνιστούν στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας, αποτελούν συνομιλητές της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, χειρίζονται χρήματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την επιτραπέζια ελιά, και αποτελούν πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Μας προκαλείται έτσι το ειλικρινές ερώτημα, εάν όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν συναινέσει σε τέτοιου τύπου παρεμβάσεις.
Την περίοδο που για τρίτη χρονιά χιλιάδες παραγωγοί Ελιάς Καλαμών βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών του αγροτικού τους προϊόντος, Kalamata Olives τρίτων χωρών καταλαμβάνουν καθημερινά μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά εκτοπίζοντας την Ελληνική Ελιά Καλαμών, εφόσον κάνουν ελεύθερη χρήση της ενωσιακά καταχωρισμένης Γεωγραφικής Ενδειξης ΚΑΛΑΜΑΤΑ, που αποτελεί και Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996. Το αρμόδιο Σωματείο, αντί να εισηγηθεί στρατηγικές αντιμετώπισης και ανάσχεσης της κατρακύλας και να προάγει την ελεύθερη σκέψη και συνεργασία, δυστυχώς αποστέλλει εξώδικα, προφανώς για να αποπροσανατολίσει και να αποκρύψει την ένδεια θέσεων ή και των τυχόν ευθυνών του.
Παράλληλα, η κίνηση αυτή -που μόνο πανικό υποδηλώνει-, συμπίπτει χρονικά με την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε οι Φορείς της Μεσσηνίας για την διασφάλιση και προστασία της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ και την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων εντός των Κανονισμών, ώστε να λυτρωθούν οι χιλιάδες παραγωγοί της χώρας” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή των εν λόγω φορέων.