Εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτική αποζηµίωση και de minimis στους αιγοπροβατοτρόφους φέρνει η επόµενη εβδοµάδα, 18 µε 21 ∆εκεµβρίου. Οι πληροφορίες θέλουν αυτές τις µέρες τη διοικητική µηχανή του Οργανισµού Πληρωµών να ολοκληρώνει τους απαραίτητους διασταυρωτικούς ελέγχους, µε εντολή από την πλατεία Βάθη, προκειµένου να τρέξουν οι παραπάνω πιστώσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Ελένη Δούσκα
Ο προγραµµατισµός των αρµοδίων θέλει τις πληρωµές να ξεκινούν µε την εξόφληση του τσεκ από την Τρίτη 18 του µήνα και την εξισωτική να πιστώνεται την Παρασκευή στις 21. Κάπου µέσα στην ίδια εβδοµάδα θα µπουν και τα περίπου 42 εκατ. ευρώ για τις ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας στους κτηνοτρόφους λόγω των χαµηλών τιµών στο γάλα. Φειδωλός, όπως πάντα, στις απαντήσεις του, στην πρόσφατη συνάντηση µε τους Περιφερειάρχες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης σχετικά µε την εξόφληση του τσεκ απάντησε ότι θα πληρωθεί µέχρι τα Χριστούγεννα.
Αυτό που µένει ακόµα ως εκκρεµότητα είναι το πότε θα πιστωθούν τα χρήµατα για το Εθνικό Απόθεµα. Για την ώρα, οι πληροφορίες είναι συγκεχυµένες και κανείς δεν γνωρίζει επίσηµα να απαντήσει επ’ αυτού, αν και αρχικά είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα πληρωθεί µαζί µε την εξόφληση του τσεκ. Τα νεώτερα λένε ότι το Απόθεµα θα µπει ως το τέλος του χρόνου, αλλιώς αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα πάει για τον Ιανουάριο.
Το µείζον ζήτηµα, σε κάθε περίπτωση, παραµένει η αναντιστοιχία µε τους κυρωµένους δασικούς χάρτες, στη βάση των οποίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, χωρίς όµως ιδιαίτερο αποτέλεσµα. Οι πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει τις… διευθετήσεις προκειµένου οι απώλειες στις ενισχύσεις να είναι όσο το δυνατόν µικρότερες και σε λιγότερους δικαιούχους, αλλά την ίδια ώρα ούτε οι δασικοί χάρτες αλλάζουν ούτε τα συστήµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ µπορούν να αφοµοιώσουν τα νέα δεδοµένα.
Ο υπουργός, πάντως, από πλευράς του, σε µια προσπάθεια να καθησυχάσει τους αγρότες για τους δασικούς χάρτες και την εξόφληση του τσεκ εξηγεί ότι «Το ζήτηµα αφορά 36.700 ΑΦΜ και σε χρήµατα τα ποσά που αφορούν είναι πολύ µικρά, γιατί οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν µια νησίδα δασικού µέσα στο αγροτεµάχιο. Πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις, κάτω των 3.800, όπου έχουµε επιπτώσεις στην πληρωµή πάνω από 500 ευρώ».
Εν τω µεταξύ, εκτός από το ζήτηµα µε τους δασικούς χάρτες που κόβει αγροτεµάχια και ποσά ενίσχυσης, στον αέρα βρίσκεται ακόµα και το θέµα µε το ακατάσχετο, για το οποίο είχαν υποσχεθεί αρµοδίως να διευθετηθεί µετά την ψήφιση του προϋπολογισµού και πριν αλλάξει ο χρόνος, προκειµένου να προλάβουν την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης. Ωστόσο, οι µέρες περνούν και αυξάνονται οι φόβοι αγροτών και κτηνοτρόφων ότι τίποτα δεν θα γίνει ως την πίστωση των λογαριασµών τους.
Διοικητικοί έλεγχοι για την εξισωτική αποζηµίωση του 2018
Από την Τρίτη 11 ∆εκεµβρίου, µετά και το πέρας της δυνατότητας υποβολής ενστάσεων από την πλευρά του αγροτικού κόσµου, αναµένεται να ξεκινήσει ο διοικητικός έλεγχος σχετικά µε την εξισωτική αποζηµίωση. Αµέσως µετά, θα καταρτιστεί η τελική κατάταξη του Μέτρου 13, που θα λαµβάνει υπόψη και τις αποδεκτές προσφυγές που έγιναν, προκειµένου κατόπιν να οριστικοποιηθεί ο τελικός αριθµός των δικαιούχων που εντάσσονται, αλλά και τα ποσά ανά παραγωγό.
Σύµφωνα µε όσα ορίζει η προβλεπόµενη διαδικασία, τα στοιχεία της τελικής κατάταξης θα µεταφερθούν στο Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα (ΟΠΣΑΑ), για να εκδοθεί από το υπουργείο η απόφαση ένταξης των δικαιούχων. Τέλος, θα διεκπεραιωθούν τα αιτήµατα πληρωµής, τα οποία θα υπολογιστούν στον διασταυρωτικό έλεγχο που θα εξοφλήσει και τη βασική ενίσχυση.
Σε κάθε περίπτωση, υπενθυµίζεται ότι µε σχετική τροποποιητική απόφαση αυξήθηκε η δηµόσια δαπάνη του Μέτρου, η οποία πλέον ανέρχεται στα 247 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό κατανέµεται µε 158 εκατ. ευρώ στο υποµέτρο 13.1 και µε 89 εκατ. ευρώ στο υποµέτρο 13.2.