Στην εξέταση αυστηρά και μόνο επειγόντων περιστατικών παροτρύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας να περιοριστούν οι γιατροί – μέλη του στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Τζωρτζίνης μιλώντας στην “Ε” κατέστησε σαφές ότι ένα ιατρείο (ή ένα εργαστήριο) δεν μπορεί να κλείσει και να διώξει ασθενείς σε ανάγκη. Οπως δεν μπορεί ένας ιδιώτης παιδίατρος να σταματήσει να δέχεται άρρωστα παιδιά ή ένας γυναικολόγος εγκύους. Ωστόσο, από το περασμένο Σάββατο ο ΙΣΜ έχει αποστείλει συγκεκριμένες οδηγίες στους ιατρούς μέλη του, προτρέποντάς τους συγχρόνως να μην δέχονται εμπύρετα περιστατικά, αλλά να τα κατευθύνουν σε δομές υγείας του ΕΣΥ. Παράλληλα, εθελοντές ιατροί του συλλόγου καταγράφονται σε λίστα, ώστε στο ενδεχόμενο που υπάρξει πληθώρα περιστατικών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, να προστρέξουν για να προσφέρουν υπηρεσίες. Προς το παρόν εξηγεί ο κ. Τζωρτζίνης κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, διότι απαγορεύεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο, περί τους 15 ιδιώτες ιατρούς – πνευμονολόγους, παιδιάτρους και παθολόγους, έχουν δηλώσει έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να συνδράμουν τους συναδέλφους τους στο νοσοκομείο, ενώ προστίθενται κι άλλοι. Επιπρόσθετα, ο Δημ. Τζωρτζίνης ενημέρωσε την “Ε” ότι χθες επικοινώνησε και με το διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργο Μπέζο για το σχεδιασμό πρόσληψης επικουρικών ιατρών και ιατρών με μπλοκάκι. Οπως λοιπόν μας μετέφερε, η διοίκηση του νοσοκομείου είναι σε συνεννόηση με την 6η ΥΠΕ σχετικά με αυτό το θέμα. Επίσης ο ΙΣΜ χθες κοινοποίησε και τις οδηγίες τις οποίες προώθησε στα μέλη του (και θα πρέπει να γνωρίζουν και οι ασθενείς).
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ
1) Στα ιδιωτικά ιατρεία εξυπηρετούνται μόνο επείγοντα περιστατικά.
2) Οι ασθενείς γίνονται δεκτοί μόνο μετά από ραντεβού και μόνο ένα συνοδό εφόσον είναι απολύτως απαραίτητος.
3) Ασθενείς χωρίς ραντεβού αξιολογούνται στην εξωτερική πόρτα του ιατρείου και εισέρχονται αναλόγως.
4) Παθολόγοι, πνευμονολόγοι, παιδίατροι, ΩΡΛ, οφθαλμίατροι και ειδικότητες που εξετάζουν παιδιά πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας. Ιατρεία που δέχονται παιδιά και ενήλικες τα δέχονται σε διαφορετικές ημέρες και απολυμαίνονται καθημερινά.
5) Εργαστήρια παντός είδους δέχονται μόνο επείγοντα περιστατικά με ανάλογα μέτρα προστασίας. Η γνωμάτευση των εξετάσεων και η αποστολή των αποτελεσμάτων γίνεται μέσω Ιντερνετ. Δεν παραδίδονται αποτελέσματα εξετάσεων στο χέρι.
6) Παράταση όλων των συνταγών για χρόνια νοσήματα αυτόματα μέσω ΗΔΙΚΑ.
7) Ολες οι άδειες ασθενείας ισχύουν χωρίς έγκριση από επιτροπές, βεβαιώσεις γνησίου υπογραφής και γίνονται αποδεκτές από όλες τις υπηρεσίες.
8) Κάθε είδους επιτροπές ασθενών σταματούν να δέχονται ασθενείς. Εξετάζονται μόνο επείγουσες περιπτώσεις διαδικτυακά.
ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Εν τω μεταξύ χθες με νεότερη ανακοίνωσή του ο ΙΣΜ και ο πρόεδρός του Δημήτρης Τζωρτζίνης απηύθυνε εκ νέου παράκληση προς τους συναδέλφους του ιδιώτες γιατρούς να εξετάζουν στα ιατρεία τους μόνο τα απολύτως επείγοντα περιστατικά. Καθώς και να οργανώνουν τα ραντεβού τους έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο μη συνωστισμός στο χώρο αναμονής του ιατρείου.
Επίσης, τα μέλη του συλλόγου παρακαλούνται ώστε η απαραίτητη συνταγογράφηση να γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ασθενή, προκειμένου να προσέρχεται προγραμματισμένη ώρα στο ιατρείο, να τακτοποιεί την οφειλή του και να παραλαμβάνει τη συνταγή του ή ο ίδιος ή ο συνοδός του.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΙΣΜ ζητάει να αντιληφθούν οι γιατροί ότι “το αίσθημα ευθύνης των ιατρών οφείλει να είναι μεγαλύτερο από τους υπόλοιπους συμπολίτες μας σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε”.
Νικολέττα Κολυβάρη