Υλικά για 6-8 άτομα
1 κιλό μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ σ χοντρό αλάτι
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κ σ ζάχαρη
750 γρ ντοματάκια, ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
4 κ γλ δυόσμος ή βασιλικός ψιλοκομμένος
100 γρ κεφαλογραβιέρα σε κύβους
5 κ σ ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Τρόπος παρασκευής
1. Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε. Τις πασπαλίζετε με το χοντρό αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν για 1 ώρα. Κατόπιν τις ξεπλένετε και τις σκουπίζετε καλά.
2. Ζεσταίνετε σε τηγάνι το καλαμποκέλαιο και τηγανίζετε τις μελιτζάνες 2′-3′ από κάθε πλευρά. Τις βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
3. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέτετε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και τηγανίζετε για 10′. Προς το τέλος προσθέτετε τον δυόσμο ή τον βασιλικό και τον ανακατεύετε.
4. Αλατοπιπερώνετε την σάλτσα και προσθέτετε τις μελιτζάνες και το κρασί, στο οποίο έχετε διαλύσει την ζάχαρη και σιγοβράζετε γιά 10′.
5. Προσθέτετε το τυρί σε κύβους και συνεχίζετε το μαγείρεμα 2′-3′ ακόμα. Αφήνετε το φαγητό να μισοκρυώσει και το σερβίρετε.