Αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τοπικές οικονομίες προκαλεί το άσχημο κλίμα στην αγορά ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς (κυρίως Καλαμών), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί το ενδιάφερον για ενοικίαση τέτοιων εκτάσεων.
Βέβαια, υπάρχουν κι εξαιρέσεις όπως η Λακωνία, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι αγρότες που έχουν χρήματα και θέλουν να επενδύσουν τηρούν στάση αναμονής.
Τα προηγούμενα χρόνια που η τιμή στο ελαιόλαδο είχε κρατηθεί σε ανεκτά επίπεδα και οι τιμές στις επιτραπέζιες ελιές έσπαγαν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, είχε δημιουργηθεί ένα κύμα ζήτησης για ενοικίαση τέτοιων εκτάσεων, ως επί το πλείστον από ήδη ελαιοπαραγωγούς, που ήθελαν να αυξήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα καλά και με υψηλές αποδόσεις κάθε χρόνο κτήματα, να ενοικιάζονται σε πολύ υψηλές τιμές, έως και 17 ευρώ το δέντρο ανάλογα την περιοχή, την ηλικία, τον αριθμό των στρεμμάτων, το αν είναι αρδευτικά κ.λπ.
Φέτος λόγω της γνωστής κατάστασης στην αγορά του ελαιολάδου και της Καλαμών η κατάσταση φαίνεται πως έχει αρχίσει να μεταβάλλεται. Ας δούμε όμως τι μας είπαν παραγωγοί και άνθρωποι της αγοράς από διάφορες περιοχές της χώρας για το φαινόμενο αυτό.
Μουδιασμένοι οι παραγωγοί στο Μεσολόγγι
Ο κ. Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, ελαιοπαραγωγός από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου που ενοικιάζει και εκμεταλλεύεται ελαιώνες κυρίως Καλαμών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τα προηγούμενα χρόνια που οι εμπορικές τιμές του προϊόντος ανέβαιναν συνεχώς, η ζήτηση για ενοικίαση – εκμετάλλευση ελαιώνων στην περιοχή μας ήταν ιδιαίτερα έντονη. Αυτό έχει αλλάξει φέτος με αποτέλεσμα και οι τιμές να πέφτουν. Μέχρι πέρσι υπήρχαν περιοχές στο Αιτωλικό που ενοικιάζονταν εκτάσεις με Καλαμών προς 10-12 έως και 17 ευρώ ανά δέντρο. Αυτό φέτος δεν το ακούω να γίνεται. Βέβαια στην τιμή ενοικίασης ενός λιοστασιού με Καλαμών παίζουν ρόλο πολλά πράγματα και οι τιμές είναι πράγμα σχετικό, καθώς εξαρτάται από την ηλικία των δέντρων, από τα αν είναι περιποιημένα τα δέντρα από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, από ποιά περιοχή βρίσκονται ακριβώς κ.λπ.».
Από το Νεοχώρι Μεσολογγίου ο γεωπόνος Ηλίας Μαυράκης στέκεται ιδιαίτερα στις χαμηλές πτήσεις εμπορικά για τις τιμές της Καλαμών, οι οποίες και φαίνεται να έχουν επηρεάσει το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών. Στην συγκεκριμένη περιοχή οι τιμές ενοικίασης για κτήματα με Καλαμών, δεν ξεπερνούν τα 5 ευρώ το δέντρο σήμερα, όχι όμως ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν και ψηλότερα. Παρ’ όλα αυτά, εξηγεί ο ίδιος, σε παραδοσιακά παραγωγικές ζώνες του νομού με καλά κτήματα, όπως πέριξ του Αιτωλικού, οι τιμές ήταν κατά πολύ υψηλότερες, αλλά οι τιμές είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Ίδια πάνω – κάτω φαίνεται πως είναι η κατάσταση και σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Απογοήτευση στη Νεμέα
Όπως λέει για παράδειγμα μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Χρήστος Καμπούρης, ελαιοπαραγωγός και μεταποιητής από τη Νεμέα και σε αυτή την περιοχή υπάρχει απογοήτευση για τις τιμές, ιδιαίτερα του ελαιολάδου και έτσι δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για ενοικίαση. Όπως μας ανέφερε όμως ο ίδιος οι παραγωγοί πρέπει να μελετούν τις κινήσεις τους και να μην είναι παρορμητικοί στις αποφάσεις τους.
Πάγωσε το ενδιαφέρον στην Ερμιονίδα
Σε μια πρωτοποριακή -για συνεταιριστική οργάνωση στην Ελλάδα- κίνηση είχε προχωρήσει πέρσι τέτοια εποχή σχεδόν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Θερμασία Δήμητρα», εκφράζοντας την πρόθεσή του να ενοικιάσει ελαιώνες στο δήμο Ερμιονίδος, που για διάφορους λόγους οι ιδιοκτήτες τους, δεν επιθυμούσαν να εκμεταλλεύονται πλέον. Όπως είχε δηλώσει τότε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Κώστας Μέλλος «τα χρήματα που θα δίνει ο Συνεταιρισμός μας δεν θα είναι φιξ και θα εξαρτώνται από την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο ελαιώνας κάθε φορά. Αν δηλαδή και πόσο είναι περιποιημένος ήδη, αν είναι ποτιστικός, πόση ηλικία έχουν τα δέντρα κ.λπ. Το ενοίκιο θα καθορίζεται απευθείας και θα δίδεται στον ιδιοκτήτη, είτε θα γίνεται εκκαθάριση όταν πουλάμε το ελαιόλαδο. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σ’ αυτή την κίνηση γιατί θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας σε ελαιόλαδο ως οργάνωση και γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει κόσμος, που αδυνατεί για διάφορους λόγους, να συνεχίσει την καλλιέργεια». Ένα χρόνο μετά επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, κ. Κώστα Μέλλο, ο οποίος μας ειπε ωστόσο ότι αυτό έχει παγώσει ουσιαστικά λόγω της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά.
Κάτι κινείται στους Μολάους Λακωνίας
Σε μια άλλη περιοχή της Πελοποννήσου τώρα, στην Λακωνία, ο κ. Τάκης Ντανάκας, διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων – Πακίων δίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο την δική του εκδοχή. Όπως λοιπόν μας εξηγεί επειδή ο ΑΣ Μολάων λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια ταυτόχρονα και πύλη ΟΣΔΕ, με αποτέλεσμα να έχει εικόνα ως Συνεταιρισμός για τις μεταβολές, κληρονομιές κ.λπ., δέχεται ακόμα και τώρα κρούσεις από παραγωγούς που στέκονται καλά οικονομικά για αγορά ή και εκμετάλλευση ελαιώνων, με σκοπό την παραγωγή ελαιολάδου. Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Λακωνίας, ευρύτερα, έχει ακουστεί φέτος και για ενδιαφέρον αγοράς κυρίως ελαιώνων προς εκμετάλλευση από ξένους.
Στην Φθιώτιδα οι αγρότες τηρούν στάση αναμονής
Μια διαφορετική διάσταση δίνει για το νομό Φθιώτιδας, μιας περιοχής που επίσης ενοικιάζονται κυρίως λιοστάσια με Καλαμών (με τιμή ανά δέντρο) ο Γιώργος Μπουράμας, ελαιοπαραγωγός από τις Λιβανάτες. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, η φετινή δύσκολη καταστάση με τις τιμές δεν έχει ακόμα φανεί στα μισθώματα, καθώς έως και πέρσι το Πάσχα, οι τιμές στην Καλαμών ήταν πολύ υψηλές. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, όμως, υποστηρίζει ο ίδιος, θα υπάρξει σαφώς επίπτωση στη ζήτηση για ενοικίαση – εκμετάλλευση ένα – δυο χρόνια μετά.
Σημειωτέον ότι την προηγούμενη τετραετία κυρίως με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου εν ισχύ, που είχε συνδέσει το καθαρό εισόδημα στην Εφορία με τις εισφορές ΕΦΚΑ είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο σε πολλές ελαιοπαραγωγικές ζώνες, τα λιοστάσια να εγκαταλείπονται, επειδή οι ιδιοκτήτες τους είναι μεγάλοι σε ηλικία και δεν επιθυμούν να τα φροντίσουν πλέον, επειδή άλλοι πάλι δεν μπορούν να σηκώσουν φορολογικά τα έσοδα από την εκμετάλλευσή τους, ή άλλοι πάλι δεν έχουν την δυνατότητα πλέον ή δεν θέλουν να τα εκμεταλλεύονται.
Μπίκας Αλέξανδρος