Έχοντας συμπληρώσει οχτώ χρόνια κρίσης, οι Έλληνες τοποθετούνται για τα αίτια που θεωρούν ότι μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, μέσα από μια μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε ο Τομέας Οικονομικής, Κοινωνικής & Ποσοτικής Έρευνας, Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης και Επιχειρησιακής Νοημοσύνης, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιο Πατρών.
Το σπάταλο κράτος της μεταπολίτευσης, η αποδυνάμωση της αγροτικής παραγωγής και η κυριαρχία των εισαγόμενων προϊόντων στην ελληνική αγορά, είναι οι τρεις βασικές αιτίες που οι Έλληνες θεωρούν ότι μας οδήγησαν στην κρίση.
Και φυσικά, όλα τα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης, θεωρούνται πλέον τα μεγαλύτερα προβλήματα της: ανεργία, Υγεία – κοινωνική ασφάλιση, Παιδεία, Χαμηλοί μισθοί / συντάξεις, Απολύσεις, Φορολογικό σύστημα, Διαφθορά κ.λπ.
Στην ίδια έρευνα, οι πολίτες αναπροσδιορίζονται ιδεολογικά και πολιτικά , …χωρίζοντας την Ελλάδα στα δύο: 38,3% δηλώνουν ότι ανήκουν από την κεντροδεξιά έως την ακροδεξιά (ακροδεξιοί δηλώνουν 1,8% σε μια χώρα που η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ποσοστά κοντά στο 8-9%- άρα πολλοί ψηφοφόροι της θεωρούν ότι δεν είναι ακροδεξιοί!!!) και 39% δηλώνουν ότι ανήκουν από την κεντροαριστερά έως την κομμουνιστική αριστερά. Το 22,7% αυτοτοποθετείται στο κέντρο.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι ηλικίες, αλλά και το μορφωτικό επίπεδο των ψηφοφόρων κάθε κόμματος.
Ακολουθούν τα ευρήματα της μεγάλης και ενδιαφέρουσας έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Περίοδος: 21/3/2018 έως 28/3/2018
Φορέας: Τομέας Οικονομικής, Κοινωνικής & Ποσοτικής Έρευνας, Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης και Επιχειρησιακής Νοημοσύνης, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Πλήθος: 1656 άτομα
Δειγματοληψία: στρωματοποιημένη δειγματοληψία, σταθμισμένο δείγμα ως προς φύλο, ηλικία και εκλογική περιφέρεια.
Μέθοδος Ποσοτική έρευνα στη βάση τηλεφωνικών συνεντεύξεων.
Σφάλμα: ± 1,6%
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Ο σημαντικότερος παράγοντας που εμφανίζεται να διαφοροποιεί τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων είναι η κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουν.
Στο παρακάτω γράφημα εμφανίζονται σε κάθε πολιτική επιλογή οι κοινωνικές τάξεις των πολιτών που τις επιλέγουν. Το μέγεθος της κουκκίδας είναι ανάλογο του πλήθους των πολιτών που αντιστοιχούν στην κατηγορία.
Λόγω της μεγάλης κατάτμησης τα ευρήματα είναι ενδεικτικά.